Talerze: rodzaje i zastosowanie

Talerze: rodzaje i zastosowanie [1]
Talerze: rodzaje i zastosowanie [2]
Talerze: rodzaje i zastosowanie [3]
Talerze: rodzaje i zastosowanie [4]
Talerze: rodzaje i zastosowanie [5]

Kiedyś talerze pełniły głównie funkcję ozdobną i były wyjmowane jedynie na specjalne okazje (chociaż niewykluczone, że cały swój żywot spędziły zawieszone na ścianie lub wystawione na widok w kredensie). Dzisiaj wizualne aspekty talerzy zeszły na drugi plan, ustępując pola funkcjonalnemu wymiarowi zastawy. Obecnie trudno wyobrazić sobie spożywanie posiłków w inny sposób niż poprzez ułożenie jedzenia na talerzu. Warto więc zwrócić uwagę na rodzaje talerzy oraz możliwości, jakie ze sobą niosą poszczególne rozwiązania.

Rodzaje talerzy

Najpopularniejsze talerze są wykonane z ceramiki, jednak coraz częściej wykorzystuje się również inne materiały, np. tworzywa sztuczne, metal, szkło lub wraca się do klasyki jaką jest porcelana. Talerze można podzielić na wiele sposobów, np. ze względu na materiał, z jakiego zostały wykonane, jednak kluczowe znaczenie mają wielkość i rodzaj talerza. Wyróżnia się:

  • duże głębokie talerze,
  • duże płaskie talerze inaczej nazywane talerzami obiadowymi,
  • małe lub średnie talerze, często nazywane talerzami sałatkowymi,
  • małe talerzyki deserowe,
  • talerze do serwowania.

Niektórzy zaliczają też do tej kategorii bulionówkę, czyli talerz przypominający miseczkę. W bulionówkach (inaczej flaczarkach) podaje się kremy oraz zupy bez dodatków, np. makaronu.

Zastosowanie talerzy

W zależności od wielkości lub głębokości talerze spełniają różne funkcje. A od funkcji zależy, kiedy dany talerz pojawi się na stole oraz gdzie będzie usytuowany.

Duży głęboki talerz

Duży głęboki talerz w oczywisty sposób kojarzy się z zupami, a powinien również z włoskimi pastami, czyli daniami z makaronu. Makaron w sosie ma tendencję do ślizgania się po talerzu, dlatego tak istotne jest, żeby talerz miał wysokie krawędzie i utrudnił wydostanie się makaronu poza jego obręb.

Zupy stanowią pierwsze danie podczas uroczystego posiłku lub tradycyjnego obiadu, dlatego głęboki talerz powinien znajdować się „na pierwszym planie". Najczęściej jest stawiany na dużym płaskim talerzu obiadowym.

Duży płaski talerz obiadowy

Na dużym płaskim talerzu obiadowym spożywa się główne danie niebędące zupą ani pastą. Wykładanie płaskich talerzy obiadowych przed rozpoczęciem posiłku cieszy się największą popularnością i jest powszechnie stosowane zarówno w prywatnych domach, jak i podczas eleganckich bankietów. Talerz stawia się bezpośrednio na obrusie, a na nim kładzie głęboki talerz, aby podkreślić kolejność podawanych dań.

Talerz sałatkowy

Talerz sałatkowy to płaski talerz o nieco mniejszych rozmiarach niż talerz obiadowy. Jak sama nazwa wskazuje oficjalnie służy do sałatek oraz wszelkiego rodzaju dodatków, jednak w polskich domach talerze tego formatu najczęściej są wykorzystywane podczas codziennych posiłków, szczególnie śniadań i kolacji.

Podczas uroczystości obiadowych talerz sałatkowy może w ogóle nie zostać podany, a może znajdować się obok talerza obiadowego. Czasami zamiast tego typu talerzy podaje się salaterki.

Talerz deserowy

Talerz deserowy jest mały, więc stawianie go na płaskim talerzu obiadowym lub sałatkowym wprowadzałoby zamieszanie. W związku z tym stawia się go na stole dopiero po zakończeniu głównego posiłku, aby goście mogli częstować się ciastem, owocami lub lekkimi przekąskami.

Talerz do serwowania

Talerze do serwowania służą do wystawienia i wyeksponowania różnych dań na stole. Najczęściej mają kształty dostosowane do rodzaju prezentowanej na nim potrawy, np. ryby często podaje się na talerzach w kształcie owalu.

Kształty talerzy

Mogłoby się wydawać, że oczywiste jest, że talerze są okrągłe. Owszem, przeważnie tak właśnie jest, jednak coraz częściej można kupić talerze o innym kształcie. Na popularności zyskują kwadratowe i prostokątne płaskie talerze oraz głębokie talerze przypominające kanciaste miski, a także talerze o nieregularnych kształtach.

Oprócz tego należy wyróżnić talerze do serwowania, które są profilowane pod kątem swojego przeznaczenia. I tak np. można kupić podłużne, nacinane talerze do chleba, talerze do ryb w kształcie, a jakże, ryb, wyprofilowane talerze na owoce lub ciasta, a nawet trójkątne talerze dopasowane do wycinków pizzy. Talerzyki deserowe coraz częściej mają owalny lub nieregularny kształt, dzięki czemu można wygodniej odłożyć łyżeczkę lub widelczyk do ciasta. Z kolei głębokie talerze do makaronów bardzo często są przechylone lub mają artystyczne kształty, aby pokazać finezję i nowoczesność serwowanego dania.

Kupowanie talerzy na sztuki czy w kompletach?

W zależności od sklepu i potrzeb można kupić pojedyncze talerze, jednak wtedy należy zdawać sobie sprawę, że w razie przyjmowania większej liczby gości każdy będzie miał inną zastawę, co nie wygląda zbyt elegancko. W związku z tym warto zadbać przynajmniej o jeden większy zestaw, który będzie można wyjąć podczas wizyty rodziny lub znajomych. Najczęściej talerze są sprzedawane w zestawach po 6 lub 12 sztuk.

Dobrym rozwiązaniem jest też kupienie całej zastawy, łącznie z głębokimi talerzami, talerzykami deserowymi, a często również z innymi dodatkami, np. filiżankami, wazami, paterami czy salaterkami. W ten sposób wszystkie elementy będą do siebie pasować. Mimo to kupowanie oddzielnych talerzy również ma sens, szczególnie wtedy, gdy kupując talerze na sztuki, samodzielnie tworzysz spójny zestaw. Możesz np. wykorzystać jeden motyw, ale zdecydować się na różne kolory talerzy.


koszt całkowity:
X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.