Bankiet to doskonała okazja, aby celebrować ważne dla nas okazje oraz zaprezentować kunszt kucharzy. Wśród wielu typów przyjęć, coraz większą popularnością cieszy się bankiet amerykański. Zastanówmy się, czym charakteryzuje się i w jaki sposób go zorganizować.
Przyjęcia stanowią ważny życia społecznego. Stanowią nie tylko okazję do spotkania się w gronie najbliższych, ale także zaciśnięcia więzi. Z kolei w świecie biznesu i polityki, sprawiają, że o wiele prostsze wydaje się poznanie przedstawicieli życia ekonomicznego i finansowego, a także nawiązywanie szerszych kontaktów, które mogą rokować współpracą biznesową na przyszłość.
Czym jest przyjęcie bankietowe?
Wraz z rozwojem szeroko pojmowanego przemysłu gastronomicznego, pojawiło się również wiele rodzajów przyjęć, których specyfika zależy od pory dnia, w której są organizowane oraz typu podawanych potraw. Najczęściej stosowanym podziałem jest ten uwzględniający przyjęcia stojące oraz siedzące. Pierwsze z nich stają się coraz bardziej popularne, są one bowiem doskonałą okazją dla podjęcia dużej liczby gości oraz zapewnienie im komfortu i swobody w rozmowie i nawiązywaniu kontaktów. Z tego powodu najczęściej organizowane są one w okolicznościach oficjalnych, niekiedy dla dyplomatów. Można do nich zaliczyć między innymi: aperitif, toast, przyjęcie koktajlowe przyjęcie bufetowe, czyli przyjęcie angielskie.
Drugim rodzajem są tak zwane przyjęcia zasiadane. Charakteryzują się one przede wszystkim kompleksową obsługą kelnerską. Z tego powodu mają one niezwykle elegancką i wytworną oprawę. Są one zatem najlepszą formą dla podejmowania gości, kiedy zależy nam przede wszystkim na wyjątkowej oprawie przyjęcia. W ich trakcie menu zakłada bowiem wyśmienite dania i obsługę na najwyższym poziomie. W takiej formie odbywa się wiele spotkań rodzinnych i oficjalnych wydarzeń dyplomatycznych. Do tej grupy zalicza się między innymi: obiady i kolacje, śniadania i oficjalne obiady i kolacje.
Przyjęcia mieszane
Bankiety mieszane to specyficzny sposób organizowania przyjęcia. Na ten typ składają się dwa ich rodzaje, które różnią się od siebie głównie sposobem organizacji obsługi kelnerskiej oraz zagospodarowaniem miejsc siedzących dla gości. I tak w przypadku pierwszego z nich, bufetu zasiadanego, goście proszeni są o zajmowanie miejsc przy kompletnie nakrytym stole, a obsługa kelnerska serwuje im zarówno potrawy, jak i napoje. Z kolei pozostałe dania mogą wybierać sobie z bufetu.
Drugi rodzaj, bankiet amerykański, zakłada, że goście usiądą przy specjalnie dla nich przygotowanych pustych stolikach, przy których będą spożywać potrawy. W tym przypadku nie istnieje hierarchia odnosząca się do przyporządkowania miejsca konkretnemu gościowi – wszyscy uczestnicy dobierają sobie stoliki dowolnie. Z kolei wszelkie potrawy i napoje zostają udostępnione gościom w formie bufetu, nad którym pieczę trzyma kelner. Jest on również odpowiedzialny za nakładanie potraw.
Bankiet amerykański
Jak już wiemy, bankiet amerykański jest rodzajem przyjęcia mieszanego. Jest to dokładnie połączenie typu zasiadanego z bankietem angielskim. Ten ostatni organizowany jest zazwyczaj w porze wieczorowej. W trakcie przyjęcia bufetowego angielskiego goście nakładają sobie jedzenie sami. Na stołach ustawia się zatem półmiski z różnego rodzaju potrawami – są to zazwyczaj przekąski, które nie wymagają krojenia, ponieważ w trakcie takiego przyjęcia można również jeść na stojąco. Serwuje się także potrawy gorące, obok których mogą znaleźć się również owoce i warzywa oraz sałatki. W menu takiego bufetu można znaleźć urozmaicone i wykwintne dania z ryb, drobiu i dziczyzny, mięsa. Powinny to być potrawy, które można zjeść tylko za pomocą widelca. Na zakończenie podaje się ciasta, torty oraz kawę i herbatę.
