Caribbean coffee - kawa po karaibsku

Caribbean coffee - kawa po karaibsku [1]
Caribbean coffee - kawa po karaibsku [2]
Caribbean coffee - kawa po karaibsku [3]
Caribbean coffee - kawa po karaibsku [4]
Caribbean coffee - kawa po karaibsku [5]

Receptura - niezbędne składniki

  • 150 ml ciemnej mocnej kawy (np. z ekspresu przelewowego),
  • 30 ml ciemnego rumu,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 80 ml słodkiej śmietany lub bita śmietana,
  • 1 łyżeczka startej czekolady lub wiórki czekoladowe,
  • dodatkowo opcjonalnie 30 ml Malibu.

Akcesoria do kawy

  • filiżanka lub szklanka do kawy lub do Irish coffee.

Sposób przygotowania kawy po karaibsku

Przyrządzanie kawy rozpoczynamy od zagotowania mleka z rozdrobnioną czekoladą. Zaparzoną uprzednio kawę podgrzewamy z likierem pomarańczowym, uważając przy tym by nie doszło do wrzenia. Mleko łączymy z kawą i dekorujemy śmietaną. Na wierzch nakładamy polewę czekoladową i ewentualnie posypujemy startą czekoladą.


koszt całkowity:
X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.