Likier o smaku yerba mate

Yerba mate likier 2
Yerba mate likier 1
Yerba mate likier 3

Receptura:
500 ml spirytusu etylowego,
700 ml wody niegazowanej lub przegotowanej,
700 g yerba mate,
600 g cukru.

Akcesoria:
słoik o pojemności min. 1 l.

Sposób przygotowania

Wsypać yerba mate do słoika i zalać spirytusem. Dobrze zamknąć i odstawić na 1 dzień. W tym czasie należy wstrząsnąć słoikiem kilka razy, aby mikstura dobrze się wymieszała.
Rozpuścić cukier w wodzie (podgrzewając ją). Ilość wody zależy od tego jaką moc likieru chcemy otrzymać. Aby otrzymać likier 40%, należy zastosować ok. 700 ml wody. Po ostudzeniu syropu cukrowego, wymieszać go z przecedzoną zawartością słoika. Po zmieszaniu, odstawić likier na minimum 7 dni.


koszt całkowity:
X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.