Jedzenie i kulinaria

Grejpfrutówka

Grejpfrutówka
Grejpfrutówka

Receptura

  • 0,7 l wody niegazowanej
  • 0,5 l spirytusu etylowego
  • 3 szt. grejpfruta czerwonego
  • 100 g cukru (~0,5 szklanki)
  • 100 ml miodu (~0,5 szklanki)

 

Zestaw barmański

Akcesoria

  • wyciskarka do cytrusów

 

Drinki - sposób wykonania

Sposób wykonania

  1. Cukier i miód rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do ostudzenia.
  2. Grejpfruty dokładnie wycisnąć do jednego naczynia.
  3. Do garnka z ostudzonym roztworem wlać spirytus i dodać soku. Dokładnie wymieszać i przecedzić. Rozlać do butelek i odstawić na cztery tygodnie. Taka receptura zapewnia otrzymanie ok. 1,2 litra napoju o mniej więcej 40-sto procentowej zawartości alkoholu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *