Jałowiec owoc - 50g

Opis produktu

Jałowiec to krzew z rodziny cyprysowatych. Rośnie na jałowych glebach i stąd też pochodzi jego nazwa.Właściwości lecznicze i zastosowanie w kuchni mają owoce jałowca, które pojawiają się na krzewie co dwa lata. Zbiera się je późną jesienią, kiedy są ciemnogranatowe. Należy je suszyć, a następnie przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.Jałowiec to typowo polska przyprawa. Zanim odkryto jego przydatność w kuchni, używany był w lecznictwie.Co ciekawe, jałowiec występuje tylko w stanie dzikim- nie ma specjalnych plantacji do jego uprawy.

Opinie i Komentarze

X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.