Bezpieczeństwo w kuchni

Bezpieczeństwo w kuchni [1]
Bezpieczeństwo w kuchni [2]
Bezpieczeństwo w kuchni [3]
Bezpieczeństwo w kuchni [4]
Bezpieczeństwo w kuchni [5]

Do największej liczby wypadków dochodzi w domu, a jeśli chcemy jeszcze bardziej sprecyzować to dokładnie w kuchni. Zagrożeń w tym miejscu czyha na nas wiele. Możliwość zapalenia się patelni, skaleczenia nożem, poparzenia tłuszczem lub wrzątkiem, zaczadzenie lub zatrucie gazem, awaria urządzeń elektrycznych i zatrucia pokarmowe to te najważniejsze i najczęstsze. Jak się przed nimi ustrzec? W kuchni, jak w pracy, obowiązują nas warunki BHP i tylko ścisłe dostosowanie się do nich może uchronić nas przed niebezpieczeństwem.

Skaleczenia

To najczęstszy rodzaj wypadków do jakich dochodzi w kuchni. Przyczyną tego są nieodpowiednie lub tępe noże, złe ich zabezpieczenie, nasza nieuwaga czy potłuczone lub wyszczerbione naczynia, a także źle oświetlone pomieszczenie. Dlatego warto pomyśleć nad zamieszczeniem dodatkowej lampy nad blatem roboczym, która go doświetli.

Kolejną rzeczą do zrobienia jest naostrzenie wszystkich noży. Wbrew pozorom to właśnie tymi tępymi dochodzi do największej ilości skaleczeń. Dzieje się tak dlatego, że musimy nimi bardziej naciskać na produkt spożywczy i w tym momencie zwiększa się ryzyko wyślizgnięcia noża z rąk lub ześlizgnięcia go z powierzchni, którą kroimy. Warto więc zainwestować w profesjonalną ostrzałkę do noży i co jakiś czas jej użyć, tak aby ostrza były jak nowe.

Dodatkowo, wszystkie sztućce z ostrymi krawędziami i końcówkami zawsze powinny mieć swoje miejsce, na przykład w przegródce w szufladzie, czy też w specjalnych dla nich przeznaczonych blokach lub stojakach.
Podczas krojenia i szatkowania warto też używać specjalnych osłonek na palce.

Poparzenia

Do poparzeń w kuchni może dojść z różnych powodów. Może prysnąć na nas gorący tłuszcz z patelni, możemy poparzyć się parą mieszając na przykład gulasz w garnku, wylać na siebie wrzątek odcedzając ziemniaki lub łapiąc bez zabezpieczenia za gorący garnek. Osobnym źródłem zagrożeń są niesprawne urządzenia AGD, szczególnie te z uszkodzonymi przewodami zasilającymi. Korzystanie z nich grozi porażeniem prądem, które obok bezpośredniego zagrożenia życia związanego z zatrzymaniem akcji serca, niesie ze sobą inne poważne konsekwencje, w tym głębokie i trwałe poparzenia.

Chcąc uniknąć zagrożenia poparzeniami, regularnie powinniśmy sprawdzać stan naszego sprzętu elektrycznego, tego czy działa prawidłowo, czy przewody nie są przerwane ani uszkodzone, a gniazdka w kontaktach nie są obluzowane.

Przenosząc gorący garnek należy korzystać ze specjalnych rękawic kuchennych lub trzymać naczynie za pomocą łapek. Te mogą być zarówno materiałowe jak i silikonowe. Jakie wybierzemy to zależy od nas samych, wszystkie ich rodzaje w pełni spełniają bowiem swoją funkcję. Przed pryskaniem tłuszczu lub gorącej wody podczas odcedzania uchroni nas natomiast kuchenny fartuch lub odzież robocza. Często o nich zapominamy, ale mają one jeszcze tą jedną zaletę, że oprócz poparzeniom zapobiegają także zabrudzeniu naszego ubrania i "udekorowaniu" go ciężkimi do usunięcia plamami.

Podczas gotowania warto używać pokrywek. Dzięki temu nie dojdzie do poparzeń gorącą parą. Pokrywką też należy ugasić palącą się patelnię z tłuszczem. Absolutnie nie wolno bowiem wtedy jej zalewać wodą, gdyż może dojść do wielkich oprysków tłuszczem. Należy też pamiętać, aby gotować na tylnych palnikach oraz aby rączka od patelni była skierowana do wewnątrz kuchenki tak, aby jej nie zaczepić i nie strącić.

Jedną z najgorszych opcji jaka może nam się przytrafić odnośnie wypadków to poparzenia oczu, kiedy to dostanie się do nich zarówno kropla gorącego tłuszczu jak i wody, a także poprzez opary na przykład cebuli. We wszystkich tego typu wypadkach należy niezwłocznie udać się do lekarza
Skuteczną ochroną dla oczu będą specjalnie do tego przeznaczone, dedykowane okulary ochronne do zastosowań w gastronomii.

Zatrucia

W kuchni może dojść zarówno do zatruć pokarmowych, jak i czadem lub gazem.
Powszechnym powodem zatruć pokarmowych jest złe przechowywanie żywności, prowadzące do rozwoju w niej groźnych bakterii.

Mało osób wie na przykład, że jajka zanim zostaną włożone do lodówki, powinny zostać umyte. Dzięki temu unikniemy zagrożenia zatrucia salmonellą.

Chcąc uniknąć zatrucia czadem warto zaopatrzyć się w specjalnie czujniki, które odpowiednio szybko wykryją obecność tej niebezpiecznej substancji lotnej.

Poślizgnięcia i uderzenia

Do poślizgnięć i uderzeń dochodzi zazwyczaj poprzez złe rozmieszczenie sprzętów w kuchni, a także przez naszą nieuwagę, na przykład kiedy wylejemy na podłogę tłuszcz lub wodę i od razu tego nie sprzątniemy. Dlatego tak ważne jest dbanie o porządek w kuchni, odpowiednie zabezpieczenie kabli tak, abyśmy się w nie nie zaplątali, używanie stojaków na papierowe ręczniki, tak aby zawsze była możliwość szybkiego ich użycia i starcia podłogi czy blatu.

Kuchenne BHP w skrócie

Oto 7 przykazań kuchennego BHP:

  1. Przed wejściem do kuchni sprawdź jej stan, czy jest czysta i niezagracona.
  2. Dbaj o czystość swoich garnków i patelni, oraz odpowiednią wielkość ognia pod nimi, tak aby nie doszło do niepotrzebnego pożaru. Regularnie myj także lodówkę i blaty.
  3. Stosuj się do wymagań producentów odnośnie przechowywania żywności.
  4. Gotując, wszystkie uchwyty kieruj do wewnątrz kuchenki, tak aby ich nie strącić.
  5. Podczas gotowania i smażenia używaj pokrywek, fartuchów i odzieży kuchennej.
  6. Regularnie sprawdzaj stan sprzętu AGD.
  7. Dbaj o ostrość noży. Gdy czujesz, że się stępiły naostrz je ponownie.

koszt całkowity:
X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.