Jaki olej do smażenia? – rodzaje olejów roślinnych stosowanych w kuchni i ich właściwości

Jaki olej do smażenia? - rodzaje olejów roślinnych stosowanych w kuchni…
Jaki olej do smażenia? - rodzaje olejów roślinnych stosowanych w kuchni…
Jaki olej do smażenia? - rodzaje olejów roślinnych stosowanych w kuchni…
Jaki olej do smażenia? - rodzaje olejów roślinnych stosowanych w kuchni…
Jaki olej do smażenia? - rodzaje olejów roślinnych stosowanych w kuchni…

Trudno wyobrazić sobie kuchnię z prawdziwego zdarzenia, w której nie byłoby oleju. Wykorzystuje się go do smażenia oraz doprawiania sałatek i innych potraw przygotowanych na zimno. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że różne typy olejów roślinnych nadają się do różnych potraw i tylko niektóre sprawdzą się podczas smażenia. Jak wybrać najlepszy olej do smażenia i na co zwrócić uwagę podczas wyboru?

Czym charakteryzują się oleje do smażenia?

Oleje wykorzystywane do smażenia powinny mieć wysoką temperaturę dymienia. Oznacza to, że szkodliwy dym związany ze spalaniem się oleju na patelni powinien pojawiać się dopiero w bardzo wysokiej temperaturze. W przeciwnym wypadku potrawy przesiąkną jego zapachem i stracą walory smakowe, a człowiek nawdycha się niezdrowych oparów. Można uznać, że olej nadaje się do smażenia, gdy temperatura dymienia przekracza 200°C.

Należy zdawać sobie sprawę, że olej przeznaczony do smażenia powinien być rafinowany, czyli oczyszczony ze zbędnych składników i odkwaszony, a nie tłoczony „na zimno". Producenci zwracają uwagę wyłącznie na to, że oleje tłoczone na zimno mają więcej właściwości odżywczych, ale nie wspominają, że źle znoszą obróbkę w wysokiej temperaturze.

Olej do smażenia powinien składać się z kwasów tłuszczowych nasyconych i jednonienasyconych, ponieważ te rodzaje kwasów nie poddają się łatwo obróbce termicznej, w przeciwieństwie do kwasów tłuszczowych wielonienasyconych (tych lepiej unikać w olejach do smażenia).

Olej rzepakowy

Jednym z najpopularniejszych i zarazem najzdrowszych olejów do smażenia jest olej rzepakowy. Podczas zakupu należy sprawdzić, czy jest tłoczony na zimno czy rafinowany, ponieważ występuje w obu odsłonach. Oczywiście do smażenia koniecznie należy wybrać olej rafinowany. Ma wysoką temperaturę dymienia – 205°C. Dzięki kwasom omega-3 i omega-6 bardzo dobrze wpływa na pracę serca i układ krwionośny.

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek bardzo często jest polecana jako olej do smażenia ze względu na wysoką temperaturę dymienia (ponad 220°C). Podobnie jak w przypadku oleju rzepakowego jest to prawdą wyłącznie wtedy, gdy oliwa jest rafinowana. W przeciwnym wypadku nadaje się do sałatek.

Olej ryżowy

Olej ryżowy jest doskonały do smażenia, ponieważ ma jedną z najwyższych temperatur dymienia (250°C). Bardzo często wykorzystuje się go w kuchni azjatyckiej, jednak warto wprowadzić go również na grunt polskiej kuchni, ponieważ nie zmienia smaku potraw oraz jest w niewielkim stopniu wchłaniany przez potrawy. Jako że Polacy bardzo dużo smażą, jest to cenna właściwość. Poza tym olej ryżowy jest bardzo zdrowy i zawiera duże ilości witaminy E.

Olej kokosowy

Olej kokosowy jest bardzo delikatny i wykazuje się jedną z najlepszych przyswajalności, nawet wśród osób z problemami trawiennymi. Doskonale sprawdza się u osób, które dużo smażą, ponieważ nie obciąża układu pokarmowego i pozwala utrzymać wysoki poziom „dobrego" cholesterolu, jednocześnie pozbywając się tego „złego".
Olej kokosowy przypomina trochę smalec, ponieważ w normalnej temperaturze występuje w stałej konsystencji i rozpuszcza się dopiero pod wpływem ciepła.

Olej sezamowy

Olej sezamowy jest doskonale znany w kuchni azjatyckiej. Ma charakterystyczny orzechowy posmak, więc należy uważać do jakich potraw się go dodaje, jednak warto wprowadzić go do swojego jadłospisu. Olej sezamowy zawiera dużo witamin, głównie A i E oraz kilka z grupy B, a także kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Dzięki temu wzmacnia kości i stawy, poprawia koloryt skóry oraz obniża ciśnienie.

Olej z awokado

Wśród olejów mało popularnych, które nadają się do smażenia, warto zwrócić uwagę na olej z awokado. Ma bardzo dużo witamin oraz lecytynę, która poprawia koncentrację. Obniża poziom „złego cholesterolu", reguluje pracę żołądka i wątroby, zwiększa odporność oraz poprawia koloryt skóry.

Oleje, które nie nadają się do smażenia

Oleje, które nie nadają się do smażenia to najczęściej oleje tłoczone na zimno oraz takie o niskiej temperaturze dymienia. Nie znaczy to jednak, że należy ich unikać. Zdecydowanie nie! Często mają nawet więcej pożądanych składników niż oleje do smażenia, więc warto wykorzystywać je do przygotowywania potraw na zimno, w szczególności do sałatek. Większość tego typu olejów należy przechowywać w ciemnej butelce, w lodówce, w przeciwnym wypadku szybko się utleniają i pozbawiają cennych właściwości.

To może wydać się dziwne, ale nie należy smażyć na oleju słonecznikowym, który do niedawna był jednym z najbardziej popularnych i powszechnych olejów w Polsce. Ma niską temperaturę dymienia i rzadko jest rafinowany, więc w ostatecznym rozrachunku przynosił więcej szkód niż pożytku.
Do innych olejów przeznaczonych do podawania na zimno zaliczyć należy olej lniany. Ma bardzo dużo kwasów omega-3, dzięki czemu pozytywnie wpływa na pracę serca. Dodatkowo poprawia samopoczucie.

Z kolei olej kukurydziany świetnie sprawdza się do produkcji majonezu. Zawiera dużo witaminy E o odmładzających właściwościach.
Warto jeszcze wspomnieć o oleju z pestek winogron, który również jest bogaty w witaminę E, a dodatkowo obniża poziom „złego" cholesterolu i oczyszcza organizm.


koszt całkowity:
X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.