W czym parzyć herbatę i zioła? Zaparzacze do herbaty

W czym parzyć herbatę i zioła? Zaparzacze do herbaty 1
W czym parzyć herbatę i zioła? Zaparzacze do herbaty 2
W czym parzyć herbatę i zioła? Zaparzacze do herbaty 3
W czym parzyć herbatę i zioła? Zaparzacze do herbaty 4
W czym parzyć herbatę i zioła? Zaparzacze do herbaty 5

Zaparzacze do herbaty - mimo że tradycyjnie terminem tym określamy dzbanki i imbryki do parzenia herbaty, obecnie, na hasło zaparzacz do herbaty, wyobrażamy sobie najróżniejsze naczynia, przybory i akcesoria do przygotowywania naparu z herbaty. I tak wyróżnić możemy klasyczne zaparzacze do herbaty w formie imbryka lub dzbanka, poręczne zaparzaczki i sitka, wkładane do kubka, filiżanki lub innego naczynia, celem zaparzenia herbaty lub ziół w gorącej wodzie, a także filtry do parzenia herbaty.

Niezależnie od formy jaką przyjmują, wszystkie charakteryzują się wspólnymi cechami - ułatwiają przyrządzenie ulubionego, zdrowego odwaru oraz zapobiegają rozprzestrzenianiu się fusów wewnątrz całego naczynia. Zaparzacz do herbaty idealnie sprawdzi się do suszu, który zwykle zaparzamy wielokrotnie - zielonej herbaty, białej herbaty lub czystka. Ponadto na aromat herbaty zasadniczo wpływa czas oraz temperatura parzenia. Parząc herbatę lub zioła sypkie w naczyniu, które nie zostało zaopatrzone w filtr, sitko lub zaparzaczkę, pozbawiamy się możliwości kontroli czasu parzenia. Herbata parzona w ten sposób nie smakuje dobrze, jest zbyt intensywna, a powtórne parzenie nie wydobywa odpowiedniej ilości aromatów.

Zaparzacze do herbaty

Klasyczny zaparzacz do herbaty przyjmuje formę stylowego dzbanka, imbryka lub czajniczka. Producenci zaparzaczy używają tych nazw zamiennie i nie mają one wpływu na design, często zresztą bardzo wyszukany, naczynia, warto zatem zwrócić uwagę na inną jego cechę - sposób zaparzania (filtracji) suszu.

Rodzaje zaparzaczy

Wyróżniamy imbryki z filtrem stałym, z filtrem wyjmowanym oraz z filtrem tłokowym. Zaparzacze z filtrem stałym charakteryzują się tym, że filtr przytwierdzony jest do dzióbka naczynia (po wewnętrznej stronie dzbanka). Spełniają one swoją rolę tylko połowicznie, filtrują co prawda fusy w trakcie nalewania herbaty, ale pozbawiają kontroli nad czasem parzenia. Herbata wsypywana jest bezpośrednio do czajniczka i zalewana gorącą wodą, natomiast filtracja następuje podczas nalewania naparu - sitko wyłapuje niepożądane fusy w obrębie dzióbka naczynia.
Rozwiązaniem alternatywnym, które umożliwi kontrolę czasu parzenia, jest przyrządzanie herbaty z wykorzystaniem dwóch imbryków z filtrem stałym. Napar, po zaparzeniu, przelewamy z pierwszego czajniczka do drugiego, a pozostałe fusy wykorzystujemy do ponownego zalania wodą.

Podobne wady i zalety posiadają zaparzacze z filtrem tłokowym. Różnica polega na tym, że wyłapywanie fusów, zamiast w dzióbku dzbanka, odbywa się u jego podstawy. Procedura zaparzania przebiega niemal identycznie - wsypany susz wystarczy zalać wodą, odczekać kilka minut, a następnie, przy użyciu rączki umiejscowionej nad pokrywką imbryka, docisnąć tłok do dna dzbanka, zatrzymując fusy na dole naczynia. Nie ma możliwości przerwania parzenia w odpowiednim momencie, herbata, mimo że sprasowana na dnie zaparzacza, nadal wystawiona jest na wpływ gorącej cieczy.

