Yerba mate po indyjsku

Yerba mate po indyjsku [1]
Yerba mate po indyjsku [2]
Yerba mate po indyjsku [3]
Yerba mate po indyjsku [4]
Yerba mate po indyjsku [5]

Receptura - niezbędne składniki

  • 1/2 gwiazdki anyżu gwiazdkowego,
  • 10 szt. goździków,
  • 2 laski cynamonu,
  • 1 szt. owocu kardamonu - wyjąć nasiona z łupinki,
  • 2,5 cm startego korzenia imbiru,
  • 6 ziarenek pieprzu białego,
  • 30 g (~2 spore łyżki) tradycyjnej yerba mate,
  • 660 ml (~3 szklanki) wody,
  • 660 ml (~3 szklanki) mleczka migdałowego (lub mleka zwykłego),
  • miód (do regulacji poziomu słodkości).

Akcesoria do przygotowania

  • rondel.

Sposób przygotowania yerba mate po indyjsku

W rondlu umieścić przyprawy i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Odstawić na 10 minut, zależnie od tego jak mocny smak przypraw chcemy uzyskać możemy ten czas regulować (5-20 minut).
Dodać mleko (migdałowe lub zwykłe) do rondla. Wstawić na ogień i doprowadzić do wrzenia, a następnie zdjąć z ognia. Wsypać yerba mate do rondla i pozostawić na 5-10 minut. W tym momencie można posłodzić napar miodem wg własnego uznania. Przecedzić do dowolnego naczynia i podawać na ciepło.


koszt całkowity:
X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.