Lokal typu kebab, gyros

Lokal typu kebab, gyros [1]
Lokal typu kebab, gyros [2]
Lokal typu kebab, gyros [3]
Lokal typu kebab, gyros [4]
Lokal typu kebab, gyros [5]
Lokal typu kebab, gyros [6]

Grill do kebabu - wśród charakterystycznych dla tego typu lokali grillów do wyboru mamy ich dwa rodzaje: elektryczne lub gazowe. Na rynku dominują te drugie. Wspólnymi parametrami opisującymi oba rodzaje grillów są maksymalnie dopuszczalne wartości: wagi mięsa oraz jego wysokości. Ponadto grille te można scharakteryzować ze względu na ilość palników gazowych lub grzałek elektrycznych. Pamiętać należy także, że grille gazowe mimo wszystko potrzebują zasilania elektrycznego do napędu obracającego mięso.

Mięso do kebabu - wśród rodzajów mięsa mamy do dyspozycji: baraninę, cielęcinę, drób, wieprzowinę, wołowinę - w różnych formach i z różnymi dodatkami.

Noże do kebabu - wyróżniamy dwa typy noży do kebabu: elektryczne i ręczne.

Łopatka, szufelka do mięsa - do nabierania i nakładania mięsa stosuje się specjalną łopatkę w kształcie półkola.

Taca do kebabu - okrągła taca, na którą spadają ścinki mięsa odkrojone od całości nożem elektrycznym lub ręcznym.

Grill kontaktowy - niezbędne urządzenie na wyposażeniu tego typu lokalu. Służy do podgrzania bułek kebabowych i naleśników do dürüm kebab. Rozróżniamy grille pojedyncze i podwójne, tj. posiadające jedną lub dwie strefy grzejne.

Salamander, opiekacz - stosowany głównie do podgrzewania zapiekanek. Może składać się z dwóch lub jednej strefy grzejnej. Niektóre z nich są wyposażone w przednią szybę.

Frytownica gastronomiczna - zwyczajowo do wyboru mamy frytownice z miejscem na jeden lub na dwa kosze. Mogą być elektryczne jak i gazowe.

Stół chłodniczy sałatkowy - nieodzownym elementem wyposażenia jest także przeszklony stół chłodniczy do warzyw, dodatków i sosów. Podstawowymi parametrami charakteryzującymi tego rodzaju urządzenie są pojemność użytkowa oraz wymiary.

Zamrażarka skrzyniowa - charakterystyczna dla wszystkich lokali fast food. Umożliwia przechowywanie takich produktów, jak np. zapiekanki. Parametrem charakteryzującym wielkość zamrażarki jest jej pojemność użytkowa.

Okap gastronomiczny - wyciąg zapewniający odprowadzenie oparów gastronomicznych oraz nadmiaru ciepła w kuchni. Okapy dzielimy głównie ze względu na jego kształt i umiejscowienie: centralny, przyścienny, narożny lub dedykowany, kompatybilny z konkretnym typem sprzętu.


koszt całkowity:
X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.