Domowa apteka

Czy można przyjmować colostrum przy nietolerancji laktozy?

Czy można przyjmować colostrum przy nietolerancji laktozy?

W okresie jesienno-zimowym wiele osób poszukuje naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności. Jednym z nich jest suplementacja colostrum określanego również jako młodziwo i siara bydlęca. To produkt powstający w gruczołach mlekowych ssaków przed i tuż po porodzie. Charakteryzuje się zawartością aż 250 czynników aktywnych, które wzmacniają i regulują układ odpornościowy. Siara bydlęca znajdująca się w suplementach z colostrum jest pobierana od krów. Czy może być stosowana przez osoby z nietolerancją laktozy?

Colostrum bovinum w suplementach na wzmocnienie odporności

W colostrum znajduje się ponad 250 bioaktywnych czynników, których zadaniem jest wsparcie organizmu nowonarodzonego ssaka (w tym ludzi). Są to białka, immunoglobuliny, aminokwasy, enzymy i wiele innych. Colostrum powstaje tuż przed i około 72 godziny po porodzie w gruczole mlekowym matki. Z czasem przekształca się w mleko.

Dlaczego młodziwo obecne w suplementach pobiera się od krów? Ponieważ czynniki ludzkiego colostrum są najbardziej zbliżone do tych obecnych właśnie w siarze bydlęcej.

Jaki jest wpływ colostrum bovinum na nasz organizm? Suplementy z młodziwem mogą być pomocne poprzez:

  • wsparcie aktywacji i regulacji układu odpornościowego (zarówno u dzieci, jak i osób dorosłych);
  • korzystny wpływ na regenerację tkanek (co ma znaczenie m.in. dla osób uprawiających sport, narażonych na stres i urazy, dbających o stan skóry);
  • wsparcie odnowy i rozwoju przyjaznej flory jelitowej, która została zaburzona np. poprzez antybiotykoterapię;
  • poprawę szczelności nabłonka jelitowego;
  • ochronę jelit i błony śluzowej żołądka.

Siara bydlęca, a nietolerancja laktozy

Ze względu na fakt, że młodziwo pobiera się od krów, wiele osób zadaje sobie pytanie: czy można stosować colostrum przy nietolerancji laktozy? Zgodnie z publikacjami naukowymi, m.in. Colostrum: naturalny regulator układu immunologicznego dr Macieja Hałasy, zawartość tego dwucukru w siarze bydlęcej jest mniejsza niż w mleku, w którym jest go  dwukrotnie, a nawet trzykrotnie więcej.

Niewielka zawartość laktozy w młodziwie (szczególnie w tym pozyskanym w pierwszych kilku godzinach po porodzie) sprawia, że nie powoduje ono objawów typowych dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy. Podsumowując, przeciwwskazaniem do zażywania colostrum są  potwierdzone uczulenie na laktozę (nie mylić z nietolerancją) oraz alergia na białka mleka krowiego.

Jak wybrać odpowiedni produkt?

Kupując suplement, warto kierować się czasem pobrania colostrum. To właśnie młodziwo pozyskiwane do 2 godzin po ocieleniu zawiera m.in. wysoką zawartość albumin, niższą zawartość tłuszczu i kazeiny oraz najniższą zawartość laktozy. Z czasem, kiedy stopniowo przekształca się w mleko, maleje też jego bioaktywność, a rośnie zawartość laktozy.

Znaczenie ma również sposób przetwarzania colostrum. Najlepsze efekty daje przetwarzanie w procesie liofilizacji (suszenia sublimacyjnego). Badacze zaznaczają, że dla zachowania cennych właściwości colostrum nie może być poddane działaniu temperatury powyżej 40°C. Przykład najwyżej jakości produktu można znaleźć na https://genactiv.eu/ – oferowane przez markę Genactiv suplementy i kosmetyki zawierają młodziwo liofilizowane, naturalne i niemodyfikowane, pobierane do 2 godzin od ocielenia wyłącznie od zdrowych krów z kontrolowanych, polskich hodowli.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *