Podłoga w kuchni

Podłoga w kuchni [1]
Podłoga w kuchni [2]
Podłoga w kuchni [3]
Podłoga w kuchni [4]
Podłoga w kuchni [5]

Kuchnia to chyba najbardziej wymagające dla podłogi pomieszczenie w całym domu. Podczas zwykłego, codziennego użytkowania jest narażona na zabrudzenia, zachlapania i wahania wilgotności bardziej niż gdziekolwiek indziej. Wybierając podłogę do kuchni powinniśmy zwrócić na to uwagę i szukać wśród rozwiązań gwarantujących solidność, odporność i długowieczność, choć nie należy również zapominać o estetyce.

Kuchenna podłoga drewniana

Dla miłośników podłóg z drewna mamy dobrą wiadomość – położenie desek w kuchni jest jak najbardziej możliwe. Złą wiadomość mamy natomiast dla miłośników rozwiązań prostych i tanich – aby efekt spełnił nasze oczekiwania będziemy musieli włożyć trochę wysiłku i wydać trochę pieniędzy. Za najbardziej odpowiednie do kuchni drewno uważa się bambus skręcany, szczególnie tygrysi lub antyczny. Gatunki te cechuje imponująca wytrzymałość – są w stanie zmierzyć się nie tylko z resztkami żywności, ale też rozbitym szkłem czy ceramiką. Wybierając kolor warto zastanowić się nad ciemniejszym odcieniem – na ciemnych deskach zabrudzenia są mniej widoczne dzięki czemu podłoga nie będzie wymagała aż tak częstego zmywania.

Jeśli chcemy możemy sięgnąć również po inne gatunki, między innymi dąb, jednak będziemy musieli zadbać o odpowiednie zabezpieczenie. Najlepszą powłoką do drewnianej podłogi znajdującej się w kuchni jest bez wątpienia warstwa wosku. Nie tylko zwiększa ona odporność podłogi na mechaniczne uszkodzenia i wilgoć, ale również sprawia że wszelkie zabrudzenia o wiele łatwiej zetrzeć. Podłoga woskowana może być zarazem olejona – dzięki temu deska nie będzie wystawiona na działanie wilgoci a do tego jej struktura zostanie wyraźnie wzmocniona. To rozwiązanie, które gwarantuje długowieczność.

Podłoga winylowa w kuchni

Zamiast drewna możemy również wykorzystać winyl. Rozwiązanie to jest szczególnie użyteczne w przypadku podłóg cienkich oraz wtedy gdy zależy nam na wytłumieniu dźwięku. Winyl jest znacznie tańszy od drewna i – nie da się ukryć – znacznie mniej efektowny, jednak przewyższa deski pod niektórymi względami praktycznymi oraz możliwych wzorów, których liczba jest praktycznie nieograniczona. Podłoga winylowa to ogromna wygoda – materiał ten nie jest w najmniejszym stopniu wrażliwy na wilgoć a jego odporność na uszkodzenia mechaniczne znajduje się na imponującym poziomie. Co więcej winylu, w odróżnieniu od drewna, nie trzeba poddawać żadnym zabiegom konserwacyjnym – aby zachował świeży wygląd wystarczy od czasu do czasu umyć go mopem.

Kamień lub kafelki

Bardzo często w kuchniach stosuje się również podłogi z kamienia i kafelków. Rozwiązanie to jest praktyczne – oznacza zerową wrażliwość na wilgoć i znaczną odporność na uszkodzenia i zarysowania, zwłaszcza w przypadku kamienia, który jednak jest nie tylko praktyczny, ale również drogi. Minusem kafli i kamienia jest niekompatybilność z ogrzewaniem podłogowym – producenci podłóg jak do tej pory nie stworzyli technologii na położenie ogrzewania pod żadnym z tych tworzyw.


koszt całkowity:
X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.