Akcesoria do grilla – niezbędny zestaw do wygodnego i przyjemnego grillowania

Akcesoria do grilla – niezbędny zestaw do wygodnego i przyjemnego grillowania…
Akcesoria do grilla – niezbędny zestaw do wygodnego i przyjemnego grillowania…
Akcesoria do grilla – niezbędny zestaw do wygodnego i przyjemnego grillowania…
Akcesoria do grilla – niezbędny zestaw do wygodnego i przyjemnego grillowania…
Akcesoria do grilla – niezbędny zestaw do wygodnego i przyjemnego grillowania…
Akcesoria do grilla – niezbędny zestaw do wygodnego i przyjemnego grillowania…
Akcesoria do grilla – niezbędny zestaw do wygodnego i przyjemnego grillowania…
Akcesoria do grilla – niezbędny zestaw do wygodnego i przyjemnego grillowania…

Grillowanie to jedna z najpopularniejszych form spędzania wolnego czasu ze znajomymi. Jeśli masz ogród, to z pewnością masz zestaw do grillowania lub z czystą przyjemnością podglądasz nowości u znajomych. Zapoznaj się z akcesoriami do grilla, którego ułatwią i uprzyjemnią Ci tę i tak już przyjemną formę rozrywki. Dla ułatwienia akcesoria przedstawiono w porządku alfabetycznym.

Deski do grillowania

Metoda grillowania na deskach pojawiła się już w czasach, gdy Indianie nie musieli się jeszcze martwić białymi kolonizatorami. Teraz powraca do łask, szczególnie w przypadku ryb. Deski do grillowania przydają się przy delikatnych mięsach (dlatego najczęściej wykorzystuje się je właśnie do grillowania ryb i owoców morza), jednak można na nich przyrządzać również mięso, a nawet sery. Deska powinna być odpowiednio namoczona przed rozpoczęciem grillowania, dzięki czemu nie zniszczy się pod wpływem ciepła. Dodatkowo będzie wytwarzać dym, więc przy okazji delikatnie podwędzi mięso na desce.

Kamienie do grillowania

Kamień do grillowania jest świetnym dodatkiem do grilla. Kamień nagrzewa się równomiernie, więc wszystkie mięsa, warzywa czy ryby są równo przypieczone. Jedzenie ma lekko dymny posmak, zachowuje wszelkie wartości odżywcze i zapobiega skapywaniu tłuszczu na węgle. Kamień wolno oddaje ciepło, więc doskonale sprawdza się, gdy trzeba utrzymać jedzenie w wysokiej temperaturze. Większość kamieni jest odpowiednio przygotowana do pełnienia różnych funkcji. Niektóre są wyprofilowane tak, żeby robić na nich szaszłyki, inne najlepiej nadają się do przyrządzania burgerów.

Kosze do grilla

Kosze do grilla są ciekawym rozwiązaniem dla osób, które lubią szukać nowych rozwiązań. Na rynku dostępne są dwa rodzaje koszy: płaskie i bębnowe. Płaskie doskonale sprawdzają się przy przyrządzaniu ryby, z kolei bębnowe pozwalają na przygotowanie na grillu bardzo małych kawałków jedzenia, które spaliłyby się na tradycyjnym ruszcie.

Łopatki do grilla

Odechciewa Ci się jeść, gdy widzisz, że ktoś obraca jedzenie na grillu palcami, które za każdym razem oblizuje? Już wiesz, co kupić takiej osobie przy okazji najbliższego spotkania. Łopatka do grilla jest wystarczająco duża, żeby spokojnie wykorzystać ją do obracania i przekładania jedzenia. Najlepiej nadaje się do przekładania steków, ryb, piersi z kurczaka i plastrów warzyw, czyli w miarę płaskiego jedzenia.
Przedłużona i odpowiednio izolowana rękojeść (na ogół drewniana) zapewnia komfort korzystania.

Pokrywy do grilla

Pokrywa do grilla daje większe możliwości samego grillowania. W tym samym czasie można stosować różne metody grillowania potraw. Podstawowe metody wykorzystujące pokrywę to metoda pośrednia, bezpośrednia i 50/50. Dzięki pokrywie można zastosować obieg zamknięty, co oznacza, że jedzenie zostanie przyrządzone w szybszy sposób (jedzenie nagrzewa się zarówno od dołu, jak i od góry), a prawdopodobieństwo przypalenia się zmniejszy. Można również przyrządzać dwa dania wymagające różnych temperatur.
Poza tym pokrywa zmniejsza ilość wydzielanego dymu.

Rożna do grilla

Rożen do grilla pozwala na przygotowanie dużego kawałka mięsa, np. całego kurczaka. Mięso jest soczyste, a skóra złocista i nieprzypalona dzięki ciągłemu obracaniu. Urok rożna polega na tym, że mięso cały czas kręci się we własnym tłuszczu, więc mięso nie wysycha ani nie robi się gumiaste.

Ruszty do grilla

Ruszt do grilla sprawdza się przy przyrządzaniu każdego rodzaju potraw, jednak najczęściej jest wykorzystywany do grillowania mięs i ryb. Szczególnie sprawdza się przy stekach i innych dużych, w miarę płaskich kawałkach jedzenia. W zależności od odstępów między prętami można przygotowywać większe lub mniejsze kawałki jedzenia. Ze względu na różne kształty grillów, można też kupić różne kształty rusztów – od okrągłych do prostokątnych.

