Chlebak bambusowy z deską Bread

Chlebak bambusowy z deską Bread [1]
Chlebak bambusowy z deską Bread [2]
Chlebak bambusowy z deską Bread [3]
Chlebak bambusowy z deską Bread [4]
Chlebak bambusowy z deską Bread [5]

Świeże, chrupiące pieczywo nieodmiennie kojarzy się z domem. Pachnące bułeczki, rogale i chleby to smakołyki, którym mało kto potrafi się oprzeć. Niestety smak i aromat pieczywa są równie wspaniałe co ulotne. Chcąc zatrzyma je na dłużej, należy zaopatrzyć się w chlebak lub pojemnik na pieczywo. Obie te nazwy są zresztą często stosowane zamiennie, a podstawową funkcją tych akcesoriów kuchennych jest przedłużenie okresu świeżości wyrobów piekarskich.

Chlebak bambusowy z deską Bread - 3 w 1 - co oferuje?

Wybierając wspomniany chlebak, otrzymuje się przedmiot o rozszerzonej funkcjonalności:

  • pojemnik do przechowywania pieczywa,
  • deska do krojenia, idealna do wyrobów piekarskich,
  • dekoracja kuchenna, nadająca się do pomieszczeń urządzonych w różnych stylach.

Opisywany chlebak posiada nieprzezroczystą pokrywę. Blokuje ona dostęp promieni słonecznych, które przyspieszają procesy wysychania pieczywa. Jest to niewątpliwa zaleta, która odróżnia ten pojemnik na pieczywo od również często spotykanych chlebaków z przezroczystym zamknięciem. Wadą takiego rozwiązania jest brak możliwości kontroli zawartości pojemnika, bez uprzedniego zdjęcia pokrywy.

Pokrywa spełniająca funkcję deski do krojenia to bardzo korzystne rozwiązanie. Przede wszystkim dlatego, że ułatwia zachowanie prawidłowej higieny. Idealnym rozwiązaniem będzie posiadanie kilku desek dedykowanych do różnego rodzaju produktów spożywczych, takich właśnie jak pieczywo, ale również mięso, czy owoce i warzywa. Używanie jednej deski do wszystkich tych prac wymusza częste i dokładne mycie, a to nie jest korzystne w przypadku desek wykonanych z drewna. Wilgoć wnika w głąb deski, a wilgotne drewno to doskonałe podłoże do rozwoju bakterii i pleśni. Pieczywo natomiast, jako produkt stosunkowo suchy nie będzie "nadwyrężać" powierzchni drewnianej deski do krojenia. Fakt, że deska jest jednocześnie pokrywą nie będzie natomiast wymuszał posiadania dodatkowej deski przeznaczonej do krojenia chleba.

Szczególnie polecany do małej kuchni - uniwersalność skutkuje oszczędnością miejsca.

Zalety stosowania chlebaków i pojemników na pieczywo

  • produkty w nich przechowywane na dłużej zachowują świeżość,
  • pieczywo jest chronione przed rozwojem pleśni i grzybów,
  • pojemnik ułatwia zachowanie ładu i porządku w kuchennej przestrzeni.

Drewno bambusowe - zalety

  • trwałość i jednocześnie niska waga, odporność na uszkodzenia mechaniczne,
  • dobra izolacja cieplna, co w przypadku wahań temperatur w pomieszczeniu kuchennym, chroni wnętrze pojemnika przed zawilgoceniem,
  • odporność na pleśń charakterystyczna również dla wielu egzotycznych gatunków drewna,
  • odporność na detergenty ułatwiająca utrzymanie czystości,
  • tak jak klasyczne drewno, pozwala na utrzymanie korzystnego, dla przechowywanego pieczywa, mikroklimatu,
  • podobnie jak inne drewniane deski - jest "przyjazny" dla noży - nie powoduje ich nadmiernego tępienia (w odróżnieniu od desek do krojenia wykonanych ze szkła lub kamienia).

koszt całkowity:
X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.