Jaką kuchenkę wybrać?

Jaką kuchenkę wybrać? [1]
Jaką kuchenkę wybrać? [2]
Jaką kuchenkę wybrać? [3]
Jaką kuchenkę wybrać? [4]
Jaką kuchenkę wybrać? [5]

Kuchenka jest jednym z najważniejszych urządzeń AGD, wokół którego rozgrywa się znaczna część prac związanych z przygotowaniem posiłków. Nie powinno więc dziwić, że wybór odpowiedniej kuchenki jest kluczowy, aby w pełni korzystać z jej możliwości i cieszyć się komfortem oraz funkcjonalnością wybranego modelu. Sprawdź, co należy wiedzieć przed zakupem kuchenki.

Rodzaje kuchenek

Można zastosować kilka różnych podziałów kuchenek, np. na wolnostojące i takie do zabudowy, jednak najbardziej popularny jest podział ze względu na sposób zasilania. Warto jednak zaznaczyć, że w przypadku każdego typu kuchenek, podstawowe znaczenie ma jakość wykonania i klasa energetyczna urządzeń.

Rodzaje kuchenek

Kuchnie gazowe i elektryczne są urządzeniami, z których korzysta się regularnie, dlatego bezawaryjność jest tak ważnym czynnikiem. Druga istotna kwestia to koszty eksploatacji. Ze zwględu na swoją specyfikę, kuchenki zużywają znaczne ilości energii. Zakup droższego urządzenia, ale zużywającego mniej prądu lub gazu, bardzo szybko zwróci się i zacznie procentować w postaci niższych rachunków.

Kuchenka gazowa

Kuchenka gazowa jest w całości zasilana gazem. W budownictwie mieszkaniowym najczęściej jest to gaz ziemny z zasilania sieciowego, natomiast w niektórych domach, w których nie przewidziano instalacji gazowej, kuchenki mogą być zasilane również propan butanem z butli gazowej. Kuchenka gazowa ma palniki i piekarnik gazowy, dzięki czemu można przyjąć, że potrawy faktycznie są przygotowywane nad ogniem. Ma to kluczowe znaczenie dla smaku jedzenia, dlatego w profesjonalnych kuchniach restauracyjnych kucharze najczęściej mają na stanie właśnie kuchenki gazowe.

Kuchenka gazowo-elektryczna

Kuchenka gazowo-elektryczna, jak sama nazwa wskazuje, jest częściowo zasilana gazem (najczęściej z butli) oraz prądem poprowadzonym z gniazdka elektrycznego. W tym zestawieniu palniki są gazowe, a piekarnik elektryczny, co jest bardzo wygodne w obsłudze. Z tego powodu jest to najczęściej kupowany model kuchenki.

Kuchenka kombinowana

Kuchenka kombinowana, inaczej elektryczno-gazowa, mimo podobieństwa w nazwie, znacząco różni się od kuchenki gazowo-elektrycznej. Tutaj występują dwa rodzaje palników – część z nich jest elektryczna, a część gazowa. Dodatkowo piekarnik również jest elektryczny. Jest to dobre rozwiązanie dla osób, które cenią sobie możliwości kuchenek elektrycznych, ale często przygotowują chińszczyznę w woku. Ze względu na zaokrąglone dno pasuje jedynie do palników gazowych.

Kuchenka elektryczna

W kuchence elektrycznej zarówno palniki nazywane polami, jak i piekarnik są zasilane prądem. Tutaj też pojawia się rozróżnienie na kuchenki elektryczne z płytą indukcyjną, ceramiczną i żeliwną. Więcej na ten temat znajdziesz poniżej w akapicie "Rodzaj płyty".

Parametry kuchenki

Parametry kuchenki

Wybór odpowiednich parametrów kuchenki gwarantuje wysoki komfort użytkowania oraz pełną funkcjonalność wybranego modelu. Warto zwrócić uwagę przynajmniej na kilka najważniejszych parametrów.