Stojaki i nadstawki do grilla

Stojaki i nadstawki świetnie sprawdzają się w przypadku grillowania pośredniego. Oznacza to, że w tym samym czasie można grillować różne potrawy, wymagające różnych temperatur lub innych metod przyrządzania. Nadstawki bywają przeróżne, więc możesz zdecydować się zarówno na uniwersalne rozwiązanie, jak i specjalny stojak do szaszłyków czy hot dogów, jak i nadstawki do ziemniaków, udek czy żeberek.

Szczypce do grilla

Szczypce do grilla przydają się, gdy przyrządzasz nieforemne potrawy, np. skrzydełka kurczaka, kiełbaski lub szaszłyki. Szczypce umożliwiają mocny chwyt i swobodne obrócenie jedzenia na grillu. W tym wypadku łopatka zupełnie by się nie sprawdziła. Istnieje ryzyko, że szaszłyk zsunąłby się z niej i spadł na ziemię. Szczypce do grilla mają przedłużoną rękojeść wykonaną z tworzywa, które się nie nagrzewa, dzięki czemu możesz swobodnie obracać jedzenie, nie obawiając się możliwością poparzenia.

Szpikulce do szaszłyków

Szpikulce do szaszłyków często są sprzedawane w pakietach z kamieniami do szaszłyków. Nadziewanie kolejnych elementów szaszłyka na specjalnie do tego celu przeznaczony szpikulec jest znacznie prostsze niż korzystanie z długich wykałaczek. Bardzo często szpikulce mają odpowiednie zakończenie, które pozwala na obracanie szaszłyka podczas grillowania.

Tace i płyty do grilla

Tace i płyty do grillowania pełnią podobne funkcje jak kamienie i deski – pozwalają na grillowanie dowolnego rodzaju jedzenia, łącznie z małymi kawałkami. Chronią je przed zbyt dużym kontaktem z ogniem. Płyty do grillowania nagrzewają się w sposób równomierny i w ten sam sposób przekazują ciepło ułożonym na nich potrawom. Bardzo często mają pojedyncze odpływy, dzięki którym można pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a jednocześnie nie dopuszczają, żeby dym wytwarzany pod wpływem kontaktu tłuszczu z węglem niszczył wartości odżywcze jedzenia.
Tace mają gładką powierzchnię, więc doskonale sprawdzają się podczas przyrządzania mięsa, ryb, warzyw, a nawet serów. W sprzedaży są też dostępne tace, które układa się na ruszcie, chroniąc go przed zabrudzeniem. Niektóre są do jednorazowego użytku, z kolei inne po umyciu można ponownie wykorzystać.

Uchwyty do rusztów

Uchwyty do rusztów pełnią dwojaką funkcję: z jednej strony podtrzymują ruszt (i te na ogół są przytwierdzone na stałe), z drugiej ułatwiają podnoszenie rusztu. Wśród dodatkowych akcesoriów do grilla spotkać można właśnie ten drugi rodzaj. Taki uchwyt jest niezwykle przydatny, gdy chcesz zdjąć ruszt z grilla, przełożyć go wyżej lub niżej w stosunku do ognia lub obrócić na drugą stronę. Dzięki uchwytowi nie musisz się martwić o to, że się poparzysz, dotykając palcami rozgrzanego metalu. Uchwyt jest wykonany z tworzywa izolującego ciepło.

Wędzarki do grilla

Wędzarki są doskonałym rozwiązaniem dla osób ceniących sobie wyszukany smak i zapach potraw. Dzięki temu urządzeniu jedzenie zyska przyjemny aromat.
Wędzarkę wypełnia się wiórkami i umieszcza się w grillu. Dzięki temu, że jest wykonana z żeliwa, utrzymuje ciepło, a pojedyncze otwory wypuszczają dużą ilość dymu. Potrawy przyrządzone na grillu zaopatrzonym w wędzarkę mają wspaniały przydymiony smak. Dodatkowo można wypełnić jedną z komór wędzarki winem lub sokiem, co sprawi, że potrawy zyskają niespotykany aromat. Możliwości jest bardzo dużo, więc warto poeksperymentować i wybrać opcję, która najbardziej przypadnie Ci do gustu.

Widelce do grilla

Widelce do grilla są jednym z najczęściej wykorzystywanych akcesoriów grillowych (nie licząc rusztu). Widelec służy zarówno do nakładania i zdejmowania potraw z grilla, jednak równie dobrze można go wykorzystywać do przekładania i obracania jedzenia. Dwa długie ząbki mają dobrą „przyczepność", więc ryzyko spadnięcia potrawy jest niewielkie. Może się to jednak zdarzyć przy mniejszych kawałkach jedzenia.
Widelce mają długą rączkę wykonaną z materiału izolującego ciepło, więc nie występuje ryzyko oparzenia, nawet przy dłuższym przekładaniu jedzenia.

Zestawy przyborów do grilla

Jeśli lubisz grillować, to z pewnością przyda Ci się porządny i dopasowany zestaw przyborów do grilla. W jego skład najczęściej wchodzą szczypce i łopatka, jednak bardzo często pojawiają się też inne akcesoria, np. widelce, noże, pędzelki do smarowania koszy oliwą.

Produkty


koszt całkowity:
X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.