Na rynku nie brakuje urządzeń, które usprawniają i ułatwiają przygotowywanie potraw w profesjonalnych kuchniach. Jednym z nich jest kocioł warzelny. Co to za sprzęt? Kiedy warto go kupić? Jak wybrać model, który będzie służył na długo?
Kocioł warzelny – co to? Kiedy warto go kupić?
Żeby profesjonalna kuchnia działała bez zarzutu i szybko wydawała posiłki, musi być wyposażona w odpowiedni sprzęt. Właściwie dobrany kocioł warzelny zdecydowanie usprawni jej pracę. Urządzenie to wykorzystywane jest w przemyśle nie tylko gastronomicznym, ale i garmażeryjnym. Można w nim bowiem zarówno przygotowywać oraz podgrzewać potrawy, jak i produkować mięsa oraz wędliny. Doskonale sprawdza się również do topienia tłuszczu.
Kotły warzelne znajdują zastosowanie w obiektach żywienia zbiorowego: restauracjach, stołówkach, ośrodkach wczasowych oraz zakładach karnych. Wykorzystuje się je również podczas imprez masowych, na stanowiskach serwowania potraw. W zakładach przetwórstwa spożywczego usprawniają natomiast proces przygotowywania mięs i wędlin. To właśnie powyższe podmioty powinny szczególnie rozważyć kupno kotła warzelnego. Sprzęt zdecydowanie ułatwi ich codzienną pracę.
Jak wybrać kocioł warzelny? Najważniejsze czynniki
Kocioł warzelny może zdecydowanie usprawnić proces przygotowywania dań. Żeby tak się stało, należy wybrać odpowiedni model. Jakie więc czynniki warto więc wziąć pod uwagę przy zakupie kotła warzelnego?
1. Rodzaj instalacji zasilającej. Na rynku dostępne są modele gazowe oraz elektryczne i parowe. Te pierwsze są droższe od pozostałych, jednak gwarantują niższe koszty eksploatacyjne. Gaz jest bowiem tańszy niż prąd. Wymagają jednak zamontowania specjalistycznej wentylacji, która będzie odprowadzać spaliny. W przypadku kotłów elektrycznych nie jest ona konieczna. Ważne jest natomiast upewnienie się, czy instalacja elektryczna będzie w stanie obsłużyć dodatkowe urządzenie.
Coraz większą popularnością cieszą się warzelne kotły parowe. Dzięki specjalnej konstrukcji są one zasilane parą wodną z innego źródła zasilania. Wymagają zamontowania specjalnej parowej instalacji. Żeby kocioł działał bez zarzutu i był bezpieczny w użytkowaniu, musi on również spełniać określony normy.
2. Materiał, z którego wykonano kocioł. Przesądza on m.in. o jakości sprzętu, jego trwałości i odporności na uszkodzenia mechaniczne. Doskonałym wyborem będzie stal chromowo-niklowa. Dzięki niej urządzenie jest wytrzymałe, a przygotowywane potrawy nie przywierają do kotła. Materiał nie wpływa również w żaden sposób na smak dań ani nie wydziela pod wpływem temperatury żadnych szkodliwych związków.
Na co jeszcze zwrócić uwagę przy wyborze kotła warzelnego?
Przy wyborze kotła warzelnego warto również zwrócić uwagę na jego pojemność. Tę zaś należy dostosować do indywidualnych potrzeb kuchni. Im więcej posiłków ma być wydawanych z kotła, tym większą pojemnością powinien się on charakteryzować. Warto również zwrócić uwagę na rozmiary sprzętu. Urządzenie należy bowiem dopasować do ilości miejsca, jaką ma się do dyspozycji w kuchni.
Na rynku dostępne są m.in. kotły warzelne wyposażone w funkcję automatycznej kontroli wody. To niezwykle praktyczna opcja, która ogranicza do minimum konieczność doglądania gotujących się potraw. W efekcie kucharz może spokojnie zająć się przygotowywaniem innych dań.
Ciekawą opcją są również kociołki przechylne. Wyposażone są one w specjalny mechanizm, który, jak sama nazwa wskazuje, pozwala przechylić zbiornik, co ułatwia serwowanie gotowych dań.