Porterówka

Porterowka 1
Porterowka 3
Porterowka 2
Porterowka 4

Receptura:
0,7 l piwa porter,
0,5 l spirytusu etylowego,
200 g cukru (~1 szklanka),
64 g cukru wanilinowego.

Możliwe dodatki:

4 szt. goździków.

Sposób wykonania
1. Cukier i cukier wanilinowy wsypać do garnka (ew. goździki), następnie wlać piwo porter. Podgrzewać mieszając do momentu rozpuszczenia się cukru. Uwaga: nie podgrzewać do temperatury wyższej niż ~60°C. Zostawić do ostudzenia.
2. Po ostudzeniu do temperatury pokojowej, wlać spirytus do garnka. Dobrze wymieszać, przecedzić. Rozlać do butelek i odstawić na dwa tygodnie. Taka receptura zapewnia otrzymanie ok. 1,2 litra napoju o mniej więcej 50-cio procentowej zawartości alkoholu.


koszt całkowity:
X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.