Świeże zioła w kuchni. Uprawa i pielęgnacja na domowym parapecie

Świeże zioła w kuchni. Uprawa i pielęgnacja na domowym parapecie [1]
Świeże zioła w kuchni. Uprawa i pielęgnacja na domowym parapecie [2]
Świeże zioła w kuchni. Uprawa i pielęgnacja na domowym parapecie [3]
Świeże zioła w kuchni. Uprawa i pielęgnacja na domowym parapecie [4]
Świeże zioła w kuchni. Uprawa i pielęgnacja na domowym parapecie [5]

Coraz częściej mówi się o zdrowotnych i smakowych walorach stosowania świeżych ziół w kuchni. Biorąc pod uwagę ich stosunkowo niskie ceny, dostępność przez cały rok, jak również bogatszy smak i aromat, nie sposób się dziwić, że coraz więcej osób woli taką formę wzbogacania swoich potraw. Ale zioła można także uprawiać samemu. Nie wymaga to bowiem żadnej specjalistycznej wiedzy ani dużych połaci ziemi. Wystarczy kilka doniczek, balkon lub parapet w kuchni na oknie i już domowe obiady będą posiadać wyrazistszy smak i aromat.

Zalety stosowania świeżych ziół

Najważniejszą i największą zaletą stosowania świeżych ziół jest ich intensywny smak i zapach. Można je dodawać zarówno do zup, sosów, mięs, makaronów, musztard, ryb, sałatek jak i położyć na kanapki. Będą one w tym przypadku stanowić nie tylko dodatek smakowy, ale także elegancką dekorację, której nie powstydziłby się nawet najlepszy szef kuchni. Poza tym uprawiane w domu, na parapecie w kuchni, tego typu rośliny, nadają piękny i świeży aromat swojemu otoczeniu, a także likwidują przykre zapachy, na przykład spalenizny.

Kolejną pozytywną zaletą ziół jest ich działanie zdrowotne. Pozwalają one między innymi walczyć z przeziębieniami, obniżają gorączkę, eliminują problemy układu moczowego, stres i zbędne napięcie nerwowe, ułatwiają procesy trawienne oraz pomagają pozbyć się wzdęć. Działają również grzybobójczo.

W zależności od upodobań oraz receptur znajdujących się w książkach kucharskich świeże zioła można dodawać jako całe listki, w kawałkach lub poszatkowane. Należy jednak pamiętać, że stosując zioła należy zachować umiar, tak jak w przypadku przypraw, które kupuje się w saszetkach w sklepach.

Popularne zioła i przyprawy w kuchni

Najpopularniejszymi ziołami uprawianymi w gospodarstwach domowych są:

  • Mięta pieprzowa - zawiera bardzo dużo witamin A oraz B3, wspomaga trawienie i uspokaja. Dodaje się ją do ryb, koktajli, mięsa. Zalecana także jako dodatek do nabiału i jako napar do picia.
  • Tymianek - łagodzi kaszel, działa wykrztuśnie i bakterio i grzybobójczo. Najczęściej dodawany jest do zup, mięs i zapiekanek.
  • Oregano - obniża podwyższoną temperaturę ciała, działa wykrztuśnie i moczopędnie. Dodawane do zup, sosów, mięs, pomidorów, sałatek.
  • Bazylia - istnieje w różnych odmianach, zielona, czyli taką, którą można dostać najczęściej, ale także czerwona, grecka i tajska. Roślina ta ma słodki, ale i lekko pikantny smak. Wspomaga trawienie. Polecana w szczególności do zup, sosów, mięs i wędlin oraz sałatek.
  • Majeranek - szczególnie zalecany do dań ciężkostrawnych, jako, że wspomaga trawienie. Działa też uspokajająco. Polecany do tłustych mięs i fasoli.
  • Lubczyk - nazywany rośliną miłości. Działa wykrztuśnie, pomaga przy wzdęciach oraz działa moczopędnie. Najczęściej dodawany do zup.
  • Kolendra - wspomaga trawienie, łagodzi stany zapalne. Dodawana do zup, makaronów i dań azjatyckich. Posiada wyrazisty i charakterystyczny smak.
  • Szałwia - wspomaga trawienie, reguluje glukozę we krwi, łagodzi zapalenia gardła. Stosowana jako napar lub dodatek do mięs, deserów oraz kapusty. Jej smak jest delikatnie gorzki.
  • Rozmaryn - najczęściej dodawany jest do ryb, mięs i pomidorów. Ciekawe połączenie ma także z serem mozzarella. W smaku i zapachu można wyczuć aromat sosny.
  • Estragon - stosowany do zup, sałatek, kiszenia, jako dodatek do pomidorów. Jest źródłem witaminy A, oraz działa moczopędnie.

Akcesoria do uprawy ziół w warunkach domowych

Uprawiając zioła w domu, sadzi się je w specjalnie dla nich przeznaczonych doniczkach lub skrzynkach zawierających otwory na spodzie, przez które wypływa woda. Pojemniki te można kupić zarówno w wersji wiszącej jak i stojącej. Często posiadają one ciekawe kształty i formy, przez co stanowią również ładną dekorację każdej kuchni.

Zioła można sadzić na dwa sposoby, z nasion oraz z sadzonek. Do ich ścinania stosuje się specjalne nożyce, a do rozdrabniania siekacze, noże i szatkownice. Znacznym ułatwieniem jest kupno całego zestawu do uprawy ziół, który zawiera już wszystkie niezbędne akcesoria.

Jak uprawiać zioła w domu?

Uprawa ziół jest dość prosta. Należy jednak stosować się do kilku wskazówek. Przede wszystkim warto wiedzieć jakie zioła powinny stać na nasłonecznionym parapecie, a jakie wolą półcień.

I tak słońce lubią między innymi bazylia, oregano, estragon, i rozmaryn, a nie przepadają za nim tymianek, mięta i lubczyk.

Zioła takie jak bazylia, melisa, lubczyk, estragon, oregano, cząber, rumianek, tymianek i koper można prócz rozsad, zasiać wykorzystująć dostępne na rynku nasiona.

Zioła siejemy w doniczkach lub skrzynkach, które na swoim dnie posiadają otwory, tak aby podczas podlewania woda mogła swobodnie wyciekać z naczynia, a ziemia nie pozostawała nadmiernie wilgotna. Pamiętać jednak trzeba też o tym, aby nie dopuścić do jej wysuszenia. Z tego powodu zioła podlewa się codziennie, aczkolwiek bardzo delikatnie. Należy także nie zapominać o tym, że roślin tych nie spryskujemy wodą, a podlewamy ziemię bezpośrednio pod pędem.


koszt całkowity:
X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.