Domowe sposoby na przypalony garnek

Domowe sposoby na przypalony garnek [1]
Domowe sposoby na przypalony garnek [2]
Domowe sposoby na przypalony garnek [3]
Domowe sposoby na przypalony garnek [4]
Domowe sposoby na przypalony garnek [5]

Przypalony garnek może zdarzyć się każdemu. Nawet doświadczonemu i profesjonalnemu kucharzowi nie raz trafił się zbyt duży ogień pod rondlem, który sprawił, że potrawa przywarła do jego dna. Niestety, często zdarza się tak, że w takim przypadku pierwsza myślą jaka przychodzi nam do głowy jest wyrzucenie naczynia do śmieci. Nikt bowiem nie lubi podejmowania walki z przypalenizną, która zazwyczaj nie chce odchodzić od swego podłoża. I choć w sklepach istnieją preparaty na pozbycie się tego problemu, to warto skorzystać z obszernej wiedzy naszym mam i babć, w tym temacie. Tym bardziej, że środki czyszczące przypalone rondle są dość drogie, bowiem ich ceny kształtują się od kilkudziesięciu do nawet prawie 200 złotych.

Czemu to się przypala i jak temu zapobiec?

Raz przypalony garnek już zawsze będzie się przypalał. Szczególnie ten od mleka. Zbyt duży ogień i wytrącające się białko powodują silną przypaleniznę, którą trudno potem usunąć. Podobnie sytuacja ma się z budyniem oraz bigosem. Ale to, czy dana potrawa zacznie przywierać do kociołka nie zależy tylko i wyłącznie od wielkości ognia, ale także od rodzaju metalu, z którego rondel został wykonany oraz składników, które w nich gotujemy.
Najlepsze do gotowania mleka i budyniu są garnki wykonane z aluminium, aczkolwiek badania wykazały, że są one niezdrowe dla naszego organizmu i wycofano je z obiegu. Zastąpiły je rondle aluminiowe anodowane. Produkty mleczne nie przywierają także do rondelków zawierających podwójne dno, w których tworzymy płaszcz wodny. Pomiędzy dwie warstwy metalu wlewa się wodę, która stanowi swego rodzaju ochronę i nie dopuszcza nie tylko do przypalenia garnka, ale także zapobiega kipieniu mleka. Bigos i gulasz natomiast warto dusić w żeliwnych brytfannach.

Najczęściej jedzenie przywiera do garnków ze stali nierdzewnej, najrzadziej do tych z możliwością wytworzenia płaszcza wodnego oraz pokrytych odpowiednimi powłokami zabezpieczającymi, na przykład teflonem. Hitem na rynku są rondle tytanowe, bowiem one nie przypalają się wcale. Tego problemu nie znają też osoby posiadające kuchnię indukcyjną oraz specjalnie przeznaczone do nich garnki.

Większość osób w swoich kuchniach posiada jednak garnki ze stali nierdzewnej, bowiem są one najpopularniejsze oraz można je dostać w rozsądnych granicach cenowych. Dlatego nie chcąc, aby jedzenie podczas gotowania do nich przywierało warto przygotowywać je na małym ogniu ciągle mieszając. Większość gospodyń domowych chętnie kupuje także tak zwane kipichrony, czyli wkładki, które sygnalizują nam w garnku zbyt wysoką temperaturę. Stosuje się je podczas gotowania mleka lub zup. Jeśli mamy zamiar gotować w stalowym garnku mleko, warto go najpierw przepłukać dobrze zimną wodą, a jeśli mięso lub bigos powinniśmy zadbać o cienką warstwę tłuszczu roślinnego na dnie, która będzie stanowić warstwę ochronną lub podlewać potrawę co jakiś czas wodą, nie zapominając oczywiście o mieszaniu.

Domowe sposoby na przypalony garnek

Co jednak zrobić kiedy mimo wszystko przypalimy nasz garnek? Czy naprawdę nie da się go uratować i będziemy musieli zastąpić go nowym? Niekoniecznie. Istnieją domowe sposoby, aby usunąć przypaleniznę. Co więcej, jeśli jeden nie doczyści rondla można zastosować kolejny. Możliwości jest bowiem kilka.

Pierwsza z nich to zastosowanie czyszczenia mechanicznego, tak zwanym druciakiem i z pomocą noża. Musimy jednak pamiętać, że w ten sposób garnek rysujemy i jest pewne, że przy kolejnym gotowaniu składniki dalej będą do niego przywierać. Nasze babcie najczęściej do czyszczenia garnków stosowały sól. Sypały jej grubą warstwę do garnka, a następnie zwilżały ją tak, aby powstała „papka" i pozostawiały na kilka godzin. Następnie przy pomocy szorstkiej strony gąbki czyściło się garnek.

Przypalony rondel z potrawą należy natychmiast zdjąć z ognia i szybko wstawić go do bardzo zimnej wody. Jeśli mamy w lodówce kostki lodu można je dodatkowo jeszcze do niej wrzucić. Po kilku minutach wyjmujemy garnek, przekładamy danie do innego naczynia, a kociołek myjemy. Taka szybka zmiana temperatury powoduje, że przypalenizna zaczyna odchodzić od metalowej powierzchni.

Dobre efekty w walce z przypalenizną daje również zagotowanie, w zniszczonym przez nas garnku, wody z rabarbarem, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Kwas bowiem rozpuszcza resztki pokarmu. Zamiast tego roztworu można też wypróbować miksturę z sody, 1 łyżkę proszku, rozpuszcza się w litrze wody. Mieszaninę tą można także pozostawić na kilka do kilkunastu godzin bez gotowania, podobnie jak mieszankę wody z solą i octem.
Niezawodna przy czyszczeniu rondli jest również tak lubiana przez nas Coca- Cola. Skoro radzi sobie ona z rdzą, poradzi sobie bez problemu również z przypalonym garnkiem. Zalewamy go napojem i pozostawiamy na kilka godzin, a następnie go zagotowujemy i myjemy kociołek.

Wiele kobiet czyści przypalone garnki również proszkiem do prania, który daje naprawdę dobre efekty na tym polu. Należy jednak pamiętać, aby w tym przypadku dobrze umyć potem naczynie, bowiem pozostałe resztki tego środka chemicznego, mogą mieć zły wpływ na nasze zdrowie.


koszt całkowity:
X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.