Lodziarnia rzemieślnicza

Lodziarnia rzemieślnicza [1]
Lodziarnia rzemieślnicza [2]
Lodziarnia rzemieślnicza [3]
Lodziarnia rzemieślnicza [4]
Lodziarnia rzemieślnicza [5]
Lodziarnia rzemieślnicza [6]

Lodziarnia rzemieślnicza, to lodziarnia produkująca lody we własnym zakresie, najczęściej wg własnych przepisów i receptur.

Witryna do lodów - podstawowym elementem wyposażenia każdej lodziarni jest dobrze znana każdemu witryna do lodów. Służy do ekspozycji, ale również do utrzymywania odpowiedniej temperatury dla lodów umieszczonych w charakterystycznych kuwetach. Wyróżniamy witryny o różnej pojemności (ilość kuwet), które także mogą być różnych rozmiarów.

Szafa mroźnicza - do dłuższego przechowywania lodów używa się szaf mroźniczych, czyli bardziej profesjonalnych zamrażarek, w których temperatura osiąga -35°C.

Maszyna do lodów włoskich (soft), maszyna do lodów amerykańskich (świderków) - lody włoskie i amerykańskie bywają mylone ze sobą, ze względu na zbliżony wygląd. Różnią się jednak zarówno pod względem receptury, formy, jak i sposobu wytwarzania.

Maszyna do lodów na patyku - wytwarza lody potocznie określane mianem wodnych.

Frezer, pasteryzator do lodów - oba urządzenia występują osobno lub w postaci kombajnu łączącego w sobie obie funkcje. Frezer służy do ostatecznego zamrożenia i napowietrzenia lodów po uprzedniej pasteryzacji (w pasteryzatorze), czyli eliminacji bakterii bez utraty wartości odżywczych.

Dojrzewalnik do lodów - po pasteryzacji lody trafiają do dojrzewalnika, gdzie jak sama nazwa wskazuje dojrzewają (zwiększają swoją lepkość). Proces dojrzewania trwa od 2 do 4 godzin. Pasteryzatory różnią się między sobą wydajnością i pojemnością. Mogą być chłodzone powietrzem, wodą lub powietrzem i wodą.

Maszyna do shake'ów - wytwarza koktajle mleczne, które nadają się do spożywania przez słomkę. Istnieje możliwość produkcji shake'ów wielosmakowych.

Automat do bitej śmietany - urządzenie do produkcji wysokogatunkowej bitej śmietany w dużych ilościach.

Kuwety do lodów - stalowe (w większości) pojemniki do przechowywania lodów. Występują w różnych pojemnościach. Stanowią podstawowy element każdej witryny do lodów.

Pokrywy do kuwet do lodów - do przykrywania kuwet.

Gałkownica - narzędzie do nakładania lodów w kształcie tzw. gałki.

Porcjoner - stanowi alternatywę dla gałkownicy.

Pojemnik do gałkownicy, przepływowa płuczka do gałkownic - ułatwiają utrzymanie czystości gałkownicy lub porcjonera.

Patyczki do lodów, łyżeczki do lodów - artykuły do spożywania lodów przez klientów.

Magazynek na wafle - urządzenie do przechowywania i dystrybucji wafli do lodów.

Stojak do lodów - pomocne akcesorium, które pozwala na umieszczenie loda w specjalnym uchwycie, a następnie jego odbiór przez klienta po rozliczeniu płatności.

Podajniki do polew, toppingów - stojak z uchwytami na butelki do dozowania płynnych dodatków do lodów.

Komponenty lodziarskie - wśród licznych produktów w tej grupie wyróżnić należy bazy do wyrabiania lodów, shake'ów, napojów mrożonych i innych oraz pasty smakowe do lodów ciepłych i środki zapobiegające krystalizacji.

Polewy do lodów, toppingi - dodatki ozdobne i smakowe do lodów.

Wafelki do lodów - jadalne "pojemniki" na lody, różnego rodzaju i wielkości.


koszt całkowity:
X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.