Jak przechowywać kawę?

Jak przechowywać kawę? 1
Jak przechowywać kawę? 2
Jak przechowywać kawę? 3
Jak przechowywać kawę? 4
Jak przechowywać kawę? 5
Jak przechowywać kawę? 6
Jak przechowywać kawę? 7

By móc przez długi czas cieszyć się świeżością, aromatem i doskonałym smakiem kawy, należy pamiętać o odpowiednim jej przechowywaniu. Gdzie i w jakiego rodzaju opakowaniach należy trzymać zmieloną kawę lub jej ziarna?

Główne kawowe zasady

  • Palone ziarna kawy tracą swój aromat i właściwości smakowe po upływie około dwóch tygodni.
  • Kawa mielona przestaje być w pełni aromatyczna już w godzinę po zmieleniu.
  • Podczas mielenia, z ziaren kawy wydobywają się specyficzne olejki eteryczne wpływające na smak i aromat określonego gatunku naparu.
  • Zmielona kawa z łatwością absorbuje obce zapachy, co może negatywnie wpływać na jej smak.
  • Najbardziej intensywny smak i aromat zapewnia kawa zmielona tuż przed jej zaparzeniem, w związku z czym nie zaleca się robić tego na zapas. Zamiast tego, mielmy na bieżąco niewielkie porcje palonych ziaren kawy tuż przed przyrządzeniem napoju.

Gdzie przechowywać kawę?

Najlepszym miejscem do przechowywania kawy będzie spiżarnia. Jeżeli nie dysponujemy tego typu pomieszczeniem, umieśćmy ją w kuchennej szafce. Tego typu suche, chłodne i ciemne miejsce idealnie sprawdzi się do tego celu. Warto pamiętać, że kawa nie lubi wysokich temperatur, w związku z czym nigdy nie przechowujmy jej w szafkach wystawionych na działanie promieni słonecznych czy tych, które znajdują się w bezpośrednim sąsiedztwie kuchenki. Zrezygnować należy także z umieszczania jej w lodówce czy zamrażarce ze względy na podwyższoną wilgotność powietrza oraz ryzyko chłonięcia niepożądanych zapachów.

Jakie pojemniki wybrać do przechowywania kawy?

Kawę powinno przechowywać się w opakowaniu, w którym została kupiona. Przeważnie produkuje się je z trwałych, nie przepuszczających powietrza oraz promieni słonecznych materiałów. Po otwarciu paczki należy zawinąć jej górną krawędź i spiąć klipsem. Dopiero wówczas możemy przełożyć kawę do pojemnika, na przykład próżniowego. Produkuje się je z mocnych, twardych tworzyw sztucznych, dzięki czemu są bardzo wytrzymałe. Ich cechą charakterystyczną jest także odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz duża szczelność. Wszystko to sprawia, że nasza kawa przez długi czas zachowa swój smak i aromat i będzie chroniona przed czynnikami zewnętrznymi. W komplecie do pojemników próżniowych, niezbędna będzie dedykowana pompka do odsysania powietrza.

Do przechowywania kawy sprawdzą się również metalowe puszki. Charakteryzują się one ciekawym wyglądem, ale jednocześnie nie będą już tak skutecznie przeciwdziałać utracie aromatów. Jeżeli nie mamy jednego ulubionego gatunku kawy, zaopatrzmy się w kilka mniejszych puszek. Na rynku dostępne są na przykład designerskie opakowania pokryte farbą kredową, które możemy samodzielnie podpisać. Inny sposób to umieszczenie na nich ozdobnych naklejek, które możemy kupić w sklepie papierniczym lub przygotować samodzielnie bazując na dostępnych w Internecie szablonach. Dzięki temu będą one stanowić oryginalną dekorację naszej kuchni.

Bardzo podobną funkcję spełniają pojemniki na kawę. Charakteryzują się także podobnymi właściwościami co puszka, z tą różnicą, że w grupie tej możemy znaleźć pojemniki o podwyższonej klasie szczelności - tzw. pojemniki hermetyczne do przechowywania kawy.

Jeżeli zamiast kawy w tradycyjnej postaci, preferujemy coraz popularniejsze w ostatnim czasie kapsułki, zaopatrzmy się w specjalny stojak na kapsułki kawy, najlepiej obrotowy, dzięki któremu będziemy mieć wygodny dostęp do ulubionych jej gatunków.


koszt całkowity:
X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.