Węglowy, elektryczny czy gazowy? Jaki grill ogrodowy wybrać?

Węglowy, elektryczny czy gazowy? Jaki grill ogrodowy wybrać? [1]
Węglowy, elektryczny czy gazowy? Jaki grill ogrodowy wybrać? [2]
Węglowy, elektryczny czy gazowy? Jaki grill ogrodowy wybrać? [3]
Węglowy, elektryczny czy gazowy? Jaki grill ogrodowy wybrać? [4]
Węglowy, elektryczny czy gazowy? Jaki grill ogrodowy wybrać? [5]

Lato to okres, kiedy niemalże każdą wolną chwilę spędzamy z rodziną i przyjaciółmi w przydomowym ogrodzie czy działce za miastem. Nieodłącznym elementem tego typu spotkań jest grillowanie.

Grille występują w trzech głównych rodzajach: gazowym, węglowym oraz elektrycznym. Czym charakteryzuje się każdy z nich i co należy wziąć pod uwagę kupując tego typu sprzęt?

Grill węglowy

Idealne rozwiązanie dla początkujących, ze względu na niską cenę oraz łatwość w obsłudze. Grill węglowy przypadnie do gustu wszystkim, którym nie przeszkadza długi czas przyrządzania posiłków i konieczność regularnego ich doglądania Potrawy przyrządzane na nim mają charakterystyczny, dymny aromat. By nadać im jeszcze bardziej wyrazistego smaku, można je podlać piwem lub dorzucić do ognia garść iglaków. Większość grilli węglowych wyposażona jest w pokrywę, która chroni przyrządzane na nim produkty przed wysuszeniem. Za jej sprawą węgiel nie zapala się otwartym płomieniem, lecz efektywnie żarzy. Grille węglowe często posiadają także popielnik umożliwiający równoczesne grillowanie i czyszczenie sprzętu. Niestety, podczas korzystania z nich wydzielają się dioksyny, czyli toksyczne związki, które mogą mieć niekorzystny wpływ na organizm.

Grill gazowy

W przeciwieństwie do grilla węglowego, nie wymaga długiego, żmudnego rozpalania i bieżącego pilnowania ognia. By uzyskać optymalną temperaturę, wystarczy podpalić gazowy palnik i poczekać kilka minut. W blat grilla gazowego wbudowane są kurki umożliwiające regulację mocy płomieni, palenisko oraz ruszt, które na czas pieczenia przykrywa się pokrywą ochraniającą przed przypadkowym zagaszeniem gazu. Tego typu urządzenia posiadają kilka palników mogących funkcjonować niezależnie, a powierzchnia rusztu jest większa niż w przypadku grilli węglowych (niekiedy spotkać można się tu także z rusztem dwupoziomowym). Ich czyszczenie jest stosunkowo proste, jako, że nie mamy tu do czynienia z popiołem i niedopalonymi węgielkami. Do wad grilli gazowych zaliczyć można natomiast spory ciężar oraz konieczność regularnego napełniania butli na stacji LPG.

Grill elektryczny

Jest najłatwiejszy w obsłudze, jako że jego temperaturę reguluje się przez bezstopniowe zwiększanie i zmniejszanie mocy. Dzięki stosunkowo niewielkim wymiarom, przenoszenie tego typu urządzenia z miejsca na miejsce nie sprawia większych problemów. By rozpocząć grillowanie przy pomocy grilla elektrycznego, wystarczy podłączyć go do zasilania. Korzystać można z niego nie tylko w ogrodzie, lecz także na balkonie, a nawet w domu (chociaż nie jest to polecane, przypalony tłuszcz uwalnia dym). Grill elektryczny pozwala na przygotowywanie zarówno standardowych potraw, jak kiełbaski czy szaszłyki, lecz także tych, które nie kojarzą się z klasycznym grillowaniem, jak prażone orzechy czy fondue. Nie przywierają one tak bardzo do powierzchni, jak w przypadku grillów węglowych i gazowych, dzięki czemu czyszczenie urządzenia jest szybkie i proste. Głównymi wadami grilli elektrycznych są wysoka cena oraz konieczność dostępu do zasilania w energię elektryczną.


koszt całkowity:
X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.