Affogato al Caffe

Affogato al Caffe [1]
Affogato al Caffe [2]
Affogato al Caffe [3]
Affogato al Caffe [4]
Affogato al Caffe [5]

"Utopione w kawie", deser kawowy z lodami.

Receptura - niezbędne składniki

  • 7-8 g drobno zmielonej kawy,
  • 20-30 ml wody mineralnej lub źródlanej,
  • 1-4 kulki lodów waniliowych,
  • 30 ml whisky, brandy lub dowolnego likieru.

Akcesoria do kawy

  • ekspres ciśnieniowy do kawy,
  • szklanka, pucharek do lodów,
  • młynek do kawy elektryczny lub ręczny (opcjonalnie),
  • miarka do kawy (opcjonalnie),
  • tamper (opcjonalnie).

Sposób przygotowania affogato al cafe

Najpierw przygotowujemy espresso. Drobno zmieloną kawę w ilość 7-8 g wsypujemy do kolby, a następnie uderzamy kolbą o blat i uciskamy mocno kawę za pomocą tampera. Zapewni to równomierne ułożenie kawy w kolbie co ma kluczowe znaczenie dla smaku gotowego espresso. Czas ekstrakcji napoju wynosi od 20 do 30 s.

Do szklanki lub pucharka do lodów nakładamy 1 kulkę lodów waniliowych. Następnie lody zalewamy gorącą kawą. Do powstałej mieszaniny dodajemy kolejne kulki lodów waniliowych (średnio od 1 do 3). Na koniec dodajemy opcjonalnie 30 ml whisky, brandy lub ulubionego likieru.


koszt całkowity:
X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.