Rodzaj płyty

Rodzaj płyty w oczywisty sposób zależy od rodzaju zasilania kuchenki. Jeśli jest to kuchenka gazowa, to płyta również będzie przystosowana do tego rodzaju zasilania, z charakterystycznymi palnikami gazowymi. Płyty gazowe mogą być emaliowane, wykonane ze stali nierdzewnej lub z czarnego szkła.

Z kolei przy kuchenkach elektrycznych wyróżnia się płyty indukcyjne, ceramiczne i żeliwne. Płyta indukcyjna wytwarza ciepło dzięki indukcji magnetycznej. Zmienne pole magnetyczne wytwarzane przez cewki ulokowane pod płytą, rozgrzewają ferromagnetyczne dno garnka, patelni lub brytfanny. Jest to jedno z najnowszych i najlepszych rozwiązań, ponieważ taka płyta jest bardzo efektywna i bezpieczna – po usunięciu naczynia z pola grzejnego bardzo szybko wystyga.

Płyta ceramiczna z wyglądu przypomina płytę indukcyjną, jednak nie opiera się na indukcji magnetycznej. Zamiast tego dysponuje okrągłymi grzałkami, które stopniowo nagrzewają się do wyznaczonej temperatury i w ten sposób wydzielają ciepło. Ciepło przenoszone jest bezpośrednio z rozgrzanej płyty na garnek.

Płyty żeliwne są mało efektywne i niewygodne w obsłudze, ponieważ pola grzejne wystają nad płytę. Za to są bardzo tanie, więc przy niewielkich funduszach, warto zastanowić się nad zakupem kuchenki z taką płytą. Pola grzejne, w tym rozwiązaniu, są zwykłymi grzałkami elektrycznymi, które podgrzewają naczynie.

Moc kuchenki

Moc kuchenki określa jak dużo mocy pobiera kuchenka. Jest to bardzo istotny parametr, ponieważ bezpośrednio wiąże się z ewentualnym wyeliminowaniem różnych modeli. Należy porównać moc przyłączeniową kuchenki z przydziałem mocy na linii zasilającej. Niektóre kuchenki zasilane są bowiem 3-fazowo. Jeżeli nie mamy warunków na przyłączenie takiej kuchenki, należy poszukać inny model.

Moc cieplna palników

Palniki na jednej płycie mają różną moc cieplną (zależną od wielkości palnika/pola), dzięki czemu można poczynić oszczędności. Nie ma sensu podgrzewać obiadu na wielkim ogniu – wystarczy najmniejszy palnik. Z kolei ustawienie dużego garnka na małym palniku prowadzić będzie do straty czasu i energii.

Palniki gazowe mają większą moc cieplną niż pola na płycie elektrycznej, a mimo to sprawność palników kuchenek gazowych jest mniejsza niż pól kuchenek elektrycznych. Wiąże się to z dużymi stratami ciepła, które oddawane jest do otoczenia w przypadku kuchenek gazowych. Oznacza to, że mimo że palniki gazowe mają większą moc cieplną, to potrzeba więcej czasu i energii, aby przygotować posiłek lub zagotować wodę niż w przypadku pól elektrycznych. Najlepiej na tej płaszczyźnie wyglądają kuchenki indukcyjne, w których straty ciepła są najmniejsze.

Klasa efektywności energetycznej

Klasa efektywności energetycznej określa ile energii wykorzystuje kuchenka elektryczna w ciągu roku. Wynik ten porównuje się z przyjętym urządzeniem standardowym i na tej podstawie określa się klasę energetyczną kuchenki. Istnieją trzy klasy: A, B i C, gdzie A oznacza najwyższą klasę i zarazem najmniejsze zużycie energii, a C najniższą klasę. Zakup lepszej kuchenki prowadzi do oszczędności w opłatach za prąd.


koszt całkowity:
X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.