Jedzenie i kulinaria

Kawa jak z włoskiej kawiarni

Kawiarka

Włochy to kraj licznych skojarzeń. Kuchnia, moda, motoryzacja, zabytki, wino czy opera, to tylko najbardziej oczywiste przykłady potwierdzające tę tezę. Do tego zacnego grona z całą pewnością należy również kawa. Powszechnie znanym faktem jest, że mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego przywiązują ogromną wagę do przygotowania ulubionego przez wielu, aromatycznego napoju. 

Trudno się temu dziwić, gdyż to właśnie Italia jest ojczyzną takich kawowych ikon, jak espresso, cappuccino czy bardziej wyszukanego cafe affogato. Nie będzie więc zaskoczeniem stwierdzenie, że za idealne miejsce do raczenia się pyszną kawą, uznaje się prawdziwą włoska kawiarnię. Co jednak w przypadku, gdy mamy ochotę na kawę, a akurat nie przebywamy we Włoszech?. W takiej sytuacji pozostaje nam poszukanie dobrej, lokalnej kawiarenki lub zaopatrzenie się w wysokiej jakości ziarna i samodzielne przygotowanie napoju. Przy odrobinie wprawy mamy szansę uzyskać kawę jak we Włoszech, a to coś, co jest warte odrobiny wysiłku.

Kawa w kawiarce

Jak przygotować kawę idealną?

Kawa idealna to oczywiście pojęcie względne. Z pewnością każdy amator tego aromatycznego napoju, ma swoje ulubione sposoby przygotowania i podania kawy. Jedne z tych metod są stosunkowo proste do opanowania i opierają się w głównej mierze na wysokiej jakości ziarnach oraz podstawowych akcesoriach. Inne z kolei mogą wymagać dedykowanych urządzeń i sporej dozy doświadczenia. Przykładowo, klasyczne espresso, zaparzane w ekspresie ciśnieniowym, które jest bazą do wielu bardziej złożonych napojów, wychodzi najlepiej, gdy ekspres, jest odpowiednio “wygrzany”. O ile więc nie przygotowujemy w domu hurtowych ilości kawy, to wspomniane warunki są możliwe do uzyskania jedynie w kawiarni. Nie oznacza to jednak, że z góry jesteśmy skazani na porażkę. Do przygotowania kawy we włoskim stylu nie potrzeba tak naprawdę nawet ekspresu. Doskonałą alternatywą dla dużego i często stosunkowo drogiego urządzenia, będzie klasyczna kawiarka do kawy.

Kawiarka - ciśnienie na pyszną kawę

Na samym początku warto wyjaśnić czym są kawiarki. Znane też pod innymi nazwami, takimi jak kafetiera czy makinetka, to w gruncie rzeczy czajniczki służące do parzenia kawy pod ciśnieniem. Co więcej, kawiarki to urządzenia dedykowane do parzenia espresso. Każda kawiarka ma określony rozmiar, pozwalający na uzyskanie np. podwójnej, potrójnej, itd. ilości naparu. Dzięki temu, w danej kawiarce można otrzymać powtarzalne efekty parzenia, a uzyskana kawa będzie mieć podobne parametry. Istnieje oczywiście możliwość regulacji “mocy” napoju poprzez zmianę ilości kawy nasypanej do zbiorniczka kawiarki.

Jak działa kawiarka do kawy?

Klasyczna kawiarka posiada dolny zbiornik na wodę, przestrzeń na kawę oddzieloną filtrem, oraz górny zbiornik połączony z dolną części urządzenia za pomocą swoistego “komina”. Zasada działania kawiarki jest bardzo prosta. Woda w dolnym zbiorniku jest podgrzewana np. na palniku kuchenki. Wraz ze wzrostem temperatury wody, rośnie też ciśnienie wewnątrz zbiornika. W wyniku tego procesu, gorąca woda przedostaje się przez metalowy filtr do miejsca, gdzie znajduje się zmielona kawa. Zaparzony napar trafia następnie na kolejny filtr i wspomniany, kominem przedostaje się do górnego zbiornika. I tak pokrótce można opisać sposób w jaki kawiarka umożliwia przygotowanie kawy.

Na podstawie powyższego opisu, można stwierdzić, że korzystanie z kawiarki nie nastręcza zbyt wielu problemów. Urządzenie jest bardzo proste, a jednocześnie pozwala na uzyskanie z kawy pełnego aromatu i smaku. Z tego też powodu, każdy wielbiciel kawy powinien rozważyć zakup kawiarki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *