Herbata żurawinowa

Herbata zurawinowa 1
Herbata zurawinowa 2
Herbata zurawinowa 3
Herbata zurawinowa 4
Herbata zurawinowa 5

Receptura - niezbędne składniki

  • 4 l wody (np. mineralnej),
  • 350 g suszonej żurawiny,
  • 400 g cukru (około 2 szklanki),
  • 2 pomarańcze,
  • 2 cytryny,
  • 12 goździków,
  • 2 laski cynamonu.

Akcesoria do herbaty

  • dzbanek,
  • szklanki.

Sposób przygotowania herbaty żurawinowej

Do dużego dzbanka o pojemności ok. 5 l wlewamy wodę i wrzucamy żurawinę. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc grzania i gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 min. Dodajemy cukier oraz sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy i cytryn. Dodajemy goździki oraz laski cynamonu i pozostawiamy do przegryzienia na ok. 1 godzinę.


koszt całkowity:
X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.