Jaką patelnię kupić?

Jaką patelnię kupić? [1]
Jaką patelnię kupić? [2]
Jaką patelnię kupić? [3]
Jaką patelnię kupić? [4]
Jaką patelnię kupić? [5]

Ciężko wyobrazić sobie regularne przygotowywanie posiłków w kuchni, w której nie ma patelni. Wykorzystuje się ją bardzo często i w przeróżny sposób. Od tego też zależy jaki rodzaj patelni należy kupić. Kolejną ważną kwestią jest rodzaj kuchenki, ponieważ trzeba do niej dobrać patelnię o odpowiednim dnie. Na co jeszcze zwrócić uwagę podczas wyboru patelni? Przekonasz się, czytając ten artykuł.

Rodzaje patelni

Warto dostosować rodzaj patelni do potraw, które najczęściej na niej przygotowujesz. Jeśli nie jesteś w stanie wybrać jednej najczęstszej funkcji, zdecyduj się na klasyczną patelnię o niskich, lekko zaokrąglonych krawędziach. Jest to urządzenie umożliwiające wykonanie praktycznie wszystkich potraw.

Dla osób, które najczęściej smażą lub duszą potrawy, doskonale sprawdzą się głębokie patelnie. Dysponują znacznie wyższymi ściankami, dzięki czemu jedzenie przyrządzane nawet na niewielkiej ilości tłuszczu doskonale się usmaży. Ten typ patelni nie wytraca takiej ilości ciepła, jak klasyczny model. Szczególnie zainteresowani duszeniem i przygotowywaniem chińszczyzny powinni zainteresować się kupnem woka. Najczęściej jest to patelnia o zaokrąglonym dnie i wysokich krawędziach.

Na rynku można też znaleźć wiele patelni przeznaczonych do przygotowywania jedzenia w konkretny sposób lub do określonych potraw. W sprzedaży znajdują się więc patelnie do grillowania oraz przyrządzania ryb (podobny typ patelni, różni się kształtem), a także do robienia naleśników, jajek sadzonych czy racuchów. W większości przypadków dno jest pokryte odpowiednio wyprofilowane, aby pomóc uzyskać oczekiwany efekt. Patelnia do naleśników często jest kwadratowa i ma bardzo niskie krawędzie ułatwiające obracanie naleśnika.

Rodzaj dna

Jeśli zastanawiasz się, jaką patelnię wybrać, to zacznij od określenia rodzaju dna. To jeden najistotniejszych elementów każdej patelni, ponieważ to od niego zależy, czy patelnia w ogóle spełni swoją funkcję. Jeśli wybierzesz patelnię niedostosowaną do potrzeb i możliwości swojej kuchenki, może się okazać, że patelnia się nie nagrzeje. Jest to szczególnie istotne w przypadku kuchenek indukcyjnych, do których pasują wyłącznie garnki i patelnie indukcyjne, czyli posiadające właściwości magnetyczne. Oznacza to, że musisz wybrać patelnię dedykowaną kuchenkom indukcyjnym lub zdecydować się na patelnię wykonaną z odpowiedniego materiału, np. żeliwa, stali. Jeśli rozważasz zakup patelni wykonanej z aluminium, które samo w sobie nie jest ferromagnetyczne, nie oznacza to od razu, że patelnia taka nie będzie działać na kuchenkach indukcyjnych. Istotna jest konstrukcja dna patelni - jeśli posiada ono wprasowaną warstwę ferromagnetyka, np. stali węglowej lub żeliwa, będzie działać na kuchenkach indukcyjnych. Patelnie takie powinny posiadać informację i oznakowanie od producenta, wskazujące, że są przystosowane do indukcji. Pamiętaj też, że dno nie może być zbyt cienkie, minimum 4 mm.

Materiał korpusu

Są różne rodzaje patelni w zależności od materiału, z którego zostały wykonane. Różnią się nie tylko wyglądem oraz ciężarem, ale przede wszystkim właściwościami wynikającymi z wykonania z innych tworzyw.

Patelnie żeliwne są bardzo wytrzymałe i dobrze utrzymują ciepło, jednak są bardzo ciężkie. Dużą wadą jest też to, że nie można ich myć w zmywarce.

Patelnie aluminiowe świetnie nadają się do smażenia w temperaturze do 160-180°C. Powyżej tej temperatury aluminium wydziela szkodliwe substancje, dlatego bardzo często patelnia jest pokryta teflonem, który nie jest odporny na zarysowania. Patelnie aluminiowe szybko się rozgrzewają i szybko stygną, a do tego są bardzo lekkie.

Patelnie stalowe wolno się rozgrzewają, więc nie są szczególnie ergonomiczne, jednak ich zasadniczą zaletą jest bardzo duża trwałość. Są odporne na zarysowania. Tradycyjnie ze stali wykonuje się woki. Należy jednak pamiętać, że na ogół wykorzystuje się do tego niehartowaną stal, więc przed pierwszym przygotowaniem posiłku należy zahartować wok.

Patelnie ceramiczne są odporne na zarysowania, do tego szybko i równomiernie się rozgrzewają. Ważne jest też to, że dzięki gładkiej powierzchni trudno przypalić na nich jedzenie, a czyszczenie jest proste.

Z kolei miedziane patelnie bardzo szybko się nagrzewają oraz doskonale utrzymują ciepło. Najczęściej stosuje się je w profesjonalnych kuchniach.

Rodzaj powłoki

Od rodzaju powłoki zależy trwałość patelni, możliwość smażenia bez wykorzystywania tłuszczu oraz ewentualne ryzyko przywierania potraw do dna.

Nadal bardzo popularne są powłoki teflonowe (PTFE), chociaż okazuje się, że Teflon® może być niebezpieczny dla zdrowia człowieka. Dopóki powłoka jest w stanie nienaruszonym, nie pojawia się ryzyko, jednak w chwili zarysowania, Teflon® traci swoje właściwości, dzięki którym jedzenie nie przywiera do patelni, a cząsteczki Teflonu® przedostają się do potrawy. Powłoki teflonowe wykorzystuje się ze względu na ich praktyczny charakter. Można na nich smażyć bez użycia tłuszczu, a jedzenie nie przywiera do patelni. Ostatnio zaczęto stosować nowe metody produkcji powłok teflonowych, aby zminimalizować ryzyko uszkodzenia powłoki. Zdecydowano się na grubszą powłokę oraz zwiększenie liczby wykorzystywanych warstw. Dzięki temu uszkodzenie powłoki jest praktycznie niemożliwe.

Coraz większą popularność zyskują powłoki tytanowe, które są bardzo odporne na zarysowania. Do powłoki tytanowej bardzo często dodaje się ceramiczne elementy, co sprawia, że jedzenie nie przytwierdza się do dna patelni.

Rośnie też popularność typowo ceramicznych powłok. Jest to związane z kilkoma niepodważalnymi zaletami: dużą wytrzymałością, równomiernym nagrzewaniem się patelni oraz śliską i gładką powierzchnią, do której nic nie przywiera.

Na rynku pojawiają się też inne powłoki nieprzywierające, wykonane z różnych materiałów i oferujące komfortowe smażenie najwyższej klasy. Producenci tworzą zupełnie nowe powłoki, np. kamienne - marmurowe lub granitowe. Charakteryzują się one bardzo wysokim stopniem twardości oraz nieprzywieralności.


koszt całkowity:
X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.