Rodzaje witamin i ich wpływ na nasze życie

Rodzaje witamin i ich wpływ na nasze życie [1]
Rodzaje witamin i ich wpływ na nasze życie [2]
Rodzaje witamin i ich wpływ na nasze życie [3]
Rodzaje witamin i ich wpływ na nasze życie [4]
Rodzaje witamin i ich wpływ na nasze życie [5]

Witaminy to związki chemiczne, które są niezbędne dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Możemy uzyskać je dzięki właściwemu odżywianiu się albo suplementacji. Ich brak lub w niektórych przypadkach nadmiar może być powodem wielu komplikacji zdrowotnych.

Witaminy to substancje organiczne, które biorą udział we wszystkich podstawowych funkcjach organizmu. Między innymi: umożliwiają wzrastanie, zapewniają odpowiednią aktywność życiową oraz dobre samopoczucie. Jak już wspomniano, nasz organizm musi czerpać je z pożywienia lub z dodatkowych syntetycznych źródeł (tabletki, syropy witaminowe lub rozpuszczalne proszki), ponieważ sam nie jest w stanie ich wytworzyć, a tym bardziej syntetyzować.

Aby zachować zdrowie i witalność, powinniśmy codziennie przyjmować odpowiednie ilości wszystkich zalecanych składników, w tym również witamin. Spójrzmy, jakie dobroczynne właściwości mają te związki.

Witaminy z grupy B

Bardzo często te witaminy określane są mianem B-kompleksu. Jest to związane z faktem, że wszystkie związki wchodzące w skład tej grupy mają podobne właściwości i zazwyczaj występują w tych samych produktach, na przykład: w pełnych ziarnach, drożdżach lub wątrobie.

Witamina B1, zwana również tiaminą, wpływa korzystnie przede wszystkim na nasz układ nerwowy. Nie tylko może wyciszyć, ale także zabezpiecza nas przed zachorowaniem na depresję. Dodatkowo, reguluje wzrost komórek nerwowych, bierze udział w procesie przetwarzania węglowodanów na energię i jednocześnie chroni serce przed rozwinięciem się choroby wieńcowej. Bardzo dobrym źródłem witaminy B1 są ziemniaki, groszek, soja oraz słonecznik. Trzeba również pamiętać, że zawarta w kawie i herbacie kofeina sprawia, że organizm nie może w pełni przyswajać tejże witaminy. Jest ona także wydalana wraz z moczem przez osoby, które przyjmują leki moczopędne.

Witamina B2 to inaczej ryboflawina. Jest ona istotna przede wszystkim dla osób cierpiących na anemię, bowiem wraz z żelazem angażuje się w produkcję czerwonych krwinek, transportujących tlen do wszystkich organów w organizmie. Jednocześnie B2 bierze udział w przemianie tłuszczów, białek oraz węglowodanów oraz w procesie syntezy hormonów tarczycy i produkcji komórek odpornościowych. Poprawia wzrok, pomaga przezwyciężyć stres i łagodzi objawy migreny, a także zmiany trądzikowe. Wpływa korzystnie na stan włosów i paznokci. Witaminę B2 można znaleźć przede wszystkim w szpinaku, szczawiu, groszku, malinach, dyni, kalafiorze, soczewicy, awokado, brukselce, pomidorach i modnym ostatnio jarmużu.

Witamina B3 – witamina PP lub niacyna – również wspomaga przekształcanie węglowodanów w energię i wpływa korzystnie na układ nerwowy. Dodatkowo, pozwala zwalczyć szumy uszne i zawroty głowy, a także obniża ciśnienie krwi, poziom cholesterolu. Reguluje pracę układu trawiennego, usuwa wolne rodniki. Znajduje się w: grochu, fasoli, szparagach, soczewicy, szpinaku, ziemniakach, kukurydzy, kapuście, pomidorach, melonach, wiśniach, czarnych porzeczkach.

Witamina B5 pozwala złagodzić objawy kataru siennego oraz migreny. Jednocześnie wzmacnia układ nerwowy i zapewnia prawidłową komunikację z mózgiem. Bierze udział w metabolizowaniu tłuszczy, białek i węglowodanów. Znajduje się w grochu, fasoli, szpinaku, marchwi i kapuście.
Pirydoksyna, czyli witamina B6, wpływa korzystnie na samopoczucie i redukuje objawy napięcia przedmiesiączkowego, depresji. Pozwala przezwyciężyć problemy ze snem i wspomaga wchłanianie się magnezu. Dodatkowo, łagodzi objawy astmy i wymioty w trakcie ciąży. Źródłem witaminy B6 są fasola, soja, banany, groszek, kapusta, ziemniaki, papryka i awokado.

Witamina B9, czyli inaczej kwas foliowy, powinna być przede wszystkim spożywana przez kobiety w ciąży, ponieważ zapobiega powstawaniu wad wrodzonych u płodu, a także produkuje nowe komórki, zastępując nimi te zużyte. Jednocześnie zapobiega chorobom serca, miażdżycy, nowotworom płuc i okrężnicy, łagodzi stres i zapobiega objawom zespołu drażliwego jelita. Znaleźć ją można w sałacie, szpinaku, fasoli, brokułach, dyni, marchwi, zielonym groszku i pietruszce.

