Dekoracje z warzyw i owoców

Dekoracje z warzyw i owoców [1]
Dekoracje z warzyw i owoców [2]
Dekoracje z warzyw i owoców [3]
Dekoracje z warzyw i owoców [4]
Dekoracje z warzyw i owoców [5]
Dekoracje z warzyw i owoców [6]

W dobrej kuchni liczą się detale. Umiejętne łączenie smaków, wydobywanie aromatów z poszczególnych składników potrawy, a także sposób jej podania. Serwowany talerz musi być apetyczny i atrakcyjny wizualnie zarazem. W jaki sposób podnieść walory artystyczne dań, przekąsek i dodatków kulinarnych? Odpowiedź na to pytanie kryje się pod dwoma pojęciami: garnirowania oraz carvingu.

Czym jest garnirowanie?

Garnirowanie (z fr. garnir - przybierać, ozdabiać), inaczej garniturek, to dekorowanie naczyń, na których podajemy potrawę, bądź dekorowanie serwowanych dań. Garniturek ma pasować do dań kolorem, fakturą, a przede wszystkim smakiem. Do garnirowania potraw stosuje się najczęściej warzywa i zieleninę - sałatę, natkę pietruszki, szczypiorek, kawałki warzyw i jarzyn, a także owoce, jajka, majonez czy własnoręcznie przygotowany sos. Z kolei do garnirowania deserów - płynnej lub tartej czekolady, bitej śmietany, kakao, kawałków owoców, sosów owocowych czy tartych skórek cytrusów.

Szczególną odmianą garnirowania, o której należy wspomnieć w tym poradniku, jest garnirowanie napojów i drinków kawałkami owoców, oliwkami lub cebulkami koktajlowymi, w tym krustowanie - zdobienie krawędzi szklanki lub kieliszka pasem cukru lub soli, imitującym skorupę lodową.

Czym jest carving?

Carving (z ang. carve - rzeźbić) jest sztuką rzeźbienia w warzywach i owocach wywodzącą się z krajów azjatyckich. Carving narodził się kilkaset lat temu w Chinach, jednak za stolicę carvingu uważa się Tajlandię, gdzie urósł on do rangi dziedzictwa narodowego. Obecnie carving popularyzowany jest w pozostałych częściach globu, a dzięki łatwym w obsłudze akcesoriom, zawitał pod strzechy nie tylko renomowanych restauracji, ale także zwykłych amatorów kucharzenia.

Do carvingu najczęściej wykorzystuje się warzywa takie jak marchewkę, seler, korzeń pietruszki, rzodkiew i rzodkiewki, buraki, dynię, melona, oraz owoce - ananasa, arbuza, papaję, owoce cytrusowe, jabłka, gruszki, kiwi, banany, a nawet winogrona. Tematyką rzeźbionych wzorów są zwyczajowo zwierzęta, kwiaty, postacie, motywy roślinne, wzory, a de facto ogranicza nas tylko wyobraźnia.

Akcesoria do carvingu i garnirowania

Dekoracje z warzyw, a może dekoracje z owoców? Jedno i drugie wymaga odpowiedniego przygotowania. W tym wypadku dedykowanych przyborów, narzędzi i akcesoriów. Rozpoczynając przygodę z carvingiem i garnirowaniem możemy odnieść mylne wrażenie odnośnie ilości przyborów niezbędnych do realizacji profesjonalnych ozdób z jedzenia. Otóż wyróżniamy zaledwie 6 grup produktowych, z czego do przygotowania podstawowych garniturków i wzorów w zupełności wystarczą nam 2-3 akcesoria, np. nożyk, temperówka i wykrawacz. Poniżej prezentujemy pełną listę produktów.

Foremki - służą do wykrawania owoców i warzyw, a także do formowania deserów piętrowych.

Nożyki i dłutka - istnieją różnej postaci noże do carvingu i garnirowania. Nożyki z precyzyjnymi końcówkami do wycinania wzorów, nożyki typu krajarki - do plasterkowania warzyw z jednoczesnym nadaniem im faktury np. falistej, czy nożyki do wycinania spiralek, które swoją funkcjonalnością przypominają odrobinę temperówki do carvingu i garnirowania.

Skrobaczki i obieraczki - grupa te reprezentowana jest przez skrobaki i obieraki skórek cytrusowych, z których uzyskujemy wiórki, a także obieraki dekoracyjne do warzyw umożliwiające wycięcie cieniutkich, kolorowych paseczków z marchewki lub innego warzywa.

Tarki - wśród tarek do carvingu i garnirowania znajdziemy zarówno tarki jednostronne, którymi przygotujemy elementy dekoracyjne o jednym wzorze cięcia lub tarki wielostronne umożliwiające otrzymanie różnych wzorów - pasków, wiórków, kratek, oczek, plasterków i posypek (np. z gałki muszkatołowej lub czekolady).

Temperówki i spirale - temperówki do warzyw różnią się od spirali tym, że do tych pierwszych wkładamy warzywo i, niczym w klasycznej temperówce do ołówków, kręcimy warzywem do uzyskania spiralek ozdobnych. Z kolei obsługa przyborów typu spiralki polega na wbiciu ostrego końca spirali w warzywo, a następnie na obracaniu spirali wokół osi szpikulca celem wycięcia z warzywa ozdobnej serpentyny.

Wykrawacze - wykrawacze do carvingu to przybory, zaopatrzone zwykle w rączkę i końcówkę ozdobną, którą wykrawamy kawałki warzywa lub owocu. Końcówka może posiadać rozmaite kształty do wykrawania kulek, serc, gwiazdek, kwiatów lub innych wzorów. Otrzymane w ten sposób elementy stanowią integralną część kompozycji. Przykładowo z miąższu otwartego arbuza wycinamy kulki, następnie wygładzamy wewnętrzną część skorupy arbuza i wkładamy do niej uprzednio wykrojone kulki.

Zestawy akcesoriów - zestaw akcesoriów do carvingu lub garnirowania zawiera gotowy komplet przyborów, z którymi rozpoczęcie przygody ze sztuką rzeźbienia w warzywach i owocach oraz przyozdabiania talerzy i potraw będzie jeszcze łatwiejsze.


koszt całkowity:
X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.