Jak podawać pieczywo do stołu?

Jak podawać pieczywo do stołu? [1]
Jak podawać pieczywo do stołu? [2]
Jak podawać pieczywo do stołu? [3]
Jak podawać pieczywo do stołu? [4]
Jak podawać pieczywo do stołu? [5]
Jak podawać pieczywo do stołu? [6]

Pieczywo jest jednym z podstawowych elementów większości posiłków. Ludzie rozsmakowują się w bułkach i rogalach podczas śniadań, traktują chleb jako dodatek do obiadu, jedzą kanapki na kolację. Trudno im się dziwić, w końcu pieczywo jest stosunkowo uniwersalnym produktem, pasującym do większości rodzajów potraw. Ale czy wystarczy wyłożyć chleb na stół, by wszystko było w porządku?

Jak przygotować stół i nakrycia?

Jeśli pieczywo ma być dodatkiem do głównego dania, to po lewej stronie nakrycia powinien znaleźć się dodatkowy talerzyk na pieczywo. Obok niego należy ułożyć nóż do smarowania. W sytuacji, w której nie ma specjalnego talerzyka, pieczywo kładzie po lewej stronie na talerzu lub na obrusie.

Podczas posiłków, w których pieczywo stanowi najważniejszą część jedzenia, koszyk na pieczywo należy położyć na środku stołu, aby każdy miał do niego łatwy dostęp. W domowych warunkach można brać pieczywo ręką, jednak podczas oficjalnych spotkań, zasady savoir-vivre'u nakazują sięganie za pomocą specjalnych szczypiec lub widelca. Do ułożenia chleba mogą posłużyć opcjonalnie także nowoczesne, designerskie chlebaki, przystosowane do serwowania chleba i przystawek.

Jak podawać pieczywo?

Pieczywo podaje się w specjalnie do tego przystosowanych metalowych lub wiklinowych koszyczkach. Należy położyć pieczywo na serwecie dopasowanej kolorystycznie do obrusu i serwetek rozłożonych na stole. Serweta powinna być na tyle duża, by móc nią przykryć pieczywo, chroniąc je tym samym przed wyschnięciem.

W przypadku ciepłego pieczywa zakrywa się je po to, by nie wystygło. Obecnie są dostępne podgrzewacze, które umieszcza się na spodzie koszyka. W sklepach można również kupić specjalne wkładki do koszyków, dzięki czemu osiąga się ładny efekt wizualny.

W jaki sposób kroić pieczywo?

Pieczywo podaje się do stołu w wiklinowym lub metalowym koszyku, pokrojone w kromki. Chleb powinien być pokrojony stosunkowo grubo, żeby nie kruszył się podczas dzielenia lub smarowania. Bagietki oraz podłużne chałki należy kroić na skos, tak samo jak w przypadku chleba, tworząc grube pajdy. Bułki i rogale podaje się w całości, a tosty układa na serwecie złożonej w kopertę, dzięki czemu można łatwo je przykryć.

Zasady savoir-vivre'u nie wykluczają możliwości wyłożenia na stół całego bochenka chleba. W takiej sytuacji powinno się go wyłożyć na desce do krojenia i przygotować odpowiedni nóż do pieczywa.

Jak jeść pieczywo?

Pieczywo należy wziąć z koszyka (najlepiej za pomocą specjalnego widelca lub szczypiec) i ułożyć na swoim talerzu. Bułkę lub rogala można przekroić na pół. Jeśli chcesz posmarować kromkę, to pamiętaj, że cały czas powinna leżeć na talerzu. Nie trzyma się chleba w dłoni podczas smarowania.

Pieczywa nie wolno gryźć! Od pieczywa na swoim talerzu odłamuje się niewielkie kawałki i wkłada do ust. Kawałki powinny być na tyle małe, by wystarczyły na jedno przełknięcie. Zasady savoir-vivre'u dopuszczają możliwość trzymania pieczywa w lewej dłoni i odrywania kawałków prawą ręką.

Prawidłowo jedzenie kanapek odbywa się za pomocą noża i widelca. Kanapkę kładzie się na talerzu, a następnie należy odkroić niewielki kawałek i włożyć go do ust bez odgryzania mniejszych części.


koszt całkowity:
X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.