5 urządzeń przydatnych w każdej kuchni

5 urządzeń przydatnych w każdej kuchni [1]
5 urządzeń przydatnych w każdej kuchni [2]
5 urządzeń przydatnych w każdej kuchni [3]
5 urządzeń przydatnych w każdej kuchni [4]
5 urządzeń przydatnych w każdej kuchni [5]

Zestaw noży i garnków to za mało, by w kuchni czuć się swobodnie i bez trudu przygotowywać nawet najbardziej skomplikowane dania. Przedstawiamy pięć urządzeń kuchennych, które sprawią, że gotowanie stanie się przyjemnością.

Robot kuchenny

Urządzenie o niedużych gabarytach, kryjące w sobie ogromny potencjał. Stosunkowo nieduża moc czyni robot kuchenny urządzeniem energooszczędnym. Wystarczy 200W i w kilka chwil wyrobisz ciasto czy rozdrobnisz kostki lodu. Dobry robot kuchenny wyposażony jest w zestaw wymiennych końcówek do mieszania i ubijania oraz ostre noże wyprodukowane ze stali nierdzewnej. Nie bez znaczenia jest też opcja regulacji prędkości pracy robota. Te lepsze mają nawet siedem różnych prędkości. Warto zwrócić uwagę na urządzenia, które mają wbudowany timer i cyfrowy wyświetlacz LCD. Dla wygody użytkowania niektóre roboty mają w zestawie misę. Taka opcja pozwala zachować wolne ręce i zająć się czymś innym. Ciasto „samo się robi". Kiedy robot nie jest potrzebny, łatwo schowasz go w szufladzie. Wymienne końcówki można myć w zmywarce.

Grill elektryczny

Potrawy z grilla uznawane są za jedne z najzdrowszych, zaraz po daniach gotowanych na parze. Jednak rozpalenie tradycyjnego grilla na węgiel drzewny wymaga trzech rzeczy: czasu, miejsca i odpowiedniej pory roku. Środek zimy to nie jest najlepszy czas na grilla w ogrodzie. Na szczęście są grille elektryczne. Jedyne czego wymagają, to źródła prądu. Rozgrzewają się szybko i bez problemu przygotują jedną lub kilka porcji mięsa na obiad. Ponadto za pomocą grilla elektrycznego bez trudu opieczemy warzywa, ryby czy bułkę na zapiekankę. A wszystko to w kilka minut, czysto i komfortowo. Dobry grill ma płyty opiekające pokryte powłoką zapobiegającą przywieraniu oraz lampkę kontrolną sygnalizującą gotowość do pracy. Wygodną opcją jest ruchoma płyta górna, która pozwala na grillowanie zarówno cienkich, jak i grubszych produktów. Moc 1000W jest wystarczająca zarówno do krótkiego grillowania hamburgerów, jak i przygotowania wypieczonych steków.

Przelewowy ekspres do kawy

Pozornie proste urządzenie kryjące w sobie wiele możliwości. Przelewowy ekspres do kawy w kilka minut zaparzy... po prostu kawę. Większość ludzi dokładnie tego potrzebuje – codziennej dawki kofeiny, bez skomplikowanych włoskich nazw. Bezsprzeczną zaletą ekspresu przelewowego jest płyta grzejna, która utrzymuje stałą temperaturę napoju. Dzięki temu możemy sięgnąć po ciepłą kawę nawet w godzinę po jej zaparzeniu. Dobry ekspres przelewowy posiada dzbanek wykonany ze szkła żaroodpornego z podziałką, wygodną miarkę ułatwiającą odmierzenie potrzebnej ilości kawy oraz nienagrzewający się uchwyt. Blokada kapania przy wyjętym dzbanku gwarantuje, że nawet kropla kawy nie spadnie na gorącą płytę. Jeśli dodamy do tego możliwość mycia dzbanka w zmywarce widać wyraźnie, że nie ma prostszego sposobu na szybkie przygotowanie smacznej kawy. A wszystko to przy mocy 900W.

Waga kuchenna

Każdy, kto lubi własnoręcznie przyrządzać ulubione potrawy nie raz i nie dwa spotkał się z problemem podawania w przepisach porcji w gramach. Proste przeliczniki pozwalające zamienić gramy na łyżeczki, łyżki czy szklanki nie zawsze są dokładne. Dlatego każdy szanujący się kucharz-amator powinien mieć w domu wagę kuchenną, mechaniczną lub elektroniczną. To proste urządzenie pozwoli nie tylko odmierzyć pożądaną ilość mąki czy kaszy (waga maksymalna większości urządzeń to 5 kg), ale także zadba o nasze zdrowie. Dla wygody użytkowania większość wag ma funkcję tarowania. Rozbudowane wagi kuchenne mają zainstalowaną funkcję pomiaru wartości odżywczych, czyli – mówiąc wprost – mierzą ile białka, cukru, węglowodanów i tłuszczu zawiera przygotowane przez nas danie. Rozwiązuje to problem codziennego liczenia kalorii.

Elektroniczne wagi kuchenne są zasilane bateriami.

Elektryczna maszynka do mięsa

„Maszynka do mięsa" to właściwie określenie umowne. Elektryczna maszynka zmieli nie tylko mięso na pasztet czy farsz, ale także ser na ruskie pierogi, ziemniaki na pyzy. Ale to nie wszystko. Dzięki przystawce szatkującej za pomocą maszynki „do mięsa" w kilka chwil potniemy główkę kapusty na bigos czy dowolne warzywa na surówkę. Elektryczna maszynka do mięsa to dobry sposób na oszczędność czasu i sił – każdy, kto choć raz mielił mięso ręcznie, z pewnością doceni jej zalety. Dzięki dodatkowym nakładkom masarskim możliwe jest także między innymi robienie domowych kiełbas i kaszanek. To, co dawniej wydawało się skomplikowane i czasochłonne, dziś można zrobić dosłownie w kilka minut. Maszynka elektryczna o mocy 400W potrafi zmielić w ciągu minuty aż 1,5 kg wsadu.

Dobrej jakości produkty przydatne w kuchni i nie tylko można znaleźć w sklepie eldom.eu

Produkty


koszt całkowity:
X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.