Jak przygotować zastawę stołową na uroczystą kolację z rodziną?

Jak przygotować zastawę stołową na uroczystą kolację z rodziną? [1]
Jak przygotować zastawę stołową na uroczystą kolację z rodziną? [2]
Jak przygotować zastawę stołową na uroczystą kolację z rodziną? [3]
Jak przygotować zastawę stołową na uroczystą kolację z rodziną? [4]
Jak przygotować zastawę stołową na uroczystą kolację z rodziną? [5]

Czas spędzany z rodziną powinno się celebrować każdego dnia. Każda wspólna chwila jest bowiem na wagę złota. Wspólne spotkania i uroczyste kolacje, to momenty, które warto zachować w pamięci na długo. Podczas nich łączą się bowiem pokolenia. Dzieci mają okazję do poznania historii swoich dziadków, a dorośli do wymiany doświadczeń, uzyskania wsparcia czy pogratulowania sobie sukcesów. Dlatego takie wspólne obiady bądź kolacje zazwyczaj urządza się w weekendy, kiedy wszyscy mają wolne od pracy i mogą poświęcić czas sobie i innym członkom rodziny.

Od wieków rodziny spotykały się przy stole. Wspólny posiłek jest to bowiem czas nie tylko kiedy razem jemy, ale także śmiejemy się razem i po prostu ze sobą przebywamy. Warto zatem zadbać o to, aby te chwile były wyjątkowe i niezapomniane. Z pewnością pomogą nam w tym smaczne i wytworne potrawy, ale także uroczysta oprawa, czyli odpowiednio przybrany stół i elegancka zastawa stołowa.

Jak udekorować stół?

Dekoracja stołu to połowa sukcesu. Już sam jego wybór stawia przed nami pewnego rodzaju wyzwanie. Trzeba bowiem odpowiednio dobrać jego wielkość i formę. Nasi goście, choć są rodziną, to podczas uroczystej kolacji nie powinni siedzieć przy ławie lub małym stoliku kawowym. Stół powinien dobrany być dokładnie do ilości osób, które przy nim będą jadły. Zaproszeni nie mogą siedzieć ani ściśnięci, tak, że ledwo będą mogli operować nożem i widelcem, ani zbyt daleko od siebie, aby nie krzyczeć podczas rozmowy. Idealnym rozwiązaniem tej sytuacji są rodzinne, rozkładane stoły, które można dostosować do ilości siadających przy nich osób. Warto także pomyśleć o tym, aby stał on na środku pokoju, tak aby żaden z gości odsuwając krzesło i wstając, nie musiał przeciskać się między meblami. Krzesła powinny być wszystkie od kompletu. Dostawki ze stołków, foteli oraz taboretów wyglądają nieelegancko. Wysokość krzesła powinna być idealnie skomponowana ze stołem, tak aby goście nie musieli korzystać z dodatkowych poduszek podwyższających.

Na czas uroczystej kolacji na stole powinien zostać położony elegancki obrus. Nie musi być on biały, może być kolorowy, ale wielkością musi być dopasowany do mebla, tak, aby z każdej jego strony zwisały równe części. Należy także pamiętać aby był on prawidłowo wyprasowany. Kolor serwety powinniśmy dobrać stosownie do okazji lub pory roku. Nie zaleca się wybierania rażących i mocno jaskrawych kolorów, ani zbyt małego i gęstego wzoru. Ten natomiast warto, aby był dostosowany do okazji, na przykład Komunii Świętej czy Jubileuszu Dziadków. Na kwadratowych, czy też prostokątnych stołach sprawdzają się także bieżniki. Korzystając z nich należy jednak zadbać, aby mebel nie miał na swoim blacie żadnych uszkodzeń czy plam.

Nie należy przesadzać z dekoracjami stołu, im ich mniej- tym lepiej, aczkolwiek powinny się znaleźć na nich chociażby kwiaty, świeczki czy fantazyjnie złożone serwetki. Nie stawiajmy pojedynczych kwiatów w wysokich wazonach, lepiej wybrać niskie bukiety w stabilnych naczyniach o szerokiej podstawie. Podobnie jest ze świecami, zamiast długich świeczników warto wybrać te niskie, ozdobne, tak zwane tealighty lub lampki świecowe. Dzięki temu będziemy pewni, że nie przewrócą się one przy kolacji i nie będziemy mieć nieszczęścia. Tealighty wraz z podgrzewaczem sprawdzą się nie tylko jako ozdoba, ale także będą mieć aspekt praktyczny, tj. mogą podtrzymywać temperaturę grzanego wina lub potraw. Trzeba jednak pamiętać, że świece na stole muszą być bezzapachowe, tak aby ich aromat nie mieszał się z tym pochodzącym od jedzenia. Dekoracją są także obciążniki do serwet. Ich zaletą jest to, że zapobiegają zsuwaniu się bieżników i obrusów z mebla.

Serwetki mogą być elegancko lub fantazyjnie złożone i ułożone na talerzach, bądź też osadzone w oryginalnych serwetnikach. Musimy jednak pamiętać, aby na każdą osobę jedzącą posiłek przypadała choć jedna jej sztuka.

