Babeczki z yerba mate

Babeczki z yerba mate [1]
Babeczki z yerba mate [2]
Babeczki z yerba mate [3]
Babeczki z yerba mate [4]
Babeczki z yerba mate [5]

Receptura - niezbędne składniki

1. Napar

  • 100 g yerba mate,
  • 50 g cukru,
  • 300 ml wody.

2. Ciasto

  • 100 g masła,
  • 240 g (~1 szklanka) cukru,
  • 220 ml (~1 szklanka) naparu z yerba mate (pkt. 1),
  • 2 jajka,
  • 5 ml ekstraktu z wanilii,
  • 1 pomarańcza (miąższ),
  • 350 g mąki do pieczenia,
  • 40 g (~4 łyżki) mleka w proszku.

3. Polewa lukrowa

  • cukier puder,
  • napar z yerba mate (pkt. 1).

Akcesoria do pieczenia

  • miska,
  • patelnia,
  • sitko,
  • kula do ucierania,
  • papierowe formy do babeczek.

Sposób przygotowania babeczek z yerba mate

1. Napar

Podgrzewać na patelni cukier i yerba mate przez kilka minut, następnie zalać wrzącą wodą. Gotować kilka minut, a następnie przecedzić.

2. Ciasto

Utrzeć masło z jajkami dodając je jedno po drugim. Zalać szklanką zimnego naparu przyrządzonego zgodnie pkt. 1. Dodać ekstrakt z wanilii oraz miąższ z jednej pomarańczy. Następnie wsypać przez sitko mieszankę mąki i mleka w proszku. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto piec w papierowych formach do babeczek przez 20 minut w temperaturze 180°C.

3. Polewa lukrowa

Do miski wsypać trochę cukru pudru, a następnie dodawać, po małej łyżeczce, resztkę naparu wykonanego w pkt. 1, cały czas mieszając, aż do uzyskania konsystencji polewy. Po wyjęciu babeczek z pieca nałożyć polewę.


koszt całkowity:
X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.