Brandy a koniak

Brandy a koniak [1]
Brandy a koniak [2]
Brandy a koniak [3]
Brandy a koniak [4]
Brandy a koniak [5]
Brandy a koniak [6]

Czym różni się brandy od koniaku? To pytanie zadaje sobie wielu koneserów mocniejszych trunków, dla których świadomość tego, co spożywają, jest ważnym aspektem szeroko rozumianej kultury picia alkoholu. Aby zrozumieć jaką rolę w alkoholowym menu pełni koniak (cognac), należy bliżej przyjrzeć się temu, co rozumiemy pod pojęciem brandy. Brandy, ze względu na rodzaj surowca stosowanego do jej produkcji, możemy podzielić na trzy grupy produktowe: brandy z wina gronowego (klasyczne), brandy z wina owocowego oraz brandy z wytłoków winogron.

Rodzaje brandy

Brandy klasyczne to wyrób alkoholowy powstający w wyniku destylacji moszczu winogronowego (sfermentowanego soku z winogron). Nazwa trunku pochodzi z holenderskiego brandewijn, czyli "destylowane wino". Mimo że sam proces destylacji znany był już w czasach starożytnych (pierwszy wiek n.e.), powstanie brandy datuje się na XV wiek. Na przestrzeni stuleci proces produkcji brandy stopniowo ewoluował. Obecnie produkowana brandy, po etapie destylacji, rozlewana jest do dębowych beczek celem postarzenia. Leżakująca w dębowych beczkach brandy dojrzewa, nabiera charakterystycznego koloru, smaku i zapachu. Postarzona brandy rozcieńczana jest z wodą destylowaną i butelkowana.

Brandy z wina owocowego podlega tym samym procesom produkcyjnym jak brandy klasyczne, z tym wyjątkiem, że destylat otrzymywany jest z zacieru owocowego (innego niż winogrona). Tego typu wyroby przyjmują nazwę brandy owocowego. Najczęściej używanymi owocami do produkcji brandy owocowego są jabłka, brzoskwinie, śliwki, morele, wiśnie, jeżyny. Trunki takie jak śliwowica, calvados, applejack, kirschwasser czy rakia, często mylnie kojarzone z wódkami smakowymi, to w istocie właśnie brandy owocowe. W przypadku tego rodzaju brandy rzadziej spotkać można wyroby postarzane w beczkach dębowych, a częściej te, które nie poddaje się leżakowaniu. Owocowe brandy niepostarzane charakteryzują się klarownością, brakiem zabarwienia i określa się mianem eaux-de-vie (fr.).

Brandy z wytłoków winogron - jak sama nazwa wskazuje brandy produkowane z pozostałości sprasowanych winogron, tzw. wytłoków. Sok wykorzystywany jest do produkcji wina, natomiast wytłoki stanowią bazę destylacyjną dla tego rodzaju brandy. Brandy z wytłoków zwykle nie jest postarzana, a najpopularnieszym przedstawicielem tej grupy jest włoska grappa.

Konkluzja - co to jest koniak?

Koniak to najbardziej znany przedstawiciel brandy klasycznego - produkowany w procesie dwukrotnej destylacji moszczu z białych winogron trzech gatunków: ugni blanc (minimum 90%), folle blanche oraz colombard. Odmiany te charakteryzują się wysoką wytrawnością i kwasowością i świetnie nadają się do destylowania i postarzania brandy. Destylację przeprowadza się w miedzianych kotłach (alembikach), a okres leżakowania w dębowych beczkach musi wynosić przynajmniej dwa lata. Nazwa koniak (cognac) zarezerwowana jest dla wyrobów produkowanych zgodnie z powyższą recepturą w zachodnim regionie Francji (departament Charente), w okolicach miejscowości Cognac, od której pochodzi nazwa trunku. Podsumowując - koniak to klasyczne brandy produkowane z moszczu winogronowego, które, ze względów kulturowych, uzyskało status produktu regionalnego, produkowanego w tradycyjny sposób od ponad 300 lat.

Oznaczenia koniaków z uwzględnieniem okresu leżakowania:

  • V.S. (Very Special) lub ✯✯✯ (trzy gwiazdki) – minimum 2 lata,
  • V.S.O.P. (Very Superior Old Pale) lub Reserve – minimum 4 lata,
  • Napoléon – minimum 6 lat,
  • X.O. (Extra Old), Vieille Reserve – minimum 6 lat, od roku 2016 minimum 10 lat,
  • Hors d'âge – minimum 10 lat.

Inni znani przedstawicie brandy klasycznego: Armagnac (Francja), Crandy de jerez (Hiszpania), Pisco (Chile, Peru), Ararat (Armenia).


koszt całkowity:
X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.