Elegancka zastawa to uroczystej kolacji podstawa

Zastawa, która zostanie położona na stole w całości powinna pochodzić z jednego kompletu. Nie należy łączyć dwóch czy trzech, nawet jeśli są do siebie podobne kolorem i fakturą. Naczynia na stole powinny być rozkładane jako pierwsze, zanim ustawimy jeszcze wszelkie dodatki i dekoracje.

Jako pierwszy na stole stawia się duży talerz do głównego dania, na nim mniejszy przeznaczony na przykład do sałatki i dopiero ten głęboki, miseczkę lub bulionówkę. Z prawej strony naczyń powinny znajdować się noże, ząbkami skierowane w stronę talerzy oraz łyżka do zupy. Z lewej strony powinny leżeć widelce. Jeśli będzie potrzebnych kilka, na zewnątrz zawsze musi znajdować się ten, którego będziemy używać jako pierwszego. Podobnie jest z nożami i łyżkami. Nad zastawą kładziemy małą łyżeczkę i/lub widelczyk do ciasta. Trzonek łyżeczki powinien być zwrócony w prawą stronę, a widelczyka w lewą.

Z prawej górnej strony talerzy powinny znajdować się kieliszki do wina i wody. Muszą one tworzyć odwrócony trójkąt. Najbliżej nas stoi kieliszek do czerwonego wina. Tuż nad nim z prawej strony ten do białego, a z lewej kieliszek lub szklanka na wodę. Obok kieliszka do jasnego trunku stawia się spodek i filiżankę do kawy.

Na stole powinny się też znaleźć przynajmniej dwa dzbanki z wodą, jedna czysta, druga z cytryną, karafka z białym i czerwonym winem oraz cukiernica. Zupę należy podać w wazie, którą można umieścić na podgrzewaczu, podobnie jak mięso, znajdujące się w naczyniu żaroodpornym. Dzięki temu nie tracą one swojej temperatury.

Jak usiąść przy stole?

Większość gospodarzy często ma problem z tym jak usadzić swoich gości. Czy prosić, aby sami się rozsiedli czy każdemu wskazać jego miejsce. Niegrzecznym będzie gdy każdemu osobiście pokażemy, które krzesło dla niego zostało przygotowane. W większości rodzin jest jednak tak, że jedni domownicy bardziej się lubią, inni mniej. Tu jednak nie powinniśmy stosować zasady sadzania ze sobą osób nie przepadających ze sobą, aby „się dotarli". Przy stole ma panować miła, niekrępująca atmosfera. Dlatego opcje są dwie, albo zdać się na przypadek i rozsądek gości, albo w dyskretny i delikatny sposób pokazać im gdzie mają usiąść. Można to zrobić za pomocą eleganckich lub zabawnych bilecików, położonych na talerzu. Gospodarze zawsze siadają naprzeciw siebie. Seniorzy, czyli dziadkowie są naszymi najważniejszymi gośćmi, więc siadają po prawej stronie gospodarza i gospodyni, czyli Babcia po prawej stronie syna, a Dziadek po prawej stronie swej córki. Gości sadza się naprzemiennie, mężczyzna, kobieta, ale małżeństw nie usadawia się obok siebie, a po drugiej stronie.

Liczy się też dobra atmosfera

Uroczysta kolacja ma rodzinę scalać, a nie dzielić. Dlatego jeśli "potknie nam się noga" lub uznamy, że coś nie jest idealne, nie należy się tym przejmować i roztrząsać. Rozlana zupa czy przesolone ziemniaki, to jeszcze nie koniec świata, a nie potrzebne użalanie się nad nimi może popsuć atmosferę. Powinno się przeprosić, obrócić sytuację w żart i zaproponować gościom coś innego w zamian. Na pewno wybaczą gospodarzom to potknięcie.

Warto również pamiętać, aby nie poruszać przy stole trudnych tematów rodzinnych, ani tych związanych z polityką. To zawsze budzi kontrowersje i może niepotrzebnie wywołać kłótnie.
Gospodarze powinni także pilnować dzieci i pomóc im w razie problemów. Do nich należy także rola delikatnego zwrócenia im uwagi, jeśli będą się niegrzecznie zachowywać. Nie wolno jednak w tym czasie na nich krzyczeć ani podnosić głosu. Musimy jednak pamiętać, że dzieci też mają prawo głosu i jeśli chcą coś powiedzieć należy je wysłuchać z szacunkiem i zainteresowaniem, nie wolno ich też ciągle krytykować.

Podczas kolacji wszyscy będa rozmawiać, taka jest rola takich spotkań, nie powinno się jednak mówić z pełnymi ustami. Je się powoli, dokładnie wszystko przeżuwając. Nie należy nakładać sobie zbyt dużych porcji i biegać wokół stołu po dodatki. Jeśli ma się ochotę na sałatkę z drugiego końca stołu trzeba poprosić, aby ją nam podano.
Nie wolno odchodzić wcześniej od stołu, aby zająć się swoimi sprawami. Cała rodzina razem rozpoczyna posiłek i razem go kończy.

Produkty

Zmień produkt
 
Zmień produkt
 
Zmień produkt
 
Zmień produkt
 
Zmień produkt
 
Zmień produkt
 
Zmień produkt
 
49.99
Zmień produkt
 
89.99
Zmień produkt
 
11.99
Zmień produkt
 
Zmień produkt
 
Zmień produkt
 
Zmień produkt
 

koszt całkowity:
X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.