Dekorowanie tortów

Dekorowanie tortów [1]
Dekorowanie tortów [2]
Dekorowanie tortów [3]
Dekorowanie tortów [4]
Dekorowanie tortów [5]

Niejednej gospodyni domowej znana jest sytuacja, w której czuje lekki niedosyt spoglądając na ciasto lub tort, które przyszło jej upiec. Doskonały smak i aromat, składniki najwyższej jakości, ale w samym wyglądzie czegoś brakuje. Tort nie przypomina tego, który oferuje pobliska cukiernia. A wszystko za sprawą braku odpowiednich przyborów do wykończenia, udekorowania ciasta. Jakich dekoratorów cukierniczych i ozdób cukiernicznych potrzebujemy aby wspiąć się na wyższy poziom z jakością domowych wypieków? W dalszej części artykułu postaramy się odpowiedzieć na to pytanie.

Akcesoria cukiernicze

W skład akcesoriów cukierniczych wchodzą wszelkiego rodzaju przybory kuchenne, dzięki którym dekorowanie tortu lub ciasta stanie się niezwykle proste. Wśród akcesoriów cukierniczych znajdziemy te bardziej popularne jak rękawy cukiernicze, a także rzadziej spotykane jak dekoratory do posypek i polew. Im większym zestawem akcesoriów dysponujemy, tym bardziej wymyślne dekoracje uda się nam wykonać.

Rękaw cukierniczy - zwane workami do szprycowania. Rękaw cukierniczy składa się z worka na bitą śmietanę, krem lub masę bezową oraz końcówki dekoracyjnej - tzw. tylki. Rękaw cukierniczy może być wykonany z folii, tkaniny, tworzywa sztucznego lub silikonu. Materiał, z którego wykonany jest rękaw determinuje, czy jest on jednokrotnego czy wielokrotnego użytku. Foliowe oraz z tworzywa sztucznego są jednorazowe i sprzedawane w zestawach np. 2, 5, 10 sztuk, natomiast materiałowe oraz silokonowe - wielorazowe, sprzedawane pojedynczo. Do każdego rękawa dołączony jest zestaw tylek, które charakteryzują się różnymi kształtami, a tym samym wzorem jaki otrzyma wyciskany krem. Jeśli ilość wzorów jest niewystarczająca - nic straconego - istnije możliwość zakupu dodatkowych końcówek do dekorowania.

Producenci akcesoriów kuchennych, podążając z duchem czasu, stworzyli bardziej współczesne odpowiedniki rękawa cukierniczego - butelki i pojemniki oraz szpryce i strzykawki do dekorowania. Akcesoria te mogą być wykorzystywane także do polew płynnych, lukru lub płynnej czekolady. Z tego właśnie powodu posiadają mniejszą pojemność oraz mniejsze rozmiary końcówek. Są wielokrotnego użytku i wykonuje się je z tworzywa sztucznego, plastiku i silikonu. Przybory te mogą posłużyć także do nadziewania mniejszych wypieków i babeczek.

Dekoratory do polew i posypek - grupa ta obejmuje trzy kategorie produktów. Pierwszą z nich są klasyczne posypywaczki cukru pudru i kakao. Do pojemnika, przypominającego solniczkę, zakończoną sitkiem o bardzo małych oczkach, wsypujemy cukieru puder lub kakao, a następnie posypujemy tort. Niektóre modele zaopatrzone zostały w atomizer z pompką, po wciśnięciu krórej rozpylamy zawartość pojemnika bezpośrednio na wypieku. Drugą grupą dekoratorów są młynki i maszynki do posypek. Do młynka wsypujemy kolorowe drażetki, orzechy lub inne składniki, którymi chcielibyśmy posypać tort, a następnie mielimy je. Zmieloną zawartość układamy na powierzchni wypieku. Trzecią grupą są łyżki do dekorowania. Główka łyżki ma kształt małego, połowicznie otwartego lejka, do którego ostrożnie wlewamy płynną czekoladę, lukier lub sos, a następnie, przechylając łyżkę ku dołowi, stopniowo uwalniamy jej zawartość dekorując ciasto.

Packi i szpatułki cukiernicze - służą do obróbki i wygładzania kremów, bitej śmietany, lukru plastycznego i mas cukierniczych nakładanych na tort.

Narzędzia do modelowania - z nimi Twoje słodkości mogą stać się prawdziwymi arcydziełami. Akcesoria te służą do bardzo precyzyjnego modelowania lukru, marcepanu i mas cukierniczych. Z wyglądu przypominają przybory do carvingu (dekoracji z warzyw i owoców). Sprzedawane zwykle w zestawach, w których znajdziecie wszelkiego rodzaju nożyki, dłutka, szpatułki, dziurkacze, nakłuwacze i wykrawacze służące do tworzenia oryginalnych i wymyślnych fragmentów dekoracji. W tej grupie produktów znajdziemy także obrotowe radełka do wycinania lukru i fondantu.

Szablony do dekorowania tortu - szablony nadają się do dekorowania górnej oraz bocznej części tortu, są idealne przy wykańczaniu wypieków. Można je wykorzystać przy tworzeniu wzorów z posypek lub z lukru plastycznego. Wystarczy przyłożyć do ciasta i rozprowadzić posypkę lub lukier, szczelnie wypełniając wzory w szablonie, a następnie zdjąć szablon.

Ozdoby na tort

Dekoracje na tort stanowią wspaniały dodatek zwieńczający nasz wypiek. Ozdoby na tort dzielimy na jadalne i niejadalne.

Dekoracje jadalne:

  • słodkie figurki dekoracyjne,
  • litery i cyferki jadalne,
  • posypki cukrowe,
  • jadalne wydruki dekoracyjne.

Dekoracje niejadalne:

  • figurki dekoracyjne,
  • taśmy i owijki dekoracyjne,
  • świeczki na tort,
  • zimne ognie na tort.

Większość z wymienionych propozycji ozdób jest doskonale znana nawet początkującym, domowym cukiernikom. Z kolei jadalne wydruki dekoracyjne oraz taśmy i owijki dekoracyjne są nieco bardziej egzotyczne. Obie propozycje mają podobne zastosowanie. Jadalne wydruki dekoracyjne to gotowe rysunki, wzory o pewnej tematyce przewodniej (np. księżniczka czy boisko piłkarskie), wytwarzane na bazie masy cukrowej lub na opłatku, które umieszcza się na górze tortu lub owija się wokół tortu. Stanowią one integralną, jadalną część ciasta. Natomiast taśmy i owijki dekoracyjne to dekoracje niejadalne, które okręca się wokół tortu, na jego boku. Zdejmuje się je bezpośrednio przed pokrojeniem tortu.

Produkty


koszt całkowity:
X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.