Jak zatem ma się to do bufetu amerykańskiego? Na takim przyjęciu uczestnicy samodzielnie nakładają sobie dania zimne, czyli: mięsa, przystawki, owoce, warzywa i wszelkiego rodzaju sałatki. Z kolei dania gorące wydawane są w specjalnie do tego celu przygotowanej sali konsumpcyjnej. Ten proces odbywa się z obsługą kelnerską. To również kelnerzy odpowiedzialni są za dystrybucję napojów gorących (kawa i herbata) oraz napojów alkoholowych.
Organizacja bankietu amerykańskiego
Zorganizowanie bankietu amerykańskiego to dosyć spore przedsięwzięcie logistyczne, które wymaga zaangażowania sporej ilości wolnej przestrzeni. Ich cechą charakterystyczną jest bowiem połączenie przyjęcia bufetowego oraz umożliwienie gościom swobodne jedzenie posiłków przy udostępnionych do tego celu stołach. Z tego powodu warunkiem koniecznym dla zorganizowania tego typu przyjęcia jest posiadanie odpowiedniej sali bankietowej, w której będzie można wydzielić miejsce na stoły-bufety oraz strefę z odpowiednią ilością stolików i krzeseł dla konsumpcji na siedząco. Bardzo ważne jest również to, że zazwyczaj liczba miejsc jest mniejsza niż ilość zaproszonych gości. Założeniem jest tutaj bowiem fakt, że po skończonym posiłku, goście wstaną od stolika. Równie istotne jest także to, że zazwyczaj miejsca siedzące na tego typu spotkaniach są zarezerwowane dla gości specjalnych, których w ten sposób pragniemy uhonorować.
Ważne są stoły
Skoro mowa o stołach, warto przyjrzeć się sposobom ustawienia ich w sali. Otóż stoły bankietowe powinny zostać umieszczone w jednym z dwóch miejsc: albo w centralnym punkcie pomieszczenia, albo pod ścianą. Wybierając miejsca, w których ustawi się część bankietową, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych elementów. Ważne jest właściwe oświetlenie, potrawy znajdujące się na stołach powinny być dobrze widoczne. Następnie, trzeba zwrócić uwagę na łatwy dostęp, gdyż te meble winny znajdować się w równych odległościach od ścian. Ponadto, płaszczyzny blatów powinny znajdować się w jednej linii. Ważne jest także równomierne rozstawienie krzeseł.
W przypadku stołów dla bufetu, używa się przeważnie tych ze specjalnymi rozkładanymi blatami. Mają one określoną długość, wynoszącą zazwyczaj 3 metry, oraz szerokość od 1,2 do 1,5 m. Ich ogromną zaletą jest fakt, że mają one ograniczoną liczbę nóg, co z kolei oznacza zapewnienie gościom większej swobody w dostępie do serwowanych potraw.
Niekiedy stół bankietowy można ustawić w formie litery U. W takim układzie, serwowane potrawy pojawiają się na nim w określonej kolejności, według grup rodzajowych. Rozpoczyna się od półmisków z wędlinami i mięsem. Następnie ustawia się: salaterki i półmiski z sałatkami i sosami, naczynia z rybami, kosze z owocami. Później pojawiają się tace i patery z ciastami i tortami. Talerzyki i sztućce oraz szkło powinny znaleźć się na brzegu bufetu. Również z brzegu, ale od strony obsługi, powinno znaleźć się miejsce dla sprzętu zapasowego.
Stoły bankietowe można ustawiać w różnym rozmieszczeniu – to właściwie zależy od ilości gości. Trzeba jednak pamiętać przy ustawianiu krzeseł, aby goście nie siedzieli do siebie plecami. Ponadto, można pokusić się o przeznaczenie jednego stolika jako miejsca dla naszych gości specjalnych. Może on być wtedy ustawiony centralnie tak, aby pozostałe osoby siedziały przodem do gości honorowych. Specjaliści od organizowania tego typu przyjęć szacują, że powierzchnia na jednego uczestnika powinna wynosić od 1,8 do 2 m2 na jedną osobę, z kolei miejsca przy stole – od 0,60 do 0,75 m2.
Organizacja bankietu amerykańskiego wymaga zaangażowania sporej przestrzeni, z tego powodu zaleca się, aby zlecać tego typu specjalistycznym firmom gastronomicznym. Niemniej jednak, możemy swoje mini-przyjęcie przygotować w domu. Wystarczą stoły ustawione w formie bufetu oraz wyodrębniona przestrzeń dla swobodnej konsumpcji. Przy odpowiedniej organizacji z pewnością bankiet amerykański w wersji mini uda się doskonale.