Jak nakryć do stołu?

Jak nakryć do stołu? 1
Jak nakryć do stołu? 2
Jak nakryć do stołu? 3
Jak nakryć do stołu? 4
Jak nakryć do stołu? 5

Okazji do przyjmowania gości jest całe mnóstwo. Wspólnie świętować możemy zarówno imieniny czy urodziny, jak i rocznicę ślubu czy chrzest dziecka. Organizując tego typu przyjęcie, szczególną uwagę zwrócić należy na nakrycie stołu stanowiącego centralny punkt wydarzenia.

Ustawienie stołu

Zanim przejdziemy do jego nakrywania, należy go w odpowiedni sposób ustawić. Najlepszym rozwiązaniem jest umieszczenie go na środku pomieszczenia tak, aby każdy z gości miał swobodny dostęp do swojego miejsca. Gdy na przyjęcie zaprosiliśmy zaledwie garstkę osób, w zupełności powinien nam wystarczyć jeden długi stół. Jeżeli natomiast planujemy nieco większą uroczystość, potrzebować będziemy co najmniej dwóch, które ułożyć możemy w prostokąt albo podkowę (wówczas najważniejsze osoby usiąść powinny przy krótszym boku, naprzeciwko drzwi). Inne rozwiązanie to ułożenie stołów w literę T, gdzie najbardziej oczekiwani goście zasiadają w części stołu odpowiadającej górnej części litery. Na bardzo duże imprezy najlepiej sprawdzi się natomiast ułożenie w kształt litery E. Jeżeli na przyjęcie zaprosiliśmy nie tylko dorosłych, lecz także ich pociechy, warto pomyśleć o wygospodarowaniu dla nich osobnego stołu, na którym znajdą się ulubione zabawki i dziecięce przekąski.

Dobór obrusu

Elementem dekoracyjnym, którego nie może zabraknąć na żadnym stole jest obrus. Przed rozpoczęciem przyjęcia upewnijmy się, że jest on czysty i idealnie uprasowany. Równie ważne jest dopasowanie go do wymiarów stołu - nie może być on ani za mały ani za duży; najlepiej gdyby zwisał przynajmniej 20 centymetrów z każdej strony.

Co do jego kolorystyki, to najlepiej, aby była ona dopasowana do zastawy stołowej. Jeżeli jest ona jednokolorowa, postawić możemy na obrus kolorowy lub wzorzysty i na odwrót.

Piękne i praktyczne serwetki

Ułożone w trakcie przyjęcia na kolanach serwetki pełnią nie tylko funkcję praktyczną chroniąc ubranie prze wybrudzeniem. Odpowiednio dobrane i złożone stanowić będą także niezwykle efektowną dekorację stołu nadając mu szyku i elegancji.

Do wyboru mamy serwetki papierowe oraz materiałowe. Pierwsze z nich najlepiej sprawdzą się na przyjęciach plenerowych lub dla najmłodszych. Po zakończonej imprezie wystarczy je zmiąć i wrzucić do kosza, a na kolejne spotkanie zaopatrzyć się w nowe. Zaletą tego typu serwetek jest również łatwość składania - wystarczy, że zegniemy je na pół albo po skosie i umieścimy przy każdym nakryciu.

Znacznie wytworniej prezentować będą się natomiast serwetki materiałowe. Dają nam one niezwykle szerokie pole do popisu jeśli chodzi o ich kompozycję. Ułożyć możemy je bowiem zarówno w efektowny wachlarz, diament, jak i tulipan, które znane nam są z eleganckich restauracji. Niestety, po każdym użyciu należy je wyprać, wykrochmalić i dokładnie wyprasować.

Magia kwiatów

Serwetki to nie jedyne dekoracyjne elementy, jakie możemy zastosować podczas przyjęcia. Na stole warto ustawić także ulubione, świeże kwiaty. Pamiętajmy jedynie, aby umieścić je w płytkich naczyniach tak, aby nie zasłaniały gościom pola widzenia. Inny, równie efektowny, pomysł to ułożenie pojedynczych kwiatów przy każdym nakryciu.

Prawidłowe nakrycie do stołu

Stół ustawiony, dekoracje przygotowane - najwyższa pora na przygotowanie nakryć dla naszych gości. Aby podczas przyjęcia czuli się oni komfortowo, każdy z talerzy ustawmy w odległości około 60 centymetrów. Ich odległość od krawędzi stołu wynosić powinna natomiast 1 centymetr.

Nóż umieszczamy po prawej stronie nakrycia z ostrzem skierowanym w lewo. Po jego prawej stronie znaleźć powinna się łyżka do zupy. Widelec kładziemy po lewej stronie, brzuszkiem do dołu. Łyżeczkę i widelec deserowy umieszczamy natomiast bezpośrednio nad talerzem pamiętając, aby trzonek łyżeczki znajdował się po prawej stronie, a widelczyka - po lewej.

Kieliszek na napój, który serwować będziemy do dania głównego znaleźć powinien się nad czubkiem noża. Ten, który podawany będzie do przekąsek, umieścić należy odrobinę niżej i na prawo od kieliszka do dania głównego.

Kolejnym etapem nakrywania do stołu jest rozstawienie naczyń. Przekąski umieścić należy w kilku miejscach stołu tak, aby każdy z gości mógł bez problemu do nich sięgnąć. Waza do zupy znajdować powinna się w centralnym punkcie stołu, najlepiej na specjalnej podstawce. Warto zadbać także o dobranie do niej estetycznej chochelki lub łyżki wazowej. Gorące mięsa i ryby umieśćmy na stalowym lub ceramicznym półmisku lub drewnianej desce pamiętając o położeniu przy naczyniach tak zwanych sztućców środka stołu. Drób serwować powinno się nożem z długim ostrzem oraz widelcem o dwóch zębach, pieczeń - dwuzębnym widelcem oraz dużą łyżką, ryby natomiast - szerokim widelcem i nożem (ten drugi pełnić będzie także funkcję łopatki).

Do nakładania sałatek służy większa łyżka i widelec, wędlin - dwuzębne widelczyki, pieczywa natomiast - specjalne szczypce. Ciasta kroimy na kawałki i podajemy wraz z trójkątną łopatką oraz szerokim nożem.

Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej na temat prawidłowego układu sztućców stołowych, zajrzycie do tekstu: układ sztućców na stole.

Produkty

Zmień produkt
 
76.99
Zmień produkt
 

koszt całkowity:
X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.