Co zrobić z przypalonym ciastem?

Co zrobić z przypalonym ciastem? [1]
Co zrobić z przypalonym ciastem? [2]
Co zrobić z przypalonym ciastem? [3]
Co zrobić z przypalonym ciastem? [4]
Co zrobić z przypalonym ciastem? [5]

Nawet najlepszej gospodyni domowej zdarzyło się choć raz przypalić ciasto. Najgorzej, gdy to się zdarzy kiedy za chwilę mamy mieć gości. Nie każda z nas lubi bowiem podawać im wypieki ze sklepu. Wolimy same pochwalić się naszymi umiejętnościami w tym temacie. Na szczęście są sposoby, aby nie dopuścić do tej kryzysowej sytuacji, a jeśli się nawet ona nam zdarzy, to warto spróbować uratować przypalone ciasto.

Jak zapobiegać przypaleniu ciasta?

Aby zapobiec przypaleniu ciasta przede wszystkim warto zawsze trzymać się receptur i ilości podanych w nim składników. Należy także pamiętać, aby nie wkładać go do zimnego piekarnika. Ten powinien być najpierw nagrzany do temperatury podanej w przepisie. Aby nie przypalić spodu ciasta warto formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub manną kaszą. Alternatywą do tego sposobu może być także wyłożenie jej silikonowanym papierem do pieczenia. Z pewnością warto także przykryć nim wierzch pieczonego ciasta, tak aby i jego nie przypalić. Nigdy także nie należy wydłużać czasu pieczenia. Jeśli nie jesteśmy pewne, czy nasze ciasto jest w środku na pewno dobrze upieczone warto skorzystać z pomocy testerów do ciast i za ich pomocą to sprawdzić.

Jak uratować przypalone ciasto?

W zależności od tego jak bardzo przypalimy nasze ciasto to możemy albo je wyrzucić albo próbować uratować. Niestety, nie ma innej opcji jak ta, aby odkroić przypalone brzegi. Jeśli przypalona jest spora ilość wypieku, warto użyć w tym celu dobrze naostrzonego noża kuchennego lub specjalnego noża strunowego, który przeznaczony jest do krojenia biszkoptów. Jego stalowa struna sprawi, że przypalenizna zostanie ładnie i przede wszystkim równo odcięta.

Akcesoria do wypieku ciast

Jeśli chcemy, aby ciasto nam ładnie wyrosło i nie przypalało się, warto użyć do niego odpowiedniej formy. W zależności od jej kształtu możemy mieć ciasta tradycyjne, prostokątne lub tortowe, okrągłe, ale także o różnej fantazyjnej budowie.

Jeśli tworzymy ciasto dla chłopca możemy użyć formy na przykład w kształcie boiska do piłki nożnej czy też misia. Dziewczynce z pewnością spodobają się kwiatki, koniczynki, a nawet królewny.

Na rynku dostępne są też formy bożonarodzeniowe oraz wielkanocne, a także tradycyjne tortownice. Warto jednak zwrócić uwagę na rodzaj blachy z jakiej wykonana jest forma, bowiem ma to istotne znaczenie pod kątem przypalania się ciasta. Najlepsze są te teflonowe, porcelanowe bądź silikonowe. Nawet jeśli zapomnimy je wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem istnieje znikoma szansa na to, że nasz wypiek się przypali.

Wygodną opcją jest także skorzystanie z jednorazowych papierowych, silikonowanych foremek do ciast. Dostępne są one o różnych kształtach i wielkościach, a ich zaletą jest to, że po wyjęciu z nich ciasta zamiast je myć, po prostu je wyrzucamy. Warto także wiedzieć, że można w nich piec bez tłuszczu, w wysokich temperaturach.


koszt całkowity:
X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.