Jak przechowywać owoce w sezonie letnim?

Jak przechowywać owoce w sezonie letnim? [1]
Jak przechowywać owoce w sezonie letnim? [2]
Jak przechowywać owoce w sezonie letnim? [3]
Jak przechowywać owoce w sezonie letnim? [4]
Jak przechowywać owoce w sezonie letnim? [5]

Lato to idealny czas, aby wprowadzić do swojej diety więcej owoców. O tej porze roku są nie tylko najsmaczniejsze, ale też znacznie tańsze i łatwiej dostępne. Aby jednak móc dłużej cieszyć się ich smakiem, warto znać zasady przechowywania tego typu produktów żywnościowych.

Raport „Nie marnuj jedzenia 2016” sporządzony przez Federację Polskich Banków Żywności wskazał, że owoce należą do najczęściej wyrzucanych produktów żywnościowych. Taki stan rzeczy wynika m. in. z tego, że robimy nie przemyślane lub zbyt duże zakupy, ale też nie wiemy jak we właściwy sposób przechowywać żywność. Lodówka znajduje się dziś w niemal każdym domu, jednak warto wiedzieć, że nie wszystkie owoce dobrze czują się w niskich temperaturach. Co robić, aby truskawki, maliny czy jabłka dłużej pozostawały świeże?

Zakupy z głową

Owoce sezonowe nie są zbyt trwałe, dlatego lepiej jednorazowo nie kupować dużych ilości truskawek czy malin, chyba że zamierzamy zrobić z nich przetwory. Podczas zakupów należy zwrócić uwagę na ich wygląd – nawet drobne pęknięcia, zgniecenia czy nakłucia to miejsca, w które wnikną bakterie i pleśń. Wybierajmy więc tylko jędrne i nie uszkodzone owoce, a podczas przechowywania w domu sprawdzajmy ich stan i wyrzucajmy nieświeże lub zepsute sztuki, aby nie dopuścić do rozprzestrzeniania się drobnoustrojów. Jak długo możemy przechowywać owoce? Wiśnie, porzeczki, maliny oraz truskawki – do 2-3 dni. Nieco dłużej, bo do tygodnia, wytrzymają banany, jabłka oraz gruszki. Sezonowe delikatne owoce lepiej kupować więc w mniejszych porcjach.

Jakie temperatury?

Większość owoców należy przechowywać w lodówce w specjalnie przeznaczonej do tego szufladzie. Na szczęście producenci nowoczesnych chłodziarek pomyśleli o miłośnikach owoców i warzyw wyposażając te urządzenia w komory świeżości oraz inne udogodnienia. W lodówkach marki Indesit duży pojemnik można w zależności od potrzeb umieścić na górnym poziomie, gdzie sprawdzi się doskonale do przechowywania większych ilości warzyw i owoców, albo tuż nad koszem – to miejsce zapewni optymalne warunki dla ryb czy mięsa. Szufladę najlepiej jest wyłożyć papierowym ręcznikiem, który pochłonie nadmiar wilgoci, a tym samym zapobiegnie pojawieniu się pleśni. Owoce nie powinny być przechowywane w temperaturze wyższej niż 15ºC. Trzeba jednak pamiętać, że owoce tropikalne, takie jak awokado, ananasy, papaje, figi czy mango, źle znoszą chłód i trzymane w lodówce mogą stracić swój smak, a nawet zacząć się psuć. Zdecydowanie lepszym miejscem dla nich będzie więc koszyk lub półmisek w suchym i ciepłem miejscu. Jabłka i gruszki dobrze będą czuć się zarówno w lodówce, jak i na kuchennym blacie.

Myć, czy nie?

Wiele osób przed umieszczeniem owoców w lodówce wcześniej je myje. Nie powinno się jednak robić tego w przypadku delikatnych malin, truskawek, poziomek lub jagód. Do chłodziarki wkładamy je z szypułkami, których pozbywamy się tuż przed podaniem podczas mycia. Z kolei cytryny należy przed schowaniem do lodówki dokładnie umyć i osuszyć. Ważne jest też, aby zapewnić tego typu produktom stały dostęp powietrza, dlatego nie powinno zamykać się ich w pojemnikach czy przechowywać w foliowych torebkach.

Owocowe mrożonki

Sezonowe owoce, jak truskawki, wiśnie, śliwki, maliny czy porzeczkę, można zamrażać, dzięki temu będziemy mogli cieszyć się ich smakiem nawet zimą. Do tego celu trzeba wybrać zdrowe sztuki bez jakichkolwiek uszkodzeń. Należy je umyć i usunąć szypułki lub pestki, a następnie dokładnie osuszyć. Największym problemem podczas mrożenia owoców jest zazwyczaj nadmierna wilgoć, która sprawia, że owoce sklejają się, a po rozmrożeniu wyglądają mało estetycznie. Aby temu zapobiec, należy najpierw rozsypać je luźno na tacy i umieścić w zamrażarce, a kiedy będą już zamrożone – przesypać do pojemnika lub woreczka przeznaczonego do mrożonek. Dobrym pomysłem jest też mrożenie musu z owoców, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do deserów. Pamiętajmy też o odpowiednim opisaniu torebek i pudełek z mrożonkami – informacja o zawartości i dacie mrożenia znacznie ułatwi późniejsze poszukiwania potrzebnych produktów w zamrażarce.


koszt całkowity:
X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.