W czym podać owoce i pieczywo do stołu?

W czym podać owoce i pieczywo do stołu? [1]
W czym podać owoce i pieczywo do stołu? [2]
W czym podać owoce i pieczywo do stołu? [3]
W czym podać owoce i pieczywo do stołu? [4]
W czym podać owoce i pieczywo do stołu? [5]

Jak mówi znane powiedzenie - "Jemy oczami". W związku z tym, warto zadbać o estetyczne serwowanie popularnych produktów spożywczych takich, jak pieczywo czy owoce. Jakie akcesoria najlepiej sprawdzą się do tego celu?

Serwowanie pieczywa

Do podawania chleba czy bułek świetnie sprawdzą się między innymi koszyki wykonane z wikliny. Jest to materiał naturalny, umożliwiający przepływ świeżego powietrza, dzięki czemu możemy do niego włożyć nawet jeszcze gorące pieczywo. By po każdym użyciu nie musieć wydobywać zaklinowanych w szczelinach okruszków, warto wyłożyć go lnianą serwetką. Tego typu dodatek świetnie sprawdzi się we wnętrzach urządzonych w stylu romantycznym czy cool country.

Osoby ceniące przede wszystkim rozwiązania praktyczne, postawić powinny na koszyk na pieczywo wyposażony w bawełniany wkład. Gadżet ten jest przede wszystkim łatwy do utrzymania w czystości - po zakończonym posiłku wystarczy, że wytrzepiemy tkaninę lub wypierzemy ją w pralce. Barwę wkładu dopasować możemy do kolorystyki, w jakim urządzona została nasza kuchnia lub do charakteru serwowanego posiłku - na elegancką kolację świetnie sprawdzi się bordo, Wielkanocne śniadanie - soczysta zieleń.

Świetną alternatywę dla tradycyjnych koszyków stanowią produkty wykonane ze stali nierdzewnej, które są wytrzymałe i łatwe w utrzymaniu. Doskonale sprawdzą się one do serwowania bardziej tłustych rodzajów pieczywa, jak tosty. Równie ciekawe rozwiązanie to wyroby z ceramiki, które ze względu na swoją porowatą strukturę dobrze chłoną i oddają wilgoć, chroniąc pieczywo przed pleśnieniem. Tego typu akcesoria, po dokupieniu pokrywki możemy z łatwością przekształcić w praktyczny chlebak.

Sposoby na ciekawe podanie owoców

Owoce stanowią ciekawą alternatywę dla klasycznego deseru. By każdy z gości mógł nałożyć sobie taką ich ilość, na jaką ma ochotę, warto zadbać o stosowne ich zaserwowanie.

Najlepiej do tego celu sprawdzą się patery, które przeważnie posiadają okrągłe, wykonane z porcelany, szkła lub stali elementy umieszczone na specjalnym stojaku, co ułatwia przenoszenie ich z miejsca na miejsce. Ciekawym sposobem jest poukładanie owoców kolorystycznie lub gatunkami na każdym z pięter.

Alternatywę dla pater stanowią praktyczne misy i półmiski, które mogą przyjmować przeróżne kształty - od półkolistych do łódkowatych. Na rynku dostępne są zarówno te wykonane z metalu, jak i szklane czy drewniane.

Z identycznych materiałów produkuje się równie efektowne kosze na owoce, które sprawdzą się w szczególności w nowoczesnych wnętrzach lub tych urządzonych w stylu retro. Ciekawe rozwiązanie to na przykład model złożony z kilkunastu wysokich prętów, dzięki którym będziemy mieć pewność, że owoce z niego nie wypadną, a jednocześnie z łatwością je wyjmiemy.

Jeżeli chcemy zaskoczyć naszych gości, postawmy na etażerkę, czyli mebel składający się z kilku półek umieszczonych jedna nad drugą, który zawiesimy na takiej wysokości, by każdy gość mógł swobodnie sięgnąć po wybrany smakołyk.

Gdy planujemy serwowanie owoców zawierających pestki takich, jak wiśnie czy śliwki, pamiętajmy, by na stole znalazła się również specjalna miseczka na tego typu odpadki.


koszt całkowity:
X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.