Pigwówka

Pigwowka 1
Pigwowka 2
Pigwowka 3

Receptura:
0,7 l wody niegazowanej,
0,5 l spirytusu etylowego,
200 g cukru (~1 szklanka),
250 g owoców pigwy.

Akcesoria:
słoik o pojemności min. 900 ml,
sitko.

Sposób wykonania

1. Umyte i pocięte, najlepiej w półplasterki, owoce pigwy umieścić w słoiku, zalać spirytusem i zamknąć. Odstawić na cztery tygodnie.
2. Cukier rozpuścić w podgrzanej wodzie i ostudzić. Zawartość słoika przelać przez sitko do garnka z wodą i cukrem. Dokładnie wymieszać, przecedzić, rozlać do butelek i odstawić na cztery tygodnie. Taka receptura zapewnia otrzymanie ok. 1,2 litra napoju o mniej więcej 40-sto procentowej zawartości alkoholu.


koszt całkowity:
X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.