Zioła na przeziębienie

Zioła na przeziębienie
Zioła na przeziębienie: bez czarny
Zioła na przeziębienie: czystek
Zioła na przeziębienie: dziewanna
Zioła na przeziębienie: jeżyna fałdowana
Zioła na przeziębienie: lapacho
Zioła na przeziębienie: mącznica lekarska
Zioła na przeziębienie: miodokrzew
Zioła na przeziębienie: miodunka
Zioła na przeziębienie: podbiał pospolity
Zioła na przeziębienie: dzika róża

Jesienią bardzo łatwo złapać przeziębienie, a to nic przyjemnego. Z zaczerwienionego i podrażnionego nosa wciąż cieknie katar, oczy łzawią, bolą mięśnie, a gorączka wywołuje ogólne rozbicie. Jak w naturalny sposób zminimalizować objawy przeziębienia i przyspieszyć proces leczenia? Poniżej znajdziesz opis ziół na przeziębienie.

Bez czarny

Przy pierwszych oznakach przeziębienia warto sięgnąć po herbatkę z czarnego bzu. Wystarczy wybić 3 filiżanki dziennie, by poczuć się lepiej. Czarny bez ma właściwości przeciwbólowe, oczyszczające, rozkurczowe i wykrztuśne. Dzięki niemu możesz „wypocić" chorobę, ponieważ działa napotnie, co z kolei prowadzi do obniżenia temperatury. Jeśli już jesteś przeziębiony, to herbata z czarnego bzu przyspieszy regenerację. Doskonale sprawdzi się też syrop z owoców czarnego bzu.

Czystek

Czystek, jak sama nazwa wskazuje, działa oczyszczająco i bardzo mocno wzmacnia układ odpornościowy. W związku z tym doskonale wspiera osłabiony organizm w walce z przeziębieniem. Liście czystka zawierają polifenole, które nie pozwalają rozprzestrzenić się bakteriom i wirusom. Czystek zwalcza stany zapalne, łagodzi ból gardła i wzmacnia organizm. Najczęściej przygotowuje się z niego herbatę, którą można pić z miodem.

Dziewanna

Dziewanna ma właściwości przeciwbólowe, moczopędne i przeciwzapalne, więc można ją stosować nie tylko podczas przeziębienia, ale również przy zapaleniach gardła, żołądka, jelit czy pęcherza. Ponadto dziewanna zawiera bardzo dużo związków śluzowych. Nawilża śluzówkę gardła, działa wykrztuśnie i napotnie. Doskonale sprawdza się w leczeniu przeziębień, grypy czy anginy. Kwiaty dziewanny najlepiej spożywać w formie naparu lub syropu.

Jeżyna fałdowana

Popularna w polskich lasach jeżyna ma liczne właściwości lecznicze. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, moczopędnie i oczyszczająco. Dodatkowo usprawnia pracę jelit i przyspiesza trawienie. Dzięki temu świetnie sprawdza się w leczeniu chorób układu pokarmowego. Jeżyna fałdowana zwiększa odporność organizmu i łagodzi objawy przeziębienia i grypy. Najlepiej spożywać w formie odwaru lub herbatki z liści albo naparu z owoców. Smacznym rozwiązaniem będzie też dżem z jeżyny.

Lapacho

Lapacho to drzewo z Ameryki Południowej, którego korę wykorzystuje się w Polsce do leczenia różnych schorzeń. Ma właściwości bakteriobójcze i wirusobójcze. Dzięki dużej zawartości żelaza, działa krwiotwórczo. Zmniejsza stany zapalne, przyspiesza gojenie się ran i działa oczyszczająco. Usuwa toksyny z organizmu, ułatwia trawienie i nie pozwala rozwinąć się chorobom. W związku z tym świetnie sprawdza się jeszcze przed przeziębieniem. Gdy tylko czujesz, że zaczynasz się źle czuć, pociągasz nosem lub rośnie Ci temperatura, wypij herbatę Inków (czyli napar z kory lapacho).

Mącznica lekarska

Mącznica lekarska jest powszechnie znana ze swoich właściwości moczopędnych. Bardzo często wykorzystuje się liście mącznicy do leczenia wszelkich infekcji dróg moczowych, zapalenia pęcherza, kamicy nerkowej czy prostaty. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że to nie jedyne właściwości tej rośliny. Mącznica lekarska działa ściągająco i przeciwzapalnie. Zmniejsza opuchliznę i zaczerwienienie oczu, łagodzi ból mięśni i stawów.

Odwarów z mącznicy nie powinno się zażywać dłużej niż przez tydzień. Nie mogą ich stosować kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.

Miodokrzew

Miodokrzew (honeybush) wzmacnia odporność i przyspiesza regenerację organizmu, więc doskonale sprawdza się podczas zapobiegania przeziębieniom, a także w czasie ich trwania. Zawiera polifenole, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Bardzo często stosuje się miodokrzew podczas leczenia zapalenia zatok, więc równie dobrze oczyszcza zapchany nos.

Herbata z miodokrzewu pomaga się wyciszyć i zrelaksować, ułatwia zasypianie, co również jest istotne w procesie zdrowienia.

Miodunka

Do najważniejszych zalet miodunki należą działania kojące, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Dzięki herbatom z miodunki zmniejszają się stany zapalne i obrzęki, a także oczyszczają górne drogi oddechowe. Miodunka łagodzi kaszel i ułatwia zasypianie, a do tego wspiera prawidłową pracę płuc. Dodatkowo działa osłaniająco, uniemożliwiając bakteriom i wirusom rozprzestrzenić się po organizmie.

Podbiał pospolity

Odwary z liści podbiału pospolitego wykorzystuje się przede wszystkim przy zapaleniu górnych dróg oddechowych, a w szczególności męczącym kaszlu i bólu gardła. Podbiał pospolity działa przeciwzapalnie, nawilża śluzówkę i działa zarówno wykrztuśnie, jak i przeciwkaszlowo. Pomaga pozbyć się zalegającej wydzieliny i łagodzi stan zapalny gardła. Oprócz tego podbiał ma właściwości osłaniające.

Róża

Róża, a dokładniej dzika róża, ma liczne właściwości lecznicze. Owoce róży mają bardzo dużo witaminy C i przeciwutleniaczy, więc picie herbaty lub syropu skutecznie zwiększy odporność Twojego organizmu zarówno przed, jak i w trakcie przeziębienia. Dodatkowo owoce dzikiej róży oczyszczają z toksyn i działają moczopędnie. Dziką różę można spożywać w formie herbaty, nalewki lub przygotować konfitury.


koszt całkowity:
X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.