Jak wybrać sprzęt do gastronomi?

Jak wybrać sprzęt do gastronomi? [1]
Jak wybrać sprzęt do gastronomi? [2]
Jak wybrać sprzęt do gastronomi? [3]
Jak wybrać sprzęt do gastronomi? [4]
Jak wybrać sprzęt do gastronomi? [5]

Wyposażenie lokalu gastronomicznego powinno przyciągnąć potencjalnych klientów, jednakże sercem zawsze pozostaje kuchnia. Kluczowa inwestycja powinna być dobrze przemyślaną pod każdym względem. Mimo iż w fazie projektu nie dostrzegamy równicy między wydajnością i wyglądem sprzętów, warto poświęcić na tę analizę niemałą chwilę. Dlaczego? Kierując się wyłącznie kosztami, zapominamy o komforcie i inwestycji, która ma być wydajna w wymagających warunkach eksploatacyjnych.

Każdy klient, który przychodzi do lokalu gastronomicznego, oczekuje szybkiego i dobrego posiłku. Szczególnie na początku restauracja czy bar muszą wykazać się, jak najlepszymi kompetencjami, by nie zniechęcić odbiorców do kolejnych wizyt. Jeśli inwestujemy w niewłaściwy sprzęt lub obszar roboczy, nie będzie odpowiednio zaplanowany posiłek, prawdopodobnie nie zostanie wydajny terminowo. Klient nie będzie przejmował się uchybieniami, a jedynie finalizacją transakcji na odpowiednim poziomie Napięta atmosfera w kuchni będzie przenoszona na sale, a w konsekwencji goście stwierdzą, że lokal nie jest właściwym miejscem na rodzinny obiad, relaks z przyjaciółmi czy romantyczną kolację. Dobór sprzętu jest kluczowy.

Czy warto inwestować w sprzęt gastronomiczny znanych producentów?

Coraz więcej osób dostrzega, że inwestycja w sprzęt to nie tylko koszty ponoszone na początku, ale i utrzymanie sprzętu. Stąd coraz chętniej wybierana jest oferta od znanych i cenionych producentów, którzy idąc z duchem czasu, gwarantują nie tylko pełną automatyzację, nowoczesny design, ale i energooszczędność oraz dostęp do części zamiennych. Każda maszyna traci swoją efektywność, co jest normalnym etapie w procesie wymagającej eksploatacji, jednakże jeśli postawimy na sprzęty, do których bez problemu dostaniesz części zamienne do gastronomii, to prawdopodobnie przedłużysz żywotność urządzenia o kolejne kilka lat.Być może inwestycja w tanie zamienniki jest dobra z punktu wiedzenia przedsiębiorcy, który chce zaoszczędzić na starcie, jednakże w perspektywie czasu, szczególnie jeśli lokal ma duży potencjał ruchu (a o to chodzi każdemu!) mało wydajny sprzęt nie spełni oczekiwania. Poszukiwania części zamiennych chińskich producentów jest wymagające i najczęściej kończy się fiaskiem. Dodatkowym czynnikiem negatywnym są trudności ze znalezieniem fachowca, który podejmie się próby wymiany podzespołu. Zazwyczaj tego typu sprzęty są nastawione na wymianę zaraz po pierwszej usterce, ponieważ zakup nowych części czy proces reklamacyjny znacznie przewyższa koszty pierwotnego zakupu.

Części zamienne do gastronomii to pewna przyszłość!

Inwestycja w sprzęt od producenta, który deklaruje możliwość zainstalowania części zamiennych to pewność dla biznesu, który nie będzie narażony na przestoje. Wszelkie informacje o awarii są dobre na krótką metę. Klienci, którzy widzą, że od dłuższego czasu nie działa ekspres do kawy, maszyna do lodów, czy inne sprzęty, które odgrywają kluczową rolę w gastronomii, zniechęcą się do lokalu. Walka o zainteresowanie potencjalnego gościa w branży gastronomicznej jest ogromna, ponieważ konkurencja rośnie w siłę. Części zamienne do gastronomii są zatem pewnym sposobem na ciągłość w biznesie.

Autor artykułu
Artykuł został przygotowany przez firmę horecaparts.pl specjalizującej się w dostarczaniu części zamiennych do gastronomii.

Produkty


koszt całkowity:
X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.