Jak nabrać masy?

Jak nabrać masy? [1]
Jak nabrać masy? [2]
Jak nabrać masy? [3]
Jak nabrać masy? [4]
Jak nabrać masy? [5]

Gwarantem pełnego sukcesu na siłowni jest połączenie sumiennego treningu z dopasowanym do organizmu i jego somatypu indywidualnym planem dietetycznym.

Dla wszystkich osób, które trenują a przede wszystkim dla tych, którzy za priorytet stawiają sobie zwiększenie masy mięśniowej, fundamentalnym składnikiem diety jest białko.

Przy wzmożonej aktywności fizycznej i częstym „szokowaniu" mięśni, organizm potrzebuje większej niż normalnie ilości białka. Najprostszym sposobem na jego dostarczenie, jak również na zwiększenie ilości spożywanych kalorii, jest odżywka białkowa.

Rodzaje białek

Powszechnie dostępne odżywki różnią się rodzajem zastosowanego białka, jego wartością odżywczą oraz tempem wchłaniania.

Białka jajeczne, kazeinowe – z uwagi na wolne tempo wchłaniania się, zalecane jest spożywanie przed snem. Białka te cechują się średnią wartością odżywczą.

Białka serwatkowe – bardzo szybkie tempo wchłaniania się, przeznaczone przede wszystkim do spożywania bezpośrednio po treningu. Bardzo wysoka wartość odżywcza.

Połączone białka jajeczne, kazeinowe i serwatkowe – średnie tempo wchłaniania, do stosowania zarówno po treningu jak i przed snem. Wysoka wartość odżywcza.

Znając powyższą charakterystykę białek łatwiej jest określić z jakiego rodzaju produktem mamy do czynienia trzymając w rękach opakowanie. Należy wspomnieć również o odżywkach typu Gainer, Bulk, które oprócz zastosowania jako suplement diety sportowej są również wykorzystywane jako uzupełnienie diety w przypadkach niedożywienia i programach zwiększenia masy ciała.

Wybór odżywki

Kolejnym bardzo ważnym elementem przy wyborze odżywki jest jej smak. Należy dobrze się nad nim zastanowić, ponieważ zależnie od wielkości opakowania na jakie się zdecydujemy, smak ten będzie nam towarzyszył przez kolejny miesiąc lub dłużej. Najczęściej spotykanymi smakami są wanilia, czekolada i truskawka, ale bardziej renomowane firmy coraz częściej decydują się na mieszanie składników w celu urozmaicenia smaku. W rezultacie otrzymujemy bardzo ciekawe efekty, np. odżywka białkowa o smaku białej czekolady i kokosa.

Ważnym czynnikiem jest też rozpuszczalność. Odżywkę można mieszać z wodą lub mlekiem. Druga opcja jest często spotykana w wypadku diety na masę. Dobrej jakości odżywka białkowa powinna rozpuszczać się bez konieczności użycia miksera, nie zostawiać na powierzchni grudek i nie powodować dyskomfortu układu trawiennego.


koszt całkowity:
X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.