Najlepszym rozwiązaniem jest zakup zaparzacza z filtrem wyjmowanym. Umiejscowiony jest on w otworze dzbanka, pod przykrywką. Herbata wsypywana jest do filtra (sitka, zaparzaczki), który następnie zalewamy wrzątkiem (lub cieczą o niższej temperaturze) tak, aby lustro wody przykryło przynajmniej całą zawartość filtra. Przykrywamy dzbanek wieczkiem i czekamy aż herbata się zaparzy. Następnie zdejmujemy przykrywkę i wyciągamy filtr z fusami, które możemy wykorzystać do kolejnego parzenia. W ten sposób otrzymujemy czysty i klarowny napar, a sama herbata ma odpowiednią moc aromatów. Zaparzacz do herbaty z filtrem wyjmowanym to idealny wybór dla miłośników herbat i ziół.

Materiał wykonania

Zaparzacze ceramiczne - wykonane z ceramiki, otrzymywanej w wyniku wypalania w piecach uformowanej gliny. Jednolite kolorystycznie lub bogato zdobione motywami nawiązującymi do kultury ludowej, zwłaszcza japońskiej lub do martwej natury. Zaparzacze z ceramiki charakteryzują się wysoką wytrzymałością na działanie czynników chemicznych, dobrze akumulują ciepło, są estetyczne i łatwe w czyszczeniu.

Zaparzacze szklane - wykonane ze szkła, zazwyczaj borowo-krzemowego (~8% tlenku boru i ~85% tlenku krzemu). Zaparzacze ze szkła charakteryzują się wysoką odpornością na nagłe zmiany temperatury oraz są łatwe w czyszczeniu. Budowa zaparzaczy szklanych jest mniej masywna niż zaparzaczy ceramicznych, grubość ścianek jest mniejsza i mają one mniejszą zdolność akumulacji ciepła.

Zaparzacze ze stali nierdzewnej - wyróżniamy zaparzacze stalowe oraz z elementami stalowymi. Te drugie, posiadają jedynie wstawki ze stali nierdzewnej, np. w postaci pokrywki, opaski na szyjkę lub podstawę dzbanka. Same filtry imbryków do parzenia herbaty często wykonane są z tego materiału. Dzbanki wykonane w całości ze stali nierdzewnej charakteryzują się najwyższą, spośród wymienionych, wytrzymałością na urazy mechaniczne. Wykazują dodatkowo dobrą odporność na związki chemiczne oraz są łatwe w czyszczeniu. Wadą zaparzaczy ze stali nierdzewnej jest ich niska izolacyjność termiczna, herbata przygotowana w takim naczyniu ulegnie stosunkowo szybkiemu wychłodzeniu.

Zaparzacze bardziej i mniej znane

Wśród szerokiej gamy zaparzaczy do herbaty wyróżnić należy te, o nieco innej konstrukcji, sposobie działania lub przeznaczeniu.

Imbryk z podgrzewaczem - to tradycyjny zaparzacz do herbaty w zestawie z podgrzewaczem. Umiejscowiony pod dzbankiem podgrzewacz posiada otwór na świeczkę typu tea light lub puszkę z paliwem. Płomień świeczki lub paliwa podgrzewa spód naczynia oraz zgromadzoną w nim herbatę. Podgrzewacz służy utrzymaniu ciepła naparu na dłużej. Jest bardzo wygodnym rozwiązaniem, gdyż nadmiar zaparzonej herbaty zachowa swoje ciepło, smak i aromat do czasu, gdy najdzie nas ochota na kolejną filiżankę herbaty.

Dzbanek do mrożonej herbaty - zaparzacz do herbaty, który został zaopatrzony dodatkowo w wyjmowany wkład chłodzący. W pierwszej kolejności parzymy herbatę lub zioła przy pomocy wyjmowanego filtra i czekamy na ostudzenie naparu. Następnie wymieniamy filtr na wkład chłodzący, do którego wsypujemy kostki lodu. Konstrukcja wkładu chłodzącego jest szczelna, a zgromadzony w jego wnętrzu lód nie rozcieńcza napoju. Doskonały produkt na upalne dni.

Czajnik do matcha - stylizowane, w oparciu o kulturę japońską oraz japońską ceremonię picia herbaty, czajniki, zwykle żeliwne, służące do przygotowywania naparu ze sproszkowanej zielonej herbaty.

Samowar - popularne, zwłaszcza w Rosji i Iranie, naczynie do przygotowywania herbaty, np. herbaty po rosyjsku. Wyróżniamy samowary elektryczne oraz opalane węglem drzewnym. Te ostatnie wyszły już niemal z użycia.

Zaparzaczki do herbaty

Zaparzaczka do herbaty to przyrząd w formie zamkniętego sitka, do którego nasypuje się herbatę lub zioła, a następnie umieszcza w naczyniu z gorącą wodą. Zaparzaczki do herbaty przyjmują najróżniejsze formy. Bogactwo kształtów, wzorów i wykończeń jest ogromne. Sam rozmiar zaparzaczki determinuje jej zastosowanie. Mniejsze stosuje się do przygotowywania naparu bezpośrednio w kubkach, szklankach i filiżankach, natomiast większe znakomicie współgrają z dzbankami, imbrykami i czajniczkami. Wygodę w użytkowaniu gwarantuje dobrze dobrany uchwyt, który może mieć postać ergonomicznej rączki, łańcuszka, uchwytu przytwierdzanego do rantu naczynia. Również sam kształt zaparzaczki może zostać zaprojektowany w taki sposób, aby dało się ją oprzeć na brzegach ścianek naczynia. Dodatkowo zaparzaczka do herbaty może zostać zaopatrzona w dedykowaną podstawkę, która zapewni higienę przy wyjmowaniu zaparzaczki z naparu. Dodatkowo zaparzaczki gwarantują pełną kontrolę nad czasem parzenia herbaty i ziół.

Filtry do parzenia herbaty

W grupie tej wyróżniamy filtry, które stanowią dedykowaną część wymienną do zaparzacza (dzbanka, imbryka) oraz filtry uniwersalne - i na nich się skupimy. Filtry do parzenia herbaty wykonane są zwykle z papieru oraz sprzedawane w opakowaniach zbiorczych np. po 100 sztuk. Zasada działania filtrów papierowych jest niezwykle prosta. Do środka filtra wsypujemy herbatę lub zioła, a następnie umieszczamy taką "torebkę" w dzbanku do parzenia herbaty (ewentualnie kubku lub filiżance) i zalewamy wodą. Ciekawym dodatkiem do filtrów papierowych są wykonane z tworzywa sztucznego klipsy i szpadki, które pełnią funkcję "rusztowania" opartego o brzegi naczynia, ułatwiającego wygodne wyjęcie zużytego filtra. Filtry do parzenia herbaty mogą być wykonane także z innych materiałów - stali nierdzewnej, tworzywa sztucznego lub bawełnianej tkaniny.

Kubki z zaparzaczem

Kubek z zaparzaczem to gotowe rozwiązanie dla miłośników herbat i naparów ziołowych, które z powodzeniem możemy wykorzystać w domu lub w pracy. Zestaw taki składa się z trzech elementów: kubka, zaparzacza i pokrywki. Schemat postępowania jest taki sam jak dla tradycyjnych zaparzaczy. Wkładamy zaparzacz do kubka (zaparzacz wyprofilowany jest w taki sposób, aby opierał się na brzegu naczynia), wsypujemy susz i zalewamy gorącą wodą. Po uzyskaniu odpowiedniej intensywności aromatu, odkrywamy kubek i wyjmujemy zaparzacz.


koszt całkowity:
X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.