OWOCE PIGWOWCA JAPOŃSKIEGO PIGWOWIEC PIGWA 1kg

Opis produktu

Pigwowiec japoński jest jednym z niedocenionych gatunków roślin, który wrócił do łask ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Owoce pigwowca charakteryzują się nieregularnym kształtem oraz zróżnicowaną wielkością. Zazwyczaj mają kształt małego jabłka o średnicy około 5 cm. Pomimo, że pokryte są tylko cienką skórką, bardzo dobrze znoszą przechowywanie i transport, a ich miąższ po przekrojeniu długo nie zmienia swojej barwy na powietrzu. 

Nasze owoce pigwowca pochodzą z własnej plantacji i są sprzedawane w sorcie EXTRA tzn. ich średnica wynosi powyżej 2,5 cm !!!

Owoce pigwowca mają 7 razy więcej witaminy C niż cytryna.

Dodatkowo zawierają:

-pektyny, witaminy (B1, B2, PP oraz prowitaminę A), flawonoidy, kwercetynę, antocyjany, karotenoidy

-kwasy organiczne (jabłkowy, winowy, bursztynowy, cytrynowy, chinowy, chlorogenowy, kawowy, fumarowy i inne)

-do 15% cukrów, garbników, a także olejek eteryczny, mikroelementy: żelazo, miedź, bor, nikiel, tytan, glin i mangan

-nasiona zawierają amigdalinę i śluzy

-błonnik pokarmowy

Właściwości pigwowca:

-stosowany w przypadku niedokrwistości, ponieważ zawiera żelaza

-pobudza apetyt, metabolizm oraz zapobiega biegunce i przeciwdziała zaburzeniom przewodu pokarmowego,

-działa korzystnie na serce, obniża ciśnienie, osłabia również skurcze mięśni gładkich jelit

-ma działanie antybakteryjne, sok z pigwowca stosowany jest w okładach trudno gojących się owrzodzeń

-doskonały na infekcje gardła, przeziębienia i zapalenia dróg oddechowych

-redukuje stres oraz uspokaja

-wzmacnia odporność,

-reguluje ciśnienie krwi dzięki zawartości potasu,

-obecność witaminy C oraz fenoli warunkuje wysoką aktywność antyoksydacyjną soku z pigwowca, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory

-napar z nasion pigwy łagodzi niestrawność oraz pomaga pozbyć się zgagi, jest zalecany również przy nadmiernej fermentacji jelitowej i stanach zapalnych przewodu pokarmowego, nieżycie żołądka i jelit, uszkodzeniach śluzówki żołądka oraz wzmacnia wątrobę

-amigdalina, czyli witamina B17 znajdująca się w nasionach pigwowca zapobiega odwodnieniu skóry, pomaga zniwelować zaczerwienienia i inne jej podrażnienia, jest potężnym przeciwutleniaczem i zapobiega powstawaniu wolnych rodników odpowiedzialnych między innymi za starzenie się skóry, na dodatek reguluje gospodarkę skóry i pomaga w prewencji trądziku.

 

 

 

 

 

 

Zastosowanie:

-z pigwowców można przygotowywać znakomite galaretki, powidła, kompoty

-dżemy, konfitury

-wspaniały dodatek do ciast i do herbaty, wystarczy pokroić owoc pigwowca na plastry (usuwając wcześniej gniazdo nasienne) lub w kostki i zasypać cukrem w słoiku. Po kilku dniach można już dodawać do herbaty.

-nalewka z pigwowca, czyli pigwowcówka, to jedna z najsłynniejszych i najlepszych polskich nalewek. Z jej smakiem i bursztynowo-żółtym kolorem nic się nie równa, a w dodatku jest ona (oczywiście w niewielkich ilościach) bardzo zdrowa.

-wina i likiery,

-po upieczeniu lub ugotowaniu stosuje się go jako dodatek do potraw mięsnych i dziczyzny

-rewelacyjny do suszenia, w połączeniu z innymi suszonymi owocami wzbogaca kompot o dodatkowy smak i aromat.

 

 

Przepis na zdrową nalewkę:

Najpierw myjemy owoce, kroimy na ćwiartki, bądź mniejsze części, oczyszczamy z gniazd nasiennych i wkładamy do słoja na przemian z warstwami cukru.

 

Do słoja dolewamy niewielką ilość spirytusu, np. 150 ml i szczelnie zakręcamy. Codziennie trzeba słojem potrząsnąć, aby cukier dobrze się rozpuścił. Potem dolewamy 850 ml spirytusu. Słój odstawiamy w ciepłe miejsce na około miesiąc. Można dodać laskę cynamonu lub trochę miodu. Po miesiącu nalewkę rozlewamy do butelek i trzymamy w ciepłym miejscu przez pół roku.

 

 

Dżem z pigwowca:

Kilogram owoców myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy pestki. Ćwiartki miksujemy w mikserze lub siekamy drobno nożem. Do rondla dodajemy posiekane owoce, pół szklanki wody i gotujemy, aż pigwowiec puści sok.

Dodajemy cukier i zmniejszamy ogień. Gotujemy trzy godziny, od czasu do czasu mieszając. Z początku żółty dżem zamieni z czasem kolor na czerwonawy. Wtedy wyłączamy gaz, przekładamy dżem do słoiczków i 10 minut pasteryzujemy.

Opinie i Komentarze

X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.