Cappuccino klasyczne po włosku

Cappuccino klasyczne po włosku [1]
Cappuccino klasyczne po włosku [2]
Cappuccino klasyczne po włosku [3]
Cappuccino klasyczne po włosku [4]
Cappuccino klasyczne po włosku [5]

Receptura - niezbędne składniki

  • 7-8 g drobno zmielonej kawy,
  • 20-30 ml wody mineralnej lub źródlanej,
  • 100 ml mleka 2% lub 3,2%,
  • szczypta cynamonu i/lub kakao (ewentualnie pitnej czekolady w proszku lub wiórek kokosowych).

Akcesoria do kawy

  • ekspres ciśnieniowy do kawy ze spieniaczem do mleka,
  • filiżanka do cappuccino (pojemność 150 - 200 ml),
  • młynek do kawy elektryczny lub ręczny (opcjonalnie),
  • miarka do kawy (opcjonalnie),
  • spieniacz do mleka (opcjonalnie),
  • tamper (opcjonalnie).

Sposób przygotowania klasycznego cappuccino

Przygotowanie cappuccino zaczynamy od zaparzenia espresso. Drobno zmieloną kawę w ilość 7-8 g wsypujemy do kolby ekspresu, a następnie uderzamy kolbą o blat i uciskamy mocno kawę za pomocą tampera. Zapewni to równomierne ułożenie kawy w kolbie co ma kluczowe znaczenie dla smaku gotowego espresso. Czas ekstrakcji napoju wynosi od 20 do 30 s. Espresso powinno być nalane do wcześniej podgrzanej filiżanki do cappuccino.

Następnym krokiem jest spienienie mleka. Jeżeli ekspres wyposażony jest w dyszę do spieniania mleka, przygotowujemy 100 ml chłodnego mleka, w którym zanurzamy delikatnie dyszę spieniacza i powoli przekręcamy zawór gorącej pary. W trakcie podnoszenia się poziomu mleka opuszczamy naczynie tak, by dysza nie znalazła się zbyt głęboko i by nie doszło do zaparzenia mleka. W przypadku gdy dysponujemy odrębnym spieniaczem, mleko powinno zostać podgrzane do temperatury 60-65°C. Odpowiednio spienione mleko powinno zwiększyć swoją objętość ze 100 ml do około 125 ml.

Gotowe spienione mleko wlewamy ostrożnie do wcześniej przygotowanej filiżanki z espresso. Jako dekoracje, wierzch pianki posypujemy odrobiną pitnej czekolady lub, w zależności od preferencji, szczyptą cynamonu, kakao, wiórek kokosowych.

Cappuccino chiaro i cappuccino scuro

Przygotowując cappuccino chiaro postępujemy jak w przypadku przygotowywania klasycznego cappuccino lecz używamy większej ilości mleka tak, by otrzymać kawę o łagodniejszym smaku. Analogicznie postępujemy w przypadku przygotowywania cappuccino scuro, ale dodajemy w tym przypadku jedynie odrobinę mleka.

Produkty

Zmień produkt
 

koszt całkowity:
X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.