Jak kroić i podawać sery?

Jak kroić i podawać sery? 1
Jak kroić i podawać sery? 2
Jak kroić i podawać sery? 3
Jak kroić i podawać sery? 4
Jak kroić i podawać sery? 5

Spośród wszystkich krajów na świecie, możemy wyróżnić kilka, które zasługują na miano ambasadorów serowarstwa. Jeden z tych krajów to oczywiście Francja. Spożywanie serów w tym kraju jest normą, a nawet tradycją. Jak mawiał General Charles de Gaulle „Trudno się rządzi krajem, w którym jest ponad 300 gatunków sera". Jak wybrać ten właściwy – najlepszy ser na naszym stole, jeśli tych gatunków jest tak wiele? To właśnie dlatego Francuzi wymyślili deskę serów. Ten sposób podawania serów jest dość wyjątkowy, bo można je podawać bez niczego. Według tradycji francuskiej, sery powinny być podane na stole zaraz po zakończeniu głównego posiłku. Jednak przed deserem.

Przed podaniem serów warto znać kilka zasad, które ułatwią nam serwowanie tych przysmaków. Jeżeli kupujemy sery krojone z bloku powinniśmy je kupić nie wcześniej niż 3 dni przed serwowaniem. Jeśli jednak planujemy zrobić mały zapas serów powinniśmy wybrać produkt od producentów, którzy pakują hermetycznie sery. Wówczas zostanie zachowany smak i zapach. Na desce powinno znajdować się od 3 do 6 typów serów. A kawałki nie mogą przekraczać 30 dag.

Sery podawane na deskach

Zazwyczaj na desce serwuje się sery:

  • pleśniowe (np. brie)
  • miękkie o bardzo intensywnym zapachu (np. limburski)
  • półtwardy (np. cheddar)
  • twardy (np. parmezan)

Sery powinny być podawane na drewnianej desce lub tacach. Aby nie wymieszać smaków i aromatów, sery powinny być w odpowiedniej odległości między sobą. Warto przed podaniem wcześniej wyciągnąć sery z lodówki, gdy są lekko zmrożone ich aromat i smak nie jest taki sam.

Temperatura spożywanego sera powinna być zaledwie o 2-3 stopnie niższa od temperatury pokojowej. Zazwyczaj degustacje rozpoczyna się od najdelikatniejszego do najostrzejszego sera.

Akcesoria do serwowania serów

Warto mieć niezbędne noże do krojenia różnego typu serów. Miękkie sery powinny być krojone nożem do smarowania. Te z kolei twardsze nożem ostrzejszym. Warto pamiętać, że:

  • sery okrągłe, kwadratowe oraz trójkątne kroimy jak tort,
  • sery podłużne powinny być krojone w plasterki,
  • sery pleśniowe powinny być krojone w małe kawałki,
  • małe okrągłe sery powinny być przekrojone na pół,
  • sery kremowe powinny być krojone nożem suchym i ogrzanym.

Z kolei sery, takie jak Bursztyn lub parmezan nie powinny być w ogóle krojone. Dotyczy to również serów owczych. Przekrojenie ich powoduje ulotnienie się aromatu. Do serów idealnie pasuje owoce, np. kawałki gruszek, winogrona lub jabłka. Na desce serów możemy położyć, kawałki orzechów laskowych, włoskich lub oliwki. Warto również przygotować kapary oraz suszone pomidory. Można również używać takich dodatków, jak wędlina oraz kiszone ogórki. Na stole nie może zabraknąć pieczywa pszennego, żytniego, pełnoziarnistego, jasnego i ciemnego.

Można również dodać kawałek masła. Bardzo istotne jest wino do serów. Serwujemy czerwone w temperaturze pokojowej. Sery doskonale komponują się z winem czerwonym półwytrawnym lub wytrawnym. Do serów słonych należy wybrać delikatne wino o aromatycznym smaku. Z kolei do serów owczych typu bundz należy serwować wina białe lekko schłodzone.


koszt całkowity:
X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.