Ściółkowanie podłoża korą ogrodową

Ściółkowanie podłoża korą ogrodową [1]
Ściółkowanie podłoża korą ogrodową [2]
Ściółkowanie podłoża korą ogrodową [3]
Ściółkowanie podłoża korą ogrodową [4]
Ściółkowanie podłoża korą ogrodową [5]

Kora ogrodowa stała się bardzo popularnym materiałem, służącym do dekorowania przestrzeni pomiędzy roślinami w grodach i w parkach. Poza funkcją dekoracyjną, spełnia ona również szereg funkcji wpływających na stan podłoża i polepszających warunki wzrostu dla roślin.

Kora ogrodowa powstaje jako produkt uboczny w procesie obróbki drewna, tak więc koszt jej pozyskania jest naprawdę niski. Pozwala to na jej szerokie stosowanie.

Pokrywanie powierzchni gleby różnego typu materiałami, czy to organicznymi czy nieorganicznymi, nosi nazwę ściółkowania. Szerzej, o rodzajach ściółek ogrodowych, ich zaletach i sposobach przygotowania przeczytasz w osobnym artykule [link].

Kora sosnowa

Jednym z najpopularniejszych rodzajów kory, stosowanej do ściółkowania w naszych grodach, jest kora sosnowa. Spotkać można się również z korą świerkową. Generalnie kora drzew iglastych jest bardziej pożądana, gdyż, w porównaniu z korą drzew liściastych, zawiera mniej garbników, które mogą mieć niekorzystny wpływ na rośliny.

Kora sosnowa jest najpopularniejszą odmianą kory stosowanej do ściółkowania gleby. Dlatego też stała się synonimem kory ogrodowej i w większości przypadków to właśnie kora sosny jest określana tym mianem.

Rodzaje kory sosnowej

Wybierając korę ogrodową, w pierwszej kolejności zwróćmy uwagę na jej rodzaj, wynikający bezpośrednio z procesu produkcji. Produkowane są dwa podstawowe rodzaje kory: kora mielona oraz kora przekompostowana.

Kora mielona

Podstawowy rodzaj kory, o jasnobrązowej barwie i luźnej strukturze. Jest sucha, co powoduje, że rozkłada się przez kilka lat i nie wymaga zbyt częstego uzupełniania. Jest również uboga w składniki odżywcze, dlatego nie poleca się wykorzystywania jej jako składnika dodawanego do gleby, gdyż jej powolny rozkład powoduje zubożenie podłoża w azot skutkując niedoborem tego pierwiastka u roślin.

Mielona kora sosnowa, dostępna w praktycznie każdym sklepie ogrodniczym, może różnić się stopniem rozdrobnienia. Stopień rozdrobnienia wpływa nie tylko na efekt wizualny, ale również na takie parametry jak szybkość rozkładu, stopień izolacji termicznej podłoża, czy ochrona przed wysychaniem. Dostępne są kory grube, średnie jak i drobno mielone.

Kora ogrodowa drobno mielona

Idealna do zastosowania wokół niskich, wolno rosnących roślin. Ze względu na swoją strukturę jest bardzo podatna na wywiewanie przez wiatr, dlatego należy ją stosować jedynie w miejscach możliwie jak najlepiej osłoniętych. Ze względu na wysokie rozdrobnienie, ten rodzaj kory najszybciej ulega rozłożeniu. Powoduje to konieczność częstszego uzupełniania warstwy kory, średnio przynajmniej raz w sezonie.

Kora ogrodowa średnio mielona

Najbardziej uniwersalny rodzaj kory, prezentuje się dobrze wokół wszelkiego rodzaju roślin. Nie jest tak podatna na wywiewanie jak kora drobno mielona, wolniej też ulega rozkładowi.

Kora ogrodowa grubo mielona

Polecana do stosowania szczególnie wokół dużych drzew i krzewów, natomiast nie powinno się jej używać do małych roślin, gdyż duże elementy kory mogą zbyt mocno kontrastować z drobnymi roślinami i zaburzać ogólną kompozycję. Ze względu na swój ciężar, duże kawałki kory nie są wywiewane przez wiatr, przez co możemy je umieszczać w miejscach nieosłoniętych, narażonych na mocniejsze podmuchy wiatru. Kolejną cechą, mogąca być zarówno wadą jak i zaletą, jest stosunkowo wolny czas rozkładu. Sprawia to, że stosunkowo rzadko, raz na dwa lub trzy lata, będziemy zmuszeni do uzupełnienia warstwy takiej kory.

Kora przekompostowana

Kora o drobnej strukturze i ciemnej barwie. Proces kompostowania, trwający zazwyczaj trzy lata, sprawia, że staje się bogatsza w składniki organiczne i, w przeciwieństwie do suchej kory mielonej, może być stosowana nie tylko jako ściółka, ale również jako dodatek do gleby. W odróżnieniu od kory mielonej, kora przekompostowana, z racji częściowego rozkładu, zawiera duże ilości wilgoci i stosunkowo szybko ulega całkowitemu rozkładowi. Dlatego też, ten rodzaj kory zastosowany do ściółkowania, wymaga znacznie częstszego uzupełniania.

Dodatek kory przekompostowanej do gleby, intensyfikuje efekt nawożenia roślin, gdyż zapobiega nadmiernemu wypłukiwaniu składników organicznych i mineralnych, które dostarczają nawozy. Polepsza ona również napowietrzenie gleby i na dłużej zatrzymuje w niej wilgoć.

Jak i kiedy ściółkować za pomocą kory ogrodowej?

Generalnie, korę ogrodową możemy stosować niezależnie od pory roku. Najbardziej polecanym okresem jest jednak wczesna wiosna, gdy jeszcze nie doszło do wschodzenia pierwszych chwastów. Pozwoli to skutecznie zablokować wzrost nieporządnych roślin. Stosując korę w okresie wegetacji, przed przystąpieniem do rozsypywania kory, należy bardzo dokładnie odchwaścić glebę. Aby dodatkowo zabezpieczyć podłoże przed wzrostem niepożądanych roślin i chwastów, przed rozsypaniem kory, można na powierzchni gleby ułożyć warstwę czarnej agrotkaniny ściółkującej.

Minimalna warstwa kory jaką powinniśmy utworzyć, to ok. 5 cm. Optymalnym rozwiązaniem będzie tu jednak nieco grubsza warstwa, wynosząca około 8-10 cm. Nie należy również przesadzać, gdyż zbyt dużo kory, powyżej 15 cm, może powodować gnicie roślin.

Kory ogrodowe dekoracyjne

Od niedawna, na rynku dostępne są specjalnie barwione rodzaje kory mielonej. Wybierać można spośród dosyć szerokiej palety barw obejmującej czerwienie, żółcienie, zielenie, błękity, czy brązy. Spotkać można również korę barwioną na biało. Kora taka nie różni się właściwościami od klasycznej kory mielonej, może jednak posłużyć do utworzenia niezwykle ciekawych kompozycji. To czy odpowiadać nam będzie taka dekoracja, zależy od indywidualnych preferencji i gustu, pamiętać należy jednak o tym, by kolor kory był zgrany z kolorem roślin wokół których rozsypiemy taką korę.

Podsumowanie

Stosując korę ogrodową, zyskujemy szereg korzyści takich jak:

  • efekt dekoracyjny,
  • zabezpieczenie przed wzrostem chwastów,
  • izolację termiczną, szczególnie ważną podczas mroźnych zim,
  • ochrona przed przesuszeniem podłoża,
  • polepszenie własności gleby (w przypadku stosowania, jako dodatek do gleby, kory przekompostowanej).

Niezależnie od rodzaju i struktury, kora powoduje zakwaszenie gleby. Należy o tym pamiętać i stosować korę w przypadku roślin preferujących glebę o większym zakwaszeniu.


koszt całkowity:
X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.