Lody o smaku yerba mate

Lody o smaku yerba mate [1]
Lody o smaku yerba mate [2]
Lody o smaku yerba mate [3]
Lody o smaku yerba mate [4]
Lody o smaku yerba mate [5]

Receptura - niezbędne składniki

  • 750 ml mleka,
  • 4 żółtka jajek,
  • 75 ml (~5 łyżek) płynnej śmietany,
  • 15 g (~3 łyżeczki) mocnej yerba mate,
  • 20 g (~4 łyżeczki) cukru.

Akcesoria do przygotowania

  • trzepaczka,
  • sitko.

Sposób przygotowania lodów o smaku yerba mate

Zagotować trzy szklanki mleka z dodatkiem yerba mate, zdjąć z ognia, następnie przelać przez sitko. Ubić żółtka z cukrem. Stopniowo dodawać (mieszając) ubite żółtka do mleka z yeba mate. Po zmieszaniu umieścić na małym ogniu i zdjąć tuż przed zagotowaniem. Zostawić do ostudzenia. Po ostudzeniu dodać śmietany i dokładnie wymieszać. Całość wlać do formy z pokrywą (może być plastikowe opakowanie po lodach) i umieścić w zamrażarce na co najmniej 3 godziny. Co jakiś czas wstrząsnąć formą, aby mikstura się nie krystalizowała.

Zamiast w zamrażarce można miksturę umieścić w lodówce. Po schłodzeniu będzie miała konsystencje gęstego kremu.


koszt całkowity:
X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.