Witamina B12, czyli kobalamina, zapobiega powstawaniu niedokrwistości i anemii złośliwej. Uczestniczy także w tworzeniu się materiału genetycznego. Ma wpływ na metabolizm tłuszczów i węglowodanów, funkcjonowanie układu nerwowego. Jednocześnie zapobiega niskiemu wzrostowi. W wątrobie zdrowego człowieka znajduję się zasoby witaminy B12, które pozwalają pokryć zapotrzebowanie na nią przez trzy lata. Głównymi źródłami kobalaminy są: wątroba, mięso, mleko i żółtko jaja.

Witaminy dla dłuższego życia

Chodzi tutaj o takie witaminy przedłużające życie, jak: A, E i C. Pierwsza z nich, witamina A, zwana również beta-karotenem, przede wszystkim obniża poziom cholesterolu, zapobiega chorobom serca, miażdżycy i nowotworom. Zapobiega ryzyku zwyrodnienia plamki żółtej i w ten sposób chroni wzrok i nie dopuszcza do pojawienia się zaćmy oraz uszkodzenia siatkówki. Ponadto, zapobiega tworzeniu się wolnych rodników w organizmie. Witamina A znajduje się w następujących produktach: sałata, dynia, szpinak, papryka, marchew, morele i melony.

Witamina E jest potężnym przeciwutleniaczem zwalczającym procesy starzenia się. Z tego powodu nazywana jest zresztą witaminą młodości. Ma także korzystny wpływ na serce, ponieważ zmniejsza poziom cholesterolu, chroniąc przed miażdżycą, zawałami i tworzeniem się zatorów w żyłach. Jej działanie jest korzystne dla cukrzyków - obniża stężenie cukru we krwi, wzmacnia odporność i spowalnia rozwój zaćmy i przyśpiesza gojenie się ran. Witamina E może być również przydatna w leczeniu chorób Parkinsona i Alzheimera. Znajduje się w czarnych porzeczkach, nektarynkach, papryce, groszku, fasoli, brukselce, brokułach, natce pietruszki oraz w czerwonej i włoskiej kapuście.

Kwas askorbinowy to popularna witamina C. Jest szeroko stosowana w przypadku przeziębień i infekcji, ponieważ nie tylko pozwala szybciej je zwalczyć, ale również wzmacnia odporność. Działa korzystnie w zapobieganiu nowotworom, chorobie wieńcowej, zaćmie. Łagodzi alergie i przyspiesza gojenie się siniaków, a dodatkowo utrzymuje ścięgna i więzadła w dobrej kondycji. Odpowiedni poziom witaminy C w organizmie wspomaga także wchłanianie się żelaza i syntezę hemoglobiny. Istnieje wiele produktów, które pomogą nam dostarczyć odpowiednich ilości kwasu askorbinowego w organizmie. Są to: porzeczki, żurawina, truskawki, maliny, agrest, kiwi cytrusy, rabarbar, kalafior, pomidory, szczypiorek, brukselka, brokuły i rzodkiewka, rzepa oraz kapusta czerwona.

Zwróć również uwagę na nie

Pozostały nam jeszcze trzy związki, na które również powinniśmy zwrócić uwagę, czyli biotyna (witamina H) oraz witaminy K i D. Pierwsza z nich powinna być bardzo ważna dla wszystkich osób, które cierpią z powodu problemów skórnych. Pozwala bowiem przyspieszyć leczenie wyprysków oraz wszelkiego rodzaju stanów zapalnych skóry. Wzmacnia włosy, zapobiegając łysieniu i siwieniu. Ponadto, pomaga utrzymać optymalne stężenie cukru we krwi oraz niweluje bóle mięśni. Witamina H znajduje się między innymi w kapuście, marchwi, burakach, cebuli, szpinaku, kalafiorze, sałacie, grochu, bananach, winogronach.

Witamina K zapewnia prawidłową krzepliwość krwi, a więc stanowi naturalna ochronę przed wystąpieniem krwotoku. Z tego powodu jej działanie będzie korzystne również w przypadku zmniejszenia krwawienia miesiączkowego. Dodatkowo, wpływa korzystnie na wchłanianie wapnia, a więc przyczynia się do lepszego stanu kości, jednocześnie zmniejszając ryzyko ich złamań. Dobroczynne działanie witaminy K widać również w przypadku urazów – jest ona odpowiedzialna za przyspieszenie ich gojenia się. Korzystnie wpływa na serce. Witaminę K można znaleźć przede wszystkim w brukselce, botwinie, brokułach, jarmużu, dymce, szczypiorku i sałacie.

Witamina D odpowiada za wchłanianie się wapnia i fosforu z jelit oraz dba o prawidłowy stan kości i zębów. A dobry wpływ na układ nerwowy i skurcze mięśni – również serca. Łagodzi stany zapalne skóry, wpływa na wydzielanie insuliny i komórki szpiku kostnego, które produkują z kolei komórki obronne. Witamina D obejmuje 16 różnych związków, między innymi prowitaminy D2 i D3. Główne źródła witaminy D to tran, wątroba, ryby, mleko i jego przetwory.


koszt całkowity